'Leaving Neverland': Michael Jackson-docu krijgt eerste trailer

'Leaving Neverland': de controversiële Michael Jackson-documentaire die bij ons door Canvas wordt uitgezonden, heeft een eerste trailer. HBO, die Michael Jacksons vermeende slachtoffers aan het woord liet in 'Leaving Neverland' is zich ongetwijfeld bewust van de heisa die de docu heeft veroorzaakt en dat terwijl de meeste mensen nog een eerste blik op de beelden moeten werpen. Die trailer is nu op de wereld losgelaten.

Het equivalent van een kernbom in het muzieklandschap, dat is het effect dat Leaving Neverland had na zijn première op het Sundance-filmfestival in New York vorige maand. In de docu laat regisseur Dan Reed twee vermeende slachtoffers van Michael Jackson aan het woord. Wade Robson en Jimmy Safechuck woonden allebei op het Neverland-landgoed waar het popicoon een ware sprookjestuin had ingericht voor hem, zijn naasten en duizenden kinderen.

Kindermisbruik

Vier uur lang spreken Safechuck en Robson over hoe ze in Neverland terechtkomen, over het misbruik dat er zou plaatsgevonden hebben, over hoe hun families pas jaren nadat ze de deuren van Neverland achter zich dichttrekken, deelgenoot worden van het verhaal van de kinderen. Volgens regisseur Reed gaat het verhaal dan ook niet over Michael Jackson, of over het misbruik dat er zou geweest zijn, maar gaat het net over hoe de families van Safechuck en Robson omgaan met hun kinderen en de zware erfenis van een verblijf op de Neverland-ranch.

Hier is de eerste trailer voor Leaving Neverland

 

Laat het duidelijk zijn: veel mensen willen niet dat u de documentaire Leaving Neverland bekijkt. De erfgenamen van Jackson proberen om begrijpelijke redenen de documentaire tegen te houden. Ook de miljoenen fans van Jackson zijn niet opgezet met de film. Het is geen onterechte vraag bij een documentaire die het bekijken waard is, maar waar we ook vragen moeten bij stellen.

Rechtzaak Michael Jackson

Want Reed laat Robson en Safechuck en hun families hun hele verhaal vertellen. Dat wil zeggen dat er géén tegenstem komt. Fans van Jackson zullen ook zeggen dat hij er niet meer is om zich te verdedigen, terwijl hij het proces dat tegen hem liep (in 2005 werd Jackson door Gavin Orvizo beschuldigd van kindermisbruik, hij werd vrijsgesproken) wel degelijk 'gewonnen' heeft. Sappig detail: in dat proces waren zowel Robson als Safechuck getuigen in het voordeel van Jackson. Dat de twee ook een boekdeal getekend hebben, zit veel fans en critici hoog.

Sociale media staan vol met oproepen tot een boycott

Maar ook die eerste getuigenissen komen dus aan bod in Leaving Neverland. Reed neemt daarmee duidelijk een positie in: hij gelooft de getuigenissen van Robson en Safechuck en het resultaat is vier uur aan vernietigende televisie. De manipulatie en de manier waarop Robson en Safechuck de balans proberen te vinden tussen idolatrie naar Jackson en zijn slachtoffer zijn, is de essentie van Leaving Neverland.

Wie nooit heeft opengestaan voor het idee dat Michael Jackson, naast een muzikaal icoon, ook zijn slechte kanten kan gehad hebben, zal door Leaving Neverland niet overtuigd worden, integendeel. Voor de anderen is Leaving Neverland een meeslepende, spraakmakende documentaire.

Leaving Neverland: vanaf 8 maart om 20u45 op Canvas en VRT NU.

Lees meer