Calvin Harris ein-de-lijk grote winnaar van de BRIT Awards

Calvin Harris en The 1975 zijn de grote winnaars van de BRIT Awards. Ze namen elk twee beeldjes mee naar huis. Meer winnaars waren onder andere Jorja Smith, George Ezra, Ed Sheeran, Ariana Grande en Pink.

Het awardseizoen is volop aan de gang. Na de BAFTA's en de Grammy's was het gisteravond dan tijd voor de uitreiking van de BRIT Awards, waar de belangrijkste prijzen uit de Britse muziekindustrie verdeeld worden. De grote winnaar? Calvin Harris (de best verdienende dj ter wereld), die na zestien nominaties ein-de-lijk eens het podium op mocht klimmen! De Schotse dj won de award voor beste producer en die voor beste Britse single (voor zijn nummer One Kiss, samen met Dua Lipa).

Schattige Schot

Dat Calvin Harris Schots is, kan hij niet verbergen. Met een zwaar accent opende hij zijn acceptance speech met "hey ... hey!". Dat vulde hij aan met het schattige "ik kom hier al een paar jaar naartoe, maar ik heb nog nooit iets kunnen zeggen". Even later stond hij nog eens op het podium, samen met Dua Lipa.

De andere grote winnaar van de avond, de groep The 1975, was minder origineel tijdens zijn speeches. Toen de vier mannen hun award voor beste Britse groep in ontvangst kwamen nemen, zette Matty Healy snel een foutje recht (hij had eind vorig jaar gezegd dat misogyny, vrouwenhaat, niet meer bestaat in de muziekwereld).

Wie The 1975 nog op Rock Werchter wil zien, koopt trouwens best snel tickets!

Award voor schattigste speech? Die mag van ons naar Tom Walker gaan. Hij won de prijs voor beste Britse doorbraak en bedankte in zijn speech zijn oma, "die ergens op de televisie naar de show aan het kijken is". Dat is ook de organisatie van de Brits niet ontgaan (zie tweet).

Winnaars en verliezers

George Ezra won de prijs voor beste Britse mannelijke soloartiest. Het was de eerste keer dat hij een BRIT-award mocht gaan ophalen, en dat deed hij enorm bescheiden. "Er gaat geen dag voorbij waarop ik me niet dankbaar voel en dit is de kers op de taart", zei hij in zijn speech. Jorja Smith, die beste Britse vrouwelijke artiest won (en deze zomer op Pukkelpop staat!), haalde de feminist in zich nog eens naar boven: "Deze is voor alle meisjes en vrouwen die gewoon zichzelf geweest zijn en alles wat ze doen fantastisch vinden." Anne-Marie mocht zich verliezer van de avond noemen. Ze was voor vier prijzen genomineerd, maar kon geen enkele omzetten in een echt award.

P!nk won de award voor haar outstanding contribution to music (en dat besefte de organisatie van Rock Werchter ook al) en bracht een tien minuten durende medley van haar beste nummers. Het is de eerste niet-Britse artiest ooit die die award mee naar huis mocht nemen. Enkele van haar voorgangers voor de award zijn David Bowie, Elton John en The Beatles. P!nk was bovendien de enige Amerikaanse die aanwezig was om haar award op te halen. Drake en Ariana Grande, die de beste internationale man en vrouw waren gisterenavond, stuurden een vooraf opgenomen videoboodschap. Ook Ed Sheeran was er niet om zijn global success-award in ontvangst te nemen, omdat hij op dit moment op tournee is in Latijns-Amerika.

Queen Meghan Markle?

Beyoncé en Jay-Z waren gisteravond de enige niet-aanwezige artiesten die wel moeite hadden gestoken in hun videoboodschap. The Carters wonnen de award voor beste internationale groep en verklaarden Meghan Markle koningin van Groot-Britannië in hun video.

Levenslang tickets winnen voor concerten van The Carters? Dat doe je zo!

Lees meer