Amelie Albrecht wint Humo's Comedy Cup na één jaar op het podium en relativeert: "Ik heb nog veel werk"

Amelie Albrecht wint Humo's Comedy Cup, de enige comedytrofee in Vlaanderen die het leven van haar winnaar ondersteboven trekt. En ja, het is een vrouw, dat is ook al wat mensen opgevallen. Nog maar een jaar bezig en nu al de grootste trofee van Vlaanderen in de kast: het is vooral een kwestie van véél grappen schrijven. 

Apathisch, ongeïnteresseerd en haarscherp: Amelie Albrecht staat op het podium van de Arenberg alsof het gewoon het zoveelste comedycafé is. Op haar vijfentwintigste bereikt ze waar menig comedian vier tot zes jaar over doet en dan nog te kort voor komt. De gouden plak in Humo's Comedy Cup is voor haar dit jaar, en niet voor Jasper Posson of Sander VDV, twee comedians die hun strepen al verdiend hebben door elke open mic en speelplek in Vlaanderen af te lopen.

Ja, de eerste vrouw

Het was daarom ook moeilijk te voorspellen wie de cup dit jaar naar huis mocht meenemen. "Het was een sterke finale", zegt Albrecht zelf achteraf. "We waren alledrie aan elkaar gewaagd, ik had één kans op drie wat mij betreft." Maar zij kwam wel als winnaar uit de bus. En het is tot vervelens toe herhaald: ja, de eerste vrouw die de cup ooit wint.

Misschien ligt het aan dat heel specifieke gevoel voor humor: droog, afgemeten en bijna in onelinervorm. Over haar twee favoriete interesses: Duvel, haar hond en het bier, beiden in hun volle glorie te aanschouwen op haar Instagram. En over zichzelf, haar werk als postbode. Dat ze apathisch overkomt, kan haar überhaupt niet schelen.

Van postbode naar De Ideale Wereld

De meeste comedians bouwen een carrière over een periode van vier tot zes jaar. Niet zo voor Albrecht: ze deed haar debuut op acht november 2017 in comedycafé The Joker, onder de vleugels van Bas Birker, ook ex-Humo's Comedy Cup. Daarvoor had ze een jaar in alle stilte grappen geschreven. Het was er direct boenk op. Over dat jaar schrijven kan ze trouwens wel wat zeggen: "wat ik toen geschreven heb, wil ik aan niemand laten lezen."

Kort na haar debuut doet ze mee aan de Radio 2 Humorklas: het wordt finale. Ook de Commeere Comedy Cup schrijft ze op haar naam: het is een verhaal dat steeds meer op dat van Jens Dendoncker begint te lijken, overigens de vorige winnaar van Humo's Comedy Cup. Lang blijft ze trouwens geen postbode: intussen is ze al even aan de slag bij De Ideale Wereld en nog voor Humo's Comedy Cup van start ging, mocht ze al op tour met Steven Mahieu & The Young Ones. Bij die Young Ones horen trouwens nog wel wat bijna-winnaars: zowel Stijn Verdegem als Karel De Rijcke staan op de lijst die complimenten van de jury kreeg toen het richting halve finales ging van de comedy cup ging. Je ziet er ook Elias Van Dingenen (halve finale Radio 2 Humorklas) en Domien Vloeberghs aan het werk (ook winnaar van zowel die Commeere Comedy Cup 2016 als de Comedy Slam 2015). Ze is er in uitstekend gezelschap, dus.

De Radio 2 Humorklas

Toondove recensent

Iedereen is dus best tevreden met de winnaar. Hoewel. Er bestaat nog steeds de perceptie dat comedy in Vlaanderen een mannenbastion is. Dat is misschien niet geheel onterecht: het duurde 12 edities om een vrouw de cup te geven. Volgens de jury is dat ook niet de motivatie om 'm dit jaar aan Albrecht te geven, maar daar denkt één recensent anders over. Het duurde nauwelijks een dag voor Karel Michiels in De Standaard op het rode knopje duwde: Albrecht heeft de trofee volgens hem, omdat ze een vrouw is.

Lichtjes toondoof? Dat ze geen podiumprésence heeft, staat er, terwijl er net twee grappen over dat fenomeen inzitten. Gevolg: een collectieve eyeroll over de recensie. Tja, misschien was hij gewoon écht niet blij dat een uitstekende Jasper Posson het niet gehaald heeft. Niet dat Michiels altijd negatief is over vrouwen, trouwens: over Soe Nsuki stak hij wel de loftrompet af.

Groeten, Xander De Rycke

Het zal 'm sowieso berouwen: onder andere Xander De Rycke en half Twitter kwamen Albrecht te hulp in vrij uitgebreide en terechte scheldtirades, maar zelf reageert ze nauwelijks op de hetze. "Het is zijn job om zijn gedacht te zeggen, als hij dat vindt, dan moet hij dat schrijven." Het is gewoon nog een ding waar Amelie Albrecht niet om geeft: andere mensen hun mening. Al vindt ze het wel jammer. "Het is spijtig dat hij zo reageert, ik heb het feit dat ik een vrouw ben nooit uitgespeeld, er zit zelfs niets over in mijn set."

Maar goed, dat ze de enige vrouw is in een lange rij mannen, kunnen we niet ontkennen. Of comedy nu echt zo'n mannenwereldje is? "Ik krijg die vraag zo vaak", zegt ze na een lange dag interviews in de wake van haar overwinning. "Maar ik ben de verkeerde om dat aan te vragen, want ik ben er wel mee begonnen."

Misschien moeten we aan Karel Michiels vragen waarom er oh zo weinig vrouwen er in de comedy stappen? Want als er dan eens een straffe vrouw op het podium staat, zowat de unanieme commentaar van een publiek dat Albrecht aan het werk ziet, is het ook niet goed.

"Nog veel grappen schrijven"

Voor veel comedians is de Comedy Cup niet alleen het eindpunt, maar ook de start. De kans dat u binnenkort nog veel van Amelie Albrecht hoort, is dus zeer groot, want die cup opent deuren. Al is dat na een jaar ook niet evident: de wereld zit sowieso te wachten op een soloshow. "Er is nog héél veel werk aan de winkel", zegt ze zelf. Het voorbije jaar heeft ze hard aan haar set geschaafd. "Het ging vooral om kleine dingen die je set véél grappiger maken. Anders formuleren, anders tegenover je publiek staan. Een grap nog grappiger maken." Dat ze niet bang is om een grap volledig over the top te maken, getuigt haar eindgrap op Humo's Comedy Cup (bekijk ze onderaan het artikel).

Maar die soloshow dus. Kijken we binnenkort naar AA in alle culturele centra? "Dat zal niet voor direct zijn, ik ben dan ook nog maar een jaar bezig", klinkt het. Eerlijk is het wel: een zaalshow spelen wil ze wel, maar daar is materiaal voor nodig. "Het komende jaar wil ik vooral véél extra grappen schrijven. Mijn kilometers doen en zo veel mogelijk spelen." Zo blijft ze ook met The Young Ones op het podium staan. Maar dat ze haar werk als postbode definitief achter zich laat, dat zit eraan te komen. Een beetje jammer voor Bpost is het wel: een betere reclame tegen stakingen hadden ze zich met Albrecht niet kunnen wensen.

Kijk hier naar de set waarmee Amelie Albrecht Humo's Comedy Cup won.

Lees meer