Onze fruittelers smokkelen massaal verboden peren naar Rusland

In 2014 verbood Rusland de import van vlees, vis, zuivel, groente en fruit uit de Europese Unie uit wraak voor de strafmaatregelen uit Brussel. Die werden ingesteld na de Russische annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim. Belgische en Nederlandse fruittelers smokkelen jaarlijks ondanks die Russische sancties ongeveer 70.000 ton peren naar Rusland.

Alleen aan de smokkel van peren verdienden Nederlanders en vooral Belgen sinds de sancties naar schatting 240 miljoen euro. Uit het onderzoek van de Volkskrant blijkt dat de conference-peren via Litouwen en Wit-Rusland naar Rusland worden gesmokkeld.

Via valse keuringscertificaten lijkt het alsof de peren uit Afrika komen in plaats van België. Door de smokkelconstructie is bijna de helft van de perenhandel met Rusland overeind gebleven ondanks Putins verbod.

Compensatie

Dagelijks gaan er blijkbaar gemiddeld tien vrachtwagens vol 'sanctie-peren' naar Rusland. Tot afgelopen juni compenseerden de EU en nationale overheden telers voor het wegvallen van de Russische markt.

Voor het embargo ging een zesde van de Nederlandse en ruim een derde van de Belgische peren naar Rusland. Fruittelers die hun plotselinge overschot uit de markt beloofden te halen, kwamen in aanmerking voor financiële compensatie.

Ook organiseerden de EU en nationale overheden handelsmissies om nieuwe afzetmarkten te zoeken voor de Conference-peer. Maar dat leverde weinig op.

Lees meer