Rechter beveelt Trump om CNN-journalist terug in persruimte te laten

Een federale rechter in de Verenigde Staten heeft beslist dat president Donald Trump de CNN-journalist Acosta opnieuw toegang moet geven tot de perszaal in het Witte Huis. Het Witte Huis had het perspasje van Acosta ingetrokken omdat hij personeel zou aangeraakt hebben, maar dat verhaal bleek niet te kloppen. 

Het Witte Huis moet CNN-journalist Jim Acosta opnieuw toelaten tot de persconferenties van president Donald Trump. Dat heeft de Amerikaanse federale rechter Timothy Kelly beslist. Kelly redeneerde dat het recht van Acosta op een onbeperkte vrijheid van pers belangrijker was dan het recht van het Witte Huis op rustige persconferenties.

Stagiaire aangevallen

Vorige week werd de perspas van Jim Acosta, een journalist van CNN die al 24 jaar in het vak zit, ingetrokken door het Witte Huis. Oorzaak was een conflict tussen Acosta en president Donald Trump. Acosta had Trump vragen gesteld over zijn uitspraken rond immigratie toen zijn microfoon werd afgepakt door een stagiaire. Daarop werd hem de toegang tot het Witte Huis gezegd.

Een onredelijke stap, vonden ze bij CNN. De zet van Trump kon bij weinig media op begrip rekenen, zeker toen Sarah Huckabee Sanders, de perschef van het Witte Huis, iets later een tweet lanceerde met een filmpje erin. Daarop is te zien hoe Acosta de stagiaire schijnbaar aan de kant duwt. Volgens Huckabee zorgde Acosta er dus voor dat de persconferenties niet op een goede manier konden doorgaan en lag dat aan de basis van zijn verbod.

© epa

Fake filmpje

Maar dat filmpje werd al snel onderuit gehaald: de echte beelden beelden tonen hoe Acosta de microfoon uit de handen van de stagiaire probeert te houden en 'Pardon me, madam' ('Excuseer mij, mevrouw') aan de stagiaire zegt. Fake news dus, als het ware. Het nieuwtje kwam als een boomerang in het gezicht van Trumps administratie terug.

Nieuw dieptepunt: Sanders verspreidt gemanipuleerde beelden over Acosta

CNN ondernam gerechtelijke stappen om Acosta opnieuw in het Witte Huis te krijgen en motiveerde hun vraag met het eerste amendament: het recht op vrijheid van pers en vrijheid van meningsuiting. De rechter volgde het nieuwskanaal en noemde dat recht belangrijker dan dat van het Witte Huis op een rustige persconferentie.

Terug aan het werk

Daarmee lijkt de kous in eerste instantie af, CNN reageerde tevreden op de uitspraak. "We zijn tevreden met dit resultaat en kijken uit naar een volledige oplossing in de komende dagen. Onze oprechte dank aan iedereen die de laatste dagen niet alleen CNN heeft gesteund, maar ook een vrije, sterke, onafhankelijke Amerikaanse pers." Ook Acosta reageerde al kort. "Ik wil al mijn collega's in de pers bedanken. En dan nu terug aan het werk."

Lees meer