Zuid-Korea wou K-pop-sterren censureren, maar dat gaat niet door na massaal protest

De Zuid-Koreaanse regering had richtlijnen opgelegd om meer diversiteit en meer realistische schoonheidsidealen te krijgen in de K-pop. Maar die werden meteen afgevoerd na massale kritiek over censuur.

Het Zuid-Koreaanse ministerie van Gendergelijkheid en Familie bracht enkele week geleden een reeks richtlijnen uit om tegen te gaan dat K-pop-sterren erg op elkaar lijken en er onnatuurlijk mooi uit zien. "Het probleem van gelijkaardigheid is ernstig", klonk het. Het ministerie had er problemen mee dat de meeste idolen erg dun zijn en identieke make-up en schaarse outfits dragen.

Heel wat opiniemakers hadden er echter problemen mee dat de overheid adviseerde om het aantal K-pop-artiesten op televisie aan banden te leggen. Dat deed de overheid uit angst dat er onrealistische en beperkende schoonheidsstandaarden gepromoot zouden worden.

Lees hier hoe schrijnend het er achter de schermen van de K-pop aan toe gaat.

Censuur?

Er werd echter een petitie tegen de Zuid-Koreaanse regering opgestart. Dat meldt de krant Korea Joonang Daily. Seoul werd ervan beschuldigd dat het probeerde te censureren "hoe vrouwelijke popsterren eruitzien".

De petitie luidt dat het ministerie "de weg inslaat van de dictator Chun Doo Hwan. Het begint bij internetcensuur en nu de censuur van het uiterlijk". De vergelijking met Chun Doo Hwan, die in de jaren 80 met de ijzeren vuist over Zuid-Korea regeerde, werd ook gemaakt door politici uit de oppositie.

"Het ministerie van Gendergelijkheid zegt dat K-popidolen niet op televisie zouden mogen komen omdat ze allemaal mager en mooi zijn en een blanke huid hebben", zegt Ha Tae-keung van de oppositie. "Wat is het verschil tussen dit en het verbannen van lange haren en korte rokjes tijdens de militaire dictatuur van Chun Doo hwan?"

Deze 33-jarige K-pop-ster overleed plots aan een hartstilstand. Velen vrezen dat het te maken had met zijn stresserende levensstijl.

Overheid trekt zich terug

De overheid reageert nu dat de richtlijnen niet bindend zouden zijn, maar dat het de bedoeling was om een negatieve impact op de samenleving tegen te gaan. Het ministerie laat ook weten dat de richtlijnen geschrapt worden "omdat ze onnodige verwarring teweeggebracht hadden".

De overheid stelt nu officieel dat het probeerde om "media te verhinderen om mensenrechten te ondermijnen of onopzettelijke discriminatie te veroorzaken". Ze wijzen er ook op dat de media "veel invloed hebben op het dagelijks leven van mensen".

Lees hier hoe razend populaire K-pop-bands Justin Bieber van de troon stootten op sociale media.

1 op 3 onder het mes

Zuid-Korea is de jongste jaren wereldwijd beroemd op het vlak van plastische chirurgie. Een op drie jonge vrouwen in het land gaat er onder het mes om iets aan hun lichaam of gezicht te laten corrigeren.

In 2017 ondergingen de vier leden van de K-pop-act SixBomb verregaande plastische chirurgie voor ze hun eerste single uitbrachten. Het ging van neuscorrecties tot borstvergrotingen. Er staat zelfs een reeks video's online van hoe de vier vrouwen de ingreep ervoeren. We zien hen zelfs op de operatietafel liggen.

De K-popsensatie BTS komt naar Europa met nieuwe wereldtournee.

Escape the Corset

Vorig jaar werd er in Zuid-Korea nog de feministische beweging Escape the Corset uit de grond gestampt. Daarmee wilden vrouwen protesteren tegen de Zuid-Koreaanse schoonheidsstandaarden. De vrouwen postten selfies en video's zonder make-up online waarin ze hun schminkpotten stukslaan uit protest.

Deze K-popvedetten gaven een concertreeks om aandacht te vragen voor mentale gezondheid.

Lees meer