Hoe konijnen en een kamerplant straks bij je thuis de lucht gaan zuiveren

Qua bizar wetenschapsnieuws komt dit vlak voor het jaareinde nog in aanmerking voor de topprijs van 2018: als je DNA van konijnen toevoegt aan een kamerplant dan blijkt die plant giftige stoffen uit de lucht te halen en te zuiveren.

De kamerplant epipremnum aureum, ook wel bekend als drakenklimop, kan nadat DNA van een konijn aan de plant is toegevoegd giftige stoffen uit de lucht halen en zuiveren blijkt uit een onderzoek van de University of Washington.

Stoffen als chloroform en benzeen bevinden zich volgens de onderzoekers regelmatig in de lucht in huizen. Benzeen komt bijvoorbeeld vrij door roken of uitlaatgassen. Chloroform komt vrij door chloor dat wordt gebruikt in water.

De onderzoekers hebben het effect van de genetisch gemodificeerde planten op vervuilde lucht vergeleken met niet-gemodificeerde planten en een ruimte zonder planten.

75%

De planten met het enzym van konijnen braken in een week 75% van het benzeen af en de chloroform was amper nog meetbaar. Gewone planten hadden amper effect op de hoeveelheid benzeen in de lucht en geen effect op de chloroform.

Het gebruikte DNA is een enzym dat veel zoogdieren in zich hebben. Het breekt giftige stoffen in het lichaam af. "De hoeveelheden van deze stoffen in een huis zijn niet erg groot, maar kunnen toch gevaarlijk zijn voor kinderen", zegt professor Stuart Strand. In sommige landen bevinden zich al industriële hoeveelheden chloroform en benzeen in de lucht.

Lees meer