De cijfers die een bom leggen onder Trumps hoop op herverkiezing

Donald Trumps hoop op een geslaagde herverkiezing in 2020 is niet zo vanzelfsprekend als de man zelf pleegt aan te nemen. Dat heeft niet eens zo veel te maken met dingen zoals de economie, maar met een veranderend kiezerslandschap. Uit nieuwe data van het het bureau dat de volkstelling in de Verenigde Staten bijhoudt, blijkt immers dat een bevolkingstoename in onder meer drie slagveldstaten bij de volgende presidentsverkiezingen een grote rol zullen spelen.

De cijfers van het United States Census Bureau (USCB) zijn erg belangrijk. Het United States Census Bureau (officieel Bureau of the Census) is het bureau dat de volkstelling in de Verenigde Staten bijhoudt en is een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken.

De bevolking wordt één keer per 10 jaar geteld en de verdeling van zetels in het Huis van Afgevaardigden is hier ook een afspiegeling van.

Nevada

Volgens nieuwe gegevens van dat US Census Bureau zullen staten zoals Arizona en Nevada waarschijnlijk echte swing states worden na het ondergaan van flinke demografische veranderingen in het afgelopen jaar. Nevada, dat in de verkiezing van 2016 nipt werd verloren aan Hillary Clinton, zou nog moeilijker kunnen worden voor de president om te winnen nadat de staat de grootste bevolkingsgroei in het land tussen 2017 en 2018 heeft opgetekend. Nevada's bevolking groeide met iets meer dan 2%. Nevada heeft bovendien een van de snelstgroeiende Latijns-Amerikaanse populaties in het Westen, een dbevolkingsgroep waar Trump in 2016 moeite mee had.

Arizona

De bevolkingsgroei van Arizona (1,7%) is ook een kopzorg voor Trump. Trump won de staat in 2016 weliswaar met bijna 4% voorsprong, maar er zijn tekenen dat de traditioneel Republikeinse staat naar de Democratische kandidaat zou kunnen gaan. Bij de tussentijdse verkiezingen van vorige maand koos Arizona voor het eerst in drie decennia een democratische senator. Kyrsten Sinema klopte er de Republikeinse kandidaat Martha McSally, die bovendien zwaar steun van Trump had gekregen. Arizona heeft ook meer stemmen in het Electoral College dan Nevada, waardoor het een potentieel gevaarlijker verlies voor Trump in 2020 is.

Florida

Florida, een cruciale staat, is een verhaal apart. Florida kent ook een bevolkingsgroei - in het afgelopen jaar kwamen er 132.000 Amerikanen wonen van elders in het land - maar dat zijn vooral oudere, blanke en rijkere mensen. Florida ging naar Trump in 2016 met iets meer dan 1%, terwijl in 2012 de staat werd gewonnen door Obama met 0,9%. De tussentijdse verkiezingen van dit najaar zagen een historische opkomst voor de Republikeinen in Florida, wat zou kunnen betekenen dat de staat naar rechts verschuift.

Plus ...

Desalniettemin, zelfs als Trump Florida zou kunnen houden, wordt het een moeilijk verhaal. In heel de VS zullen in 2020 bijvoorbeeld 1% meer jonge mensen kunnen stemmen, en bij hen kiest de overweldigende meerderheid tegen Trump blijkt uit statistieken.

En dan zijn er de recentste cijfers uit peilingen. In het beste geval zeggen 67% van degenen die op Trump stemden dat opnieuw te zullen doen. 17% van degenen die voor hem stemden zeggen dat ze nog twijfelen. Zeker 10% zegt niet meer voor Trump te zullen stemmen.

Lees meer