Bevestigd: Bernie wil president worden in 2020

Bernie Sanders, de kandidaat die Hillary Clinton het vuur aan de schenen legde tijdens de presidentsverkiezingen van 2016, zal ook in 2020 een gooi doen naar het presidentschap. In een mail bevestigt hij nu dat hij campagne zal voeren. Sanders had een grote schare fans in de jeugdige segmenten, maar uiteindelijk trok Clinton aan het langste eind in de 'primaries'.

Bernie of Hillary? In 2016 was dat dé vraag waarmee de Democraten de primaries ingingen. Bernie Sanders, die tot dan toe zelfstandig zetelde in de senaat voor Vermont, had geen goed woord over voor zijn Democratische medekandidaat Hillary Clinton. Maar 2020 wordt zijn jaar, hij zal opnieuw proberen om de voorverkiezingen te winnen bij de democratische partij.

"Niet alleen Trump verslaan"

De geruchten over Bernie Sanders scherpten dit weekend aan, nu heeft hij in een mail van zo'n 1.500 woorden meegedeeld dat hij opnieuw meedoet aan de race. In die mail raakt hij een aantal bekende programmapunten aan. "Onze campagne gaat niet alleen over het verslaan van Donald Trump, de meest gevaarlijke president in de moderne Amerikaanse geschiedenis. Het gaat niet alleen over de democratische nominatie krijgen en de verkiezingen winnen. Het gaat 'm om het transformeren van ons land en een overheid creëren die gebaseerd is op de principes van economische, sociale, raciale en ecologische gelijkheid", klinkt het.

Sanders noemt zichzelf een democratisch socialist, en stelt onder andere een Scandinavisch model voor gezondheidszorg voor. Daarmee wil hij een verbetering invoeren om de huidige, eerder beperkte en dure vorm van gezondheidszorg, naar een nieuw niveau te trekken.

Hillary Clinton

Vorige keer moest Sanders het met een eerder kleine mededeling in een achterkamertje van Capitol Hill doen, vandaag staan journalisten te schuiven om Bernie te horen. Sanders was zo'n beetje het witte konijn dat de Democratische partij met veel plezier had neergemept. Want Sanders, die tot op het laatste moment zelfstandig zetelde en dus geen lid was van de Democratische partij, had veel kritiek voor de preferentiële kandidaat: Hillary Rodham Clinton.

Tegelijk werd er ook naar Bernie gewezen als oorzaak van Clintons verlies. Veel plekken waar Clinton de race uiteindelijk verloor, waren 'Bernie'-staten, waar de opkomst voor de senator uit Vermont tijdens de voorverkiezingen hoog was. Dat Bernie na zijn verlies in de voorverkiezingen Clinton nog stemmen zou afgepakt hebben, werd hem niet in dank afgenomen. Of dat precies zorgde voor een termijn aan Donald Trump, is daarom niet gezegd. Maar dat hij een opvallend sterke tegenkandidaat was, mag duidelijk zijn. Sanders won 43.1 procent van de Democratische stemmen, Clinton 55.2 procent.

Underdog Sanders

Clinton en Sanders konden ook niet verder uit elkaar liggen. Clinton heel andere ervaringen in het politieke veld, nam geld aan van elk bedrijf dat haar dat wilde geven en kwam uit een gepriviligieerde achtergrond, met veel connecties. Sanders leunde op een steeds groter wordende grassroots-beweging, kreeg bakken donaties van rond de twintig dollar. Hij haalde minder op, maar meer dan ze bij de Democratische partij hadden verwacht.

De andere Democratische kandidaten liggen ideologisch dit keer een stuk minder ver van hem dan dat in 2016 het geval was. Maar hij heeft één voordeel: de rol van underdog is hij nog niet volledig kwijt én hij heeft een contactenlijst om u tegen te zeggen. Een aantal van die contacten zijn techgiganten, wiens invloed niet te onderschatten valt. Met Sanders is één van de grootste kandidaten bekend, al zijn we nog ver van een echte presidentiële race. In 2020 trekt Donald Trump de deur van het Witte Huis achter zich dicht, of blijft hij voor een tweede en laatste termijn.

Lees meer