Drie keer meer volk dan vorig jaar voor omstreden ultranationalistische mars in Polen

Meer dan 200.000 Polen hebben gevolg gegeven aan de oproep van president Andrzej Duda en premier Mateusz Morawiecki om deel te nemen aan de jaarlijkse onafhankelijkheidsmars. Polen werd honderd jaar geleden onafhankelijk. De burgemeester van Warschau had de mars aanvankelijk verboden uit angst voor geweld en haatzaaien, maar de rechter draaide dat besluit terug.

Vorig jaar namen 60.000 mensen deel aan de omstreden mars. De laatste jaren trekt de viering openlijk extreemrechtse deelnemers. Zo scandeerde een deel van de aanwezigen vorig jaar racistische, homofobe en fascistische leuzen. Van dat soort leuzen was dit jaar voor zover bekend geen sprake. Wel waren er opnieuw ultranationalistische groeperingen bij de mars, waaronder de Italiaanse neofascistische beweging Forza Nuova.

De Poolse regeringsleiders en de leiding van de rechts-nationalistische partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) waren ook bij de optocht door Warschau. Het was voor het eerst dat de Poolse president, de premier en leider van de PiS voorop liepen bij een grote mars waar ook extreemrechtse bewegingen aan meedoen.

"Dood aan de vijanden van het vaderland"

Hoewel het vlagvertoon van extreemrechtse bewegingen minder opviel dan vorig jaar, waren er ook dit jaar aanwezigen met de vlag van het uiterst rechtse Nationaal-Radicale Kamp (ONR). Deze mede-organisator van de mars deelt zijn naam met een antisemitische organisatie uit de jaren 30.

Andere deelnemers hadden spandoeken met de tekst "Stop migratie" en "Dood aan de vijanden van het vaderland" bij zich. Sommigen riepen "Trots, trots, nationale trots". President Duda liep achter een groep militairen die marcheerden met een grote vlag waarop de tekst "Voor jou, Polen" te lezen was.

Lees meer