Verschrikkelijk: groep van 157 erg jonge meisjes en vrouwen in Zuid-Soedan bijzonder brutaal verkracht

Hulpverleners die al jaren de goorste oorlogsdaden in Zuid-Soedan meemaakten, zeggen dat ze er deze keer geen woorden voor hebben. 157 meisjes en vrouwen, sommigen van hen kinderen jonger dan 10 jaar, zijn verkracht en geslagen met zwepen en knuppels toen ze onderweg waren naar een voedseluitgiftepunt.

"Ze zijn op de meest verschrikkelijke wijze misbruikt", zeggen hulpverleners van onder meer Artsen Zonder Grenzen. Ze noemen de aanvallen in de plaats Bentiu zo schokkend dat ze er geen woorden voor hebben.

Artsen zonder Grenzen zegt dat de aanvallen plaatsvonden op tien achtereenvolgende dagen, van 19 tot 29 november. "Er zitten meisjes bij die jonger zijn dan 10 jaar en vrouwen ouder dan 65. Zelfs zwangere vrouwen werden niet gespaard."

Alles weg

De daders zijn grote groepen mannen, zowel gewapend als ongewapend. De vrouwen werden ook beroofd van hun geld, kleding, schoenen en voedselbonnen. Die werden voor hun ogen verscheurd. De vrouwen gaan uit veiligheidsoverwegingen in groepen op pad, maar de groepen mannen worden ook steeds groter.

.Hoe meer wanhopige mensen er op zoek zijn naar hulp, hoe meer seksueel geweld er voorkomt, waarschuwden hulporganisaties na het sluiten van het vredesverdrag enkele maanden geleden. Dat akkoord moet een einde maken aan vijf jaar burgeroorlog.

Epidemie

In Zuid-Soedan woedt al een poosje wat Amnesty International een “epidemie van seksueel geweld” noemt. Door het conflict in dat land is het verkrachten van vrouwen, meisjes en zelfs mannen er de normaalste zaak van de wereld geworden. Seksueel geweld neemt er massale vormen aan. 72% van alle vrouwen en jonge meisjes zijn de jongste drie jaar verkracht. Bijna 3 miljoen slachtoffers dus.

In Zuid-Soedan wordt al meer dan een decennium gestreden door rebellen, regeringstroepen en Arabische milities. Er zijn ondertussen geen goeie en slechten meer in Zuid-Soedan: zowel het regeringsleger als de oppositietroepen maken zich schuldig aan verkrachtingen.

Het gaat om verkrachting als oorlogswapen, om slachtoffers ieder zelfrespect te ontnemen. Vaak zijn het groepsverkrachtingen door soldaten, zowel van het regeringsleger als van de rebellen.

Het gebeurt bij aanvallen op dorpen, bij arrestaties, op politiebureaus, kazernes, bij militaire wegversperringen en in de buurt van vluchtelingenkampen waar vrouwen veiligheid hebben gezocht. Als ze naar buiten moeten om hout te sprokkelen of water te halen, worden ze verkracht.

Gras

Ook mannen ontsnappen niet aan gruweldaden door soldaten en rebellen. Ze worden gecastreerd en in één gruwelijk geval dat Amnesty documenteerde, stopten mannen gras in de anus van een man, staken dat in brand en keken toe hoe hij verbrandde tot de dood erop volgde.

Door de oorlog zijn miljoenen Zuid-Soedanezen op de vlucht geslagen. Ze verblijven in kampen in het land zelf en in de buurlanden. De internationale gemeenschap heeft de afgelopen jaren geprobeerd een politieke oplossing te vinden voor het conflict, maar zonder succes.

Bij het seksueel geweld spelen ook slepende conflicten tussen verschillende stammen een rol. De Dinka en Nuer rivaliseren van oudsher met elkaar om land en water. Dinka-soldaten van het regeringsleger misbruiken systematisch Nuer-vrouwen. En Nuer-soldaten van de rebellen misbruiken systematisch Dinka-vrouwen.