Pukkelpop blijft maar pronken: Anne-Marie, Jorja Smith, De Jeugd en 17 anderen

De organisatoren van Pukkelpop voegen nog maar eens 20 nieuwe namen toe aan hun affiche! Kiewit krijgt bezoek van onder andere Martin Solveig, Anne-Marie, Jorja Smith, Stormzy en De Jeugd van Tegenwoordig. Het festival zet duidelijk ook in op electronica, hiphop en jazz. Afspraak van 15 tot 18 augustus in Kiewit.

Vrijdag 16 augustus

Op vrijdag 16 augustus komt Martin Solveig, de Franse electro-god met zijn humoristische hits, naar Limburg. Dit wordt de vierde keer dat hij naar Pukkelpop komt.

Bovendien belooft hij met kersvers werk naar ons land te komen. Beluister zeker eens de songs Intoxicated, Hello, Do It Right en All Stars.

Ook de grime-master Stormzy staat diezelfde dag op het festival. Die prijkte in 2017 al eens op de affiche van Pukkelpop. Stormzy staat erom bekend geen blad voor de mond te nemen. Zo maakte hij al gebruik van woorden in het Welsh om mensen uit Wales een hart onder de riem te steken en windt hij er geen doekjes om dat hij niets moet hebben van de Britse premier Theresa May.

We mogen ons op vrijdag ook verwachten aan de fusion jazz van Kamaal Williams (a.k.a Henry Wu), de Britse hiphopper Loyle Carner, de electrofolkies van Crystal Fighters, grimeheld slowthai, de levensbeschouwelijke R&B trap van Joji, de jonge YouTube-ster Clairo en de zelfzekere grime van Flohio.

Ook het het Nederlands internetfenomeen Joost komt langs.

Eerder werden er op die dag optredens aangekondigd van IDLES, Frank Carter & The Rattlesnakes en The National.

Zaterdag 17 augustus

Op zaterdag komt Anne-Marie de lakens uitdelen. Twee jaar geleden stond ze nog haar autobiografische raggapop in de Dance Hall op Pukkelpop te brengen. De grootste hits van de 27-jarige wereldster zijn 2002, Friends, Ciao Adios en Rewrite The Stars. Dat dit een dik feestje wordt, staat als een paal boven water.

Ook haar landgenote Jorja Smith komt haar Britse neo-soul prediken op de Limburgse velden. Drie jaar geleden was ze nog barista bij Starbucks, vandaag een ronduit betoverend muziekfenomeen. Beluister zeker eens haar nummers Blue Lights, Let Me Down en The One.

We weten al langer dat op die dag Tame Impala, Royal Blood en Eels ook op de planken staan.

En een festival zonder De Jeugd van Tegenwoordig is tegenwoordig echt geen volmaakte party meer. Het Nederlands hiphopcollectief heeft vorig jaar twee platen, 'Anders (Different)' en 'Luek', uitgebracht en die met de lelijkste hoes aller tijden steekt er met kop en schouders bovenuit. De Jeugd knalt met hun laatste release alle heilige huisjes aan diggelen. Ze verwerken elementen van metal en trap in hun songs en er kunnen zelfs gitaarsolo's van af.

Toppers zijn Ik Kwam Haar Tegen In De Moshpit ..., Middeleeuwen en Lieve Nigga. En met tracks zoals Hiero komen ook de puristen, die de goede ouwe sound van het hiphopcollectief niet kunnen loslaten, aan hun trekken. Nog een topper is Let The Tits Out met funny bunny lyrics en een kaatsbalbeat. Zo fijn dat De Jeugd zich blijft heruitvinden, ook al zijn ze iets minder jeugdig. En je kan je natuurlijk verwachten aan kleppers zoals Watskeburt, Sterrenstof en De Stofzuiger.

Diezelfde dag is er ook de DIY-funk van Franc Moody en de afrojazzhiphop van Ezra Collective.

(Dit zijn onze 45 beste albums van 2018.)

Zondag 18 augustus

Op zondag mogen we Princess Nokia verwelkomen. De rapdiva deed zich, voor ze op Soundcloud wereldberoemd werd als rapper, voor als Wavy Spice, het denkbeeldige, zesde lid van The Spice Girls. Dat ze zo straf is, is misschien een beetje overdreven, maar haar tweede plaat 'A Girl Cried Red' uit 2018 is een puik staaltje hiphop. Zet je maar schrap voor meebrullers zoals Tomboy, Brujas, Kitana, Orange Blossom en Morphine.

Ook de industrial metalrappers van Ghostemane zijn van de partij en voor de liefhebbers van goeie, ouwe soul en rhythm & blues is er Durand Jones & The Indications. Charli XCX komt voor de derde keer naar Pukkelpop en Kate Tempest voor de tweede keer.

Praktisch

Pukkelpop gaat door van donderdag 15 augustus tot zondag 19 augustus. Tickets voor het festival zijn hier verkrijgbaar.

Dit zijn de 25 beste Europese festivals van 2019.

Lees meer