Bloedtest toont hoeveel pijn we echt hebben: gedaan met discussiëren met je lief

Hoe weet je echt hoeveel pijn iemand heeft? In plaats van onderling te discussiëren, is de wetenschap klaar voor een echte bloedtest. Je lijf maakt namelijk bepaalde stoffen aan als je pijn ervaart en die kan je perfect meten. Einde discussie over de schaal van 1 tot 10 dus. 

"Op een schaal van één tot tien, hoeveel pijn heeft u?": iedereen die al eens op een spoeddienst is geëindigd, of bij de huisarts moest met scheurende buik- of hoofdpijn, heeft de vraag al eens gekregen. Maar als je zelf al moeite hebt met beslissen of je nu een hoofdpijn van 4 of 6 hebt, hoe kunnen artsen dan weten hoeveel pijn je hebt? Da's belangrijk, niet alleen voor pijnbestrijding, maar ook om diagnoses te stellen.

Hoeveel pijn heb je?

Maar een psychiater aan de universiteit van Indiana heeft er zijn levenswerk van gemaakt om biomarkers in het bloed van mensen te identificeren die pijn aanduiden. Die zouden dus een objectieve gradatie moeten zijn van hoe sterk de pijn die ervaart, is. Momenteel gaat het om een prototype, maar wél eentje die van groot belang is in de medische wereld.

Dan gaat het niet alleen om het beëindigen van de discussie over mannengriep (mannen zouden echt meer last hebben van verkoudheden trouwens). Maar momenteel is pijn iets dat patiënten subjectief meegeven, of moet de dokter een inschatting maken. Maar "het idee is om een manier te vinden om ziektes beter te behandelen en pijnpatiënten beter te begeleiden", zegt hoofdonderzoeker en psychiater Alexander Nicelescu.

Biomarkers

Nu weten we dus dat we aan bepaalde stoffen die het lichaam aanmaakt bij bepaalde ziektes, je ook het pijnniveau van de patiënt kan afmeten. Een beetje zoals glucoselevels in het bloed bij diabetes een indicatie zijn van hoe de alvleesklier werkt, zo kan je dus ook aan die biomarkers zien hoeveel pijn een patiënt heeft.

Nicelescu ontwikkelde de test nochtans vooral om een heel andere reden. In de Verenigde Staten is er een opioïden-epidemie aan de gang. Opioïden zijn sterke pijnstillers, die verslavend zijn, maar ook standaard in het farma-assortiment van elke arts zitten. Als een patiënt (veel) pijn heeft, zullen artsen dus zo'n pijnstiller voorschrijven. Een dokter heeft echter geen enkele manier om vast te stellen of de patiënt pijn heeft, of gewoon een voorschrift nodig wil.

© pixabay

Pijnstillers

Daarnaast kan de bepaalde biomarker echter ook een goede indicatie zijn voor welke pijnstiller er goed zal werken. Niculescu vergelijkt het met een vingerafdruk. Hij voegt er ook meteen aan toe dat opioïde pijnstillers vaak niet de beste manier van pijnmanagement zijn.

De meest dodelijke pijnstiller in de VS is van Belgische makelij.

"In elk geneeskundig veld is het de bedoeling om de juiste patiënt met de juiste drug te matchen, wat in dit geval hopelijk veel goed en weinig slechts doet. Maar door de juiste pijnstillers te matchen, zullen we hopelijk de opioiden-epidemie indijken."

Opvallend: toen Nicelescu de studie startte, achtte hij zijn kansen op slagen, eerder klein. Maar met een benadering die uit de psychiatrie kwam, maakte hij toch grote sprongen voorwaarts.

Lees meer