Zweedse Greta Thunberg spijbelt vandaag mee voor het klimaat in Brussel

De klimaatspijbelaars spijbelen vandaag voor de zevende week op rij voor een ambitieuzer klimaatbeleid. Anuna De Wever en Kyra Gantois worden bijgestaan door de Zweedse Greta Thunberg, die de idee van 'klimaatspijbelen' lanceerde. Zij staat sinds september al wekelijks voor het parlementsgebouw in Stockholm met pamfletten.

Het is weer donderdag en dus verlaten heel wat leerlingen de schoolbanken om te spijbelen voor een ambitieuzer klimaatbeleid. Anuna De Wever, Kyra Gantois en hun kompanen komen vandaag voor de zevende week op rij op straat. Het strijdtoneel is opnieuw Brussel. Ze worden voor het eerst bijgestaan door de Zweedse Greta Thunberg. Ze is de jongste weken enorm populair en wordt overal gevraagd om lezingen en speeches te geven. Ze wil zich echter niet verplaatsen met het vliegtuig en is daarom met de trein naar Brussel gekomen vanuit Scandinavië. Ook in Polen, Nederland, Zwitserland en Duitsland zullen scholieren vandaag gelijkaardige acties voeren.

(Thunberg ontkende onlangs een marionet te zijn van de 'groene lobby'.)

Zevende keer

Onlangs werd er nog geprotesteerd in Antwerpen, Hasselt, Kortrijk en Leuven. In die laatste stad kwamen zo'n 10.000 jongeren mee stappen. De klimaatspijbelaars voerden eerder al elke week actie in Brussel.

(Lees hier meer over het ontslag van klimaatminister Joke Schauvliege (CD&V).)

Speech in Europese Commissie

Thunberg gaf vandaag in het Europees Economisch en Sociaal Comité een speech over de klimaatbeweging. Ze sprak scherpe taal aan het adres van de politici: "We weten dat veel politici niet met ons willen praten. Wij ook niet met hen. Wij willen met wetenschappers praten. We zeggen wat zij al decennialang zeggen. We hebben geen manifestanten en eisen, we verwijzen gewoon naar de wetenschap."

"Ze verzinnen samenzweringen, en noemen ons marionetten. Ze proberen van onderwerp te veranderen. Ze willen er niet over praten, omdat ze weten dat ze niet kunnen winnen. Ze weten dat ze hun huiswerk niet hebben gedaan. Maar wij wel. We hebben een nieuwe manier van denken nodig. Het politieke systeem gaat over competitie. Dat moet stoppen. We moeten samenwerken en de middelen van de planeet op een eerlijke manier verdelen."

De speech van Thunberg:

Klimaattop in Polen

Thunberg gaf eind vorig jaar ook een speech op de Klimaattop in Polen. Daar was ze niet mals voor de wereldleiders. "Jullie zijn niet volwassen genoeg om op de noodrem te gaan staan", zei Thunberg. "Jullie stalen onze toekomst. We kunnen een crisis niet oplossen als we ze niet eens als een crisis behandelen."

(Hier zijn 10 films en documentaires over de klimaatcrisis die je moet gezien hebben.)

De speech van Greta Thunberg in Polen:

 

Davos

Ook op het Wereld Economisch Forum in het Zwitserse Davos liet Thunberg van zich horen: "Volwassenen zeggen altijd dat ze verplicht zijn om jongeren hoop te geven. Maar ik wil jullie hoop niet, ik wil niet dat jullie hoopvol zijn. Ik wil dat jullie panikeren. Ik wil dat jullie de angst voelen die ik elke dag voel, en dat jullie actie ondernemen, alsof het huis in brand staat, want dat is het geval."

(Wallace Smith Broecker, de grootvader van klimaatwetenschappen, is onlangs overleden.)

 

(Lees hier waarom onze oceanen er binnenkort groener en blauwer uit gaan zien.)

Lees meer