VN-migratiepact wordt nu echte boksmatch tussen N-VA en premier: geen van beiden wil opzij

De N-VA zet geen stap opzij in het dossier van het VN-migratieverdrag. Dat hoeft ook niet te verwonderen, in het zicht van een federale kiescampagne willen Bart De Wever en co geen gas terug nemen op vlak van identiteit en migratie. Het partijbureau zet eerder de puntjes op de i, en gaat "deze inschatting binnen de regering kenbaar maken, uitleggen en verdedigen". Maar ook premier Charles Michel (MR) lijkt niet van plan te plooien.

Zit er wat ruis op de lijn tussen de premier en zijn grootste coalitiepartner N-VA? Die laatste blijft stevig vasthouden aan protest tegen het goed te keuren VN-migratiepact. Dat is een niet-bindende tekst die voorligt, en waarvan premier Charles Michel (MR) al eind september in New York verklaarde dat België hem zal goedkeuren.

Maar in Europa dook overal protest op tegen de tekst. Onder meer in Nederland is er grote discussie, de regering wil er de tekst mogelijk niet meer goedkeuren. Voor Viktor Orban in Hongarije, maar ook de regering van Polen en huidige Europees voorzitter Oostenrijk, is dat niet mogelijk. En in Duitsland is er ook discussie.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) sloot zich daarbij aan. En zijn partij volgt hem daar in, tot grote frustratie van de coalitiepartners. Die wijzen er fijntjes op dat de N-VA dit proces wel al lang mee volgt en op verschillende momenten de kans had om problemen te signaleren, maar dat niet deed. "Zelfs het kabinet Bourgeois (N-VA) zat in meetings aan tafel. Op 13 september heeft de kern zich hier ook over uitgesproken, toen hebben we vicepremier Jan Jambon (N-VA) niet gehoord", zo is te noteren binnen de regering.

Activistische rechters

Voor premier Charles Michel (MR) is het zeer moeilijk terug te gaan: hij moet meer dan ooit opletten niet de handpop van de N-VA te lijken. In de Franstalige pers volgt men dus de discussie angstvallig en is het een duidelijke boksmatch N-VA versus premier geworden.

In de Kamer gaf eerste minister Michel donderdag wel al aan welke richting hij uit wil. Hij parkeerde de zaak door enerzijds te wijzen op het feit dat "alle mogelijke juridische implicaties" worden onderzocht, en anderzijds op het feit dat binnen Europa ook andere landen twijfelen en België die situatie zal evalueren.

Maar of 'activistische rechters' dit verdrag gaan misbruiken, om plots in vonnissen vluchtelingen of asielzoekers meer rechten te geven, dat betwijfelt men in regeringskringen toch. "Het verdrag is niet bindend. Hoogstens kan een rechter het als een element in z'n redenering meenemen, maar een legale basis kan het nooit zijn."

De N-VA herhaalt ondertussen op z'n maandelijks partijbureau deze ochtend het standpunt. Het pact is "zéér problematisch". "De tekst gaat in tegen onze visie op migratie en volgens ons ook tegen het gevoerde regeringsbeleid. Deze inschatting zullen wij binnen de regering kenbaar maken, uitleggen en verdedigen", zegt de partij in een persmededeling.

De zaak is de N-VA een forse confrontatie waard, want op een paar maanden voor de start van de federale kiescampagne kan hierop moeilijk toegegeven worden. Dan tast dat de core business van migratie en identiteit aan, die goudhaantje Theo Francken (N-VA) groot maakte. Niemand praat al over de val van de regering, maar veel marge om te gaan onderhandelen laten N-VA en de premier elkaar niet.

Lees meer