Opnieuw 145 walvissen dood op het strand

In Nieuw-Zeeland zijn opnieuw 145 walvissen aangespoeld. Een deel van de grienden was al dood voordat ze ontdekt werden op het afgelegen strand van het zuidelijke Stewarteiland. Vanwege de conditie van de overige dieren werd besloten om de rest te euthanaseren.

In de regio spoelen de jongste tijd wel vaker walvissen aan. In april strandden 38 grienden op het Zuidereiland bij de plaats Haast. Een maand daarvoor spoelden zo’n 150 kortvinnige grienden aan in Hamelin Bay ten zuiden van het Australische Perth.

De grienden strandden gisteren in twee groepen bij Mason Bay, op twee kilometer afstand van elkaar. Omdat het strand moeilijk bereikbaar is en de nog levende dieren er slecht aan toe waren, werd besloten om ze allemaal af te maken. In samenwerking met de plaatselijke Maori-stam zijn de reddingswerkers momenteel bezig de dolfijnen een waardig graf te geven.

Meer

Aan de andere kant van Nieuw-Zeeland strandden tegelijk met de grienden ook tien dwerggrienden. Twee van hen hebben het niet overleefd. Een reddingspoging voor de acht andere dwerggrienden wordt voorbereid.

Grienden en andere zeezoogdieren stranden vaker op de kust van Nieuw-Zeeland. Gemiddeld gebeurt dat 85 keer per jaar, maar meestal gaat het dan om een enkel dier.

Hoe het komt dat de grienden zijn aangespoeld, kunnen onderzoekers nog niet zeggen. Bijdragende factoren zijn onder andere ziekte onder de zeedieren, veranderende weers- en leefomstandigheden door klimaatverandering, de snelle verandering van het tij en de toename van roofdieren in de wateren.

Lees meer