Britse bedrijven maken zich klaar om hun personeel te microchippen

Krijgen we binnenkort allemaal een chip geîmplanteerd in plaats van een badge om op het werk binnen te gaan? Volgens een Zweeds bedrijf staan de Britse markten te trappelen om bij hun medewerkers een chip in te planten. Dat zou een ideale veiligheidsmaatregel zijn, maar ethisch is het twijfelachtig. 

Geen twintig codes of paswoorden meer, maar eenvoudigweg een chip in je hand die jou op het werk binnenlaat en je toegang geeft tot waar je moet zijn. Da's het concept dat steeds meer Britse bedrijven aanspreekt, zegt Biohax, een Zweeds bedrijf dat menselijke chipimplantaten produceert, aan de Britse ochtendkrant Daily Telegraph.

Veiligheid documenten

Volgens Biohax, slagzin: "the internet of us", heeft één van z'n potentiële klanten "honderdduizenden werknemers" en geloven zij dat chips in die mensen implanteren dé weg vooruit is. Het is eenvoudiger dan ze steeds opnieuw een veiligheidspasje geven, en zo is de veiligheid van bijvoorbeeld patentdocumenten verzekerd, zegt Jowan Österlund, de directeur van Biohax, aan de krant.

Europa vormt een blok tegen privacy-etende Facebook

"De chips zouden de bedrijven moeten toestaan om restricties te stellen", zegt Österlund, die overigens vroeger een professioneel piercer was. Ondanks de vele voordelen, ondervindt Bioxhax, tot verbazing van absoluut niemand, ook veel tegenstand. Je zou de vraag kunnen stellen of je personeel chippen noodzakelijk je eerste prioriteit moet zijn. Aan 170 euro per stuk betekent dat zelfs voor middelgrote bedrijven een serieuze investering.

Chip ter grootte van een graankorrel

Wie schrik heeft voor lichamelijke vervormingen, die kunnen ze bij Biohax geruststellen: de chip is ongeveer zo groot als een korrel rijst, 'm inbrengen zou dus ook quasi geen pijn mogen doen en je ziet 'm nadien niet meer zitten. Maar uiteraard is dat niet het probleem met de Bioxhax-chip, privacy is dat wel.

Facebook wint privacyslag van Europa

Zo kan je volgens Biohax de chip ook gebruiken als afstandbediening voor pakweg je auto en een plek om medische data te installeren. Maar dat wil ook zeggen dat je er een gps-tracker in kan steken (momenteel zit er geen in de chip van Biohax), of een chip die bijvoorbeeld je mails automatisch opendoet als je je laptop openzet. Het extra niveau controle dat bedrijven over hun personeel kunnen uitoefenen is even ijzingwekkend als winstgevend.

Vrijwillig

Bij Biohax zijn ze dan ook voorzichtig en benadrukken ze het vrijwilige karakter van hun chip. Ze planten 'm dus (nog) niet in bij mensen die dat niet willen, maar zelfs een fractie van de personeelsleden die zich laat chippen, is volgens het bedrijf een aanzienlijke winst. Blijft de vraag: wie controleert of de chip ook afstaat als je personeel het pand verlaat?

 

Chip als vervanger van je identiteitskaart

Overdreven? In Zweden is Biohax marktleider als het op chips aankomt. Zeker 4.000 Zweden lieten zich al een chip inplanten, die hun identiteitskaart ook grotendeels vervangt. Concerten, identiteitscontroles, treintickets en ja, zelfs sociale media kunnen bestuurd worden met de chip. Biohax hoopt zelf te kunnen samenwerken met zorgproviders. Zonder dossiers en zonder privacy.

Lees meer