Nieuw seizoen 'Down The Road', véél reality en een stapel nieuwe fictie: dit is het voorjaar van één

De kerstperiode luidt ook meteen een nieuw tv-seizoen in en daar zitten op één alvast heel wat oude getrouwen in. Eén mikt dit jaar blijkbaar vooral op emotie, want we reizen van Afrika naar Spanje en doen dat met een vleugje reality dat doet denken aan 'Het Leven Zoals Het Is.' En ook Tom Waes keert terug, maar dan in een fictieprogramma.

De kerstman brengt bij één vooral veel nieuwe programma's dit jaar, al kregen heel wat geliefde shows ook een nieuw programma. Wij pikten er de opmerkelijkste nieuwkomers voor je uit.

Bekendste onder de nieuwkomers is wellicht Philippe Geubels met zijn panelprogramma Is er een Dokter in de Zaal. Daarbij mag Geubbels zijn blijkbaar uitgebreide medische kennis etaleren, samen met vier bekende mensen. Geubbels stelt vragen, de bv's proberen te antwoorden, Is er een Dokter in de Zaal moet jouw streep humor worden.

Down The Road

Als we het even mogen samenvatten, wordt human interest duidelijk het stokpaardje van één. Dat wil zeggen dat we de komende tijd heel wat mooie reportages mogen bekijken. Daar hoort uiteraard een vervolg van Down The Road bij, het felbejubelde programma van Dieter Coppens die met zes mensen die het syndroom van Down hebben, richting Zuid-Afrika trekt. Sowieso tv waar er tranen bij zullen vloeien.

Nieuw zijn dan weer Voor Ik Het Vergeet en Happy Birthday to Soe, twee programma's die wat in dezelfde lijn van de human interest liggen, zij het aan de andere kant van je leven. In Voor Ik Het Vergeet volgen we Wannes Deleu die een maand bij zijn grootmoeder gaat wonen. Zij is dement en weet niet meer wie Wannes is, wat ze met elkaar te maken hebben en hoe ze nu met elkaar moeten omgaan. In het woonzorgcentrum lachen ze samen en eten ze samen, maar verliest zijn grootmoeder ook steeds meer haar geheugen.

Soe Nsuki

In dezelfde pakkende lijn kijken we in Happy Birthday to Soe hoe comédienne Soe Nsuki haar familie uitnodigt voor haar verjaardag. Niet evident: Soe's moeder is Antwerpse, haar vader Congolees en haar familie woont dan ook overal ter wereld. Nsuki zat onlangs in De Slimste Mens Ter Wereld en haar eerste zaalshow Soetopia ging net in première. Happy Birthday to Soe komt in het voorjaar op tv.

Realitycheck

We zeiden het al: er is veel reality op één het komende jaar. Zo kunnen we ook een kijkje nemen achter de schermen bij de FOD Binnenlandse zaken, bij het Crisiscentrum. Zij zorgen er alle dagen voor dat burgers veilig kunnen bewegen en of er nu treinrampen, onweren of terreuralarmen zijn, zij staan altijd op de eerste rij. Het resultaat kan je bekijken in De Veiligheid van het Land, vanaf eind januari.

De laatste nieuwe in de rij reality is er ééntje die wellicht niet voor iedereen is, net zoals het beroep dat de één-cameramensen in beeld brengen in Komen Te Gaan. Want sommige mensen zijn dag in dag uit bezig met de dood en die werden zes weken lang door reporters gevolgd. Begrafenisondernemers en mensen die koffietafels organiseren: ze passeren allemaal de revue. Een interessant inkijkje in een ongewone business waar we helaas allemaal mee te maken krijgen.

Topfictie

Maar 't is niet alleen reality wat de klok slaat: één heeft ook wat topfictie klaarstaan. Zo weten we al even dat er een derde seizoen van Eigen Kweek in de steigers staat en dat je dat vanaf één januari op je scherm kan bewonderen.

Gelukkig zijn het niet allemaal vervolgen, hoewel je Baptiste eigenlijk nauwelijks origineel kan noemen. De reeks is een vervolg op de internationaal bekende crimi The Missing, die in samenwerking met de BBC werd gemaakt (een aanrader die je trouwens op Netflix kan vinden). Deze spin-off focust op de norse Franse inspecteur Jean-Baptiste die door de Amsterdamse politie wordt gevraagd om mee te werken aan een onderzoek. Wij zijn gefascineerd en da's niet alleen te danken aan de topcast van onder andere Tchéky Karyo, Tom Hollander en Jessica Raine. Je spot er trouwens ook heel wat Vlaamse acteurs in zoals Barbara Sarafian en ook de regie van deel twee is in handen van een Vlaming: Jan Matthys.

Caravans Waes

Daarnaast mag ook Tom Waes nog eens opdraven, niet in een nieuw seizoen van Reizen Waes, dat kregen we al eerder, maar nog eens in een fictierol. Hij speelt een undercoveragent in Undercover die samen met zijn partner in een caravan intrekt om een drugsbaron die in een naburig chalet woont, te vatten. Maar hoe lang kunnen ze zelf zuiver op de graat blijven?

Dertigers

Tenslotte krijgen we bij één ook nog Dertigers op ons bord: een reeks die Netflix-stijl in één keer op VRT NU en YouTube te bekijken is. In Dertigers zijn Pieter, Nora, tinne, Bart Alex en Saartje al vrienden sinds hun studententijd, W817 voor gevorderden dus. Alleen zijn het nu dertigers die worstelen met alle struggles van hun generatie en één donker geheim dat hen uit elkaar dreigt te trekken.

Het wordt dus een lekker vol tv-seizoen. Zijn ook nieuw: Dierendokters 24/7, Rond De Noordzee en Op Naar de 100. Krijgen een vervolg: Bargoens, Twee tot de Zesde Macht, De Noodcentrale, Flikken Maastricht, Hinterland, The Medicis, Wallander, Vera en Victoria.