Gentse onderhandelingen zijn een zooi: spel over de postjes sleept pijnlijk lang aan

Een voorstel van 'formateur' Filip Watteeuw (Groen) over de verdeling van de bevoegdheden leidt alleen maar tot een nieuw rondje draaien op het Gentse stadhuis. De twee overwinnaars van de verkiezingen, Watteeuw en Mathias De Clercq (Open Vld), blijven verder pokeren. Al is er een kleine opening, nu het kartel de optie geeft aan De Clercq om burgemeester te worden. 

Antwerpen klopt Gent. Niet volgende weekend, wanneer Antwerp het opneemt tegen de Bufallo's. Wel in de vorming van een nieuwe coalitie voor de stad. Bart De Wever (N-VA) heeft z'n alliantie met sp.a en Open Vld beet, maar ook al de verdeling van de schepenposten: zes voor N-VA, twee voor sp.a en één voor Open Vld in Antwerpen. Van de bevoegdheidsverdeling is nog geen sprake, die komt pas op het einde.

"Dergelijke aanpak, waarbij je eerst de posten en de taken verdeelt, verlamt de gesprekken nadien compleet. Want dan krijg je het fenomeen dat iedereen voor z'n eigen rekening rijdt en niet voor het geheel. Wat ze in Gent doen is compleet het tegenovergestelde van logisch", zo duidt een ervaren onderhandelaar. Maar in Gent is dat exact waar ze nu al weken ruzie over maken: wie krijgt hoeveel schepenposten, en welke bevoegdheden.

Daarbij had Watteeuw de stekker uit de onderhandelingen getrokken, nadat De Clercq een voorstel op tafel had gelegd waarbij hij burgemeester werd en Open Vld nog twee stevige schepenposten kreeg, plus CD&V ook eentje. Het kartel vond dat zo beledigend dat ze opstapten en dreigden om met N-VA te gaan onderhandelen.

Zaterdag meeting tussen sterke mannen, inhoud lekt

Maar zover kwam het nog niet. Watteeuw en De Clercq zagen elkaar zaterdag opnieuw, en bespraken twee pistes die Watteeuw ziet: eentje met hem als burgemeester en liefst vijf schepenposten voor Open Vld en eentje met De Clercq als burgemeester, waarbij Open Vld en vooral CD&V de prijs betaalt voor die sjerp. Watteeuw voorzag immers geen enkele post voor Mieke Van Hecke (CD&V), de Gentse kopvrouw van de christendemocraten die haar lot verbond aan De Clercq.

Maar de Open Vld'er is niet van plan om de christendemocraten te lossen. Dat blijft dus een grote clash tussen beide blokken. Zowel CD&V als sp.a zijn mathematisch niet nodig, maar weigeren hardnekkig te af te haken. Dat zowel het dubbele voorstel van Watteeuw als het tegenvoorstel van De Clercq ondertussen in de pers circuleren, wekt bijzonder weinig vertrouwen. "Als alles lekt, valt het moeilijk om tot een deal te komen", zo is te horen.

Deur staat op een kier

En toch zijn er lichtpunten. Met maar twee schepenposten voor sp.a stelt het kartel zich al iets gematigder op, en lijken ze te erkennen dat de socialisten zwaar de verkiezingen verloren. Eerst moesten er nog drie zitjes in het college naar de sp.a gaan. En daarnaast is er de opening die Watteeuw laat om De Clercq burgemeester te laten worden, weliswaar tegen een zeer forse prijs.

Daarmee staat de deur open, en kan de liberaal beginnen bouwen. Als hij nu nog een schepenpost voor Van Hecke uit de brand sleept en een iets evenwichtigere verdeling van de portefeuilles, dan is alvast het luik van 'wie krijgt wat' achter de rug. Maar of het een goede basis is om 6 jaar samen krachtig te besturen, valt na het schouwspel van de afgelopen weken stevig te betwijfelen.

Lees meer