EU-baas Juncker ontvangt Greta Thunberg en klimaatspijbelaars, maar doet nauwelijks de moeite om te luisteren

© epa

Een verrassing kan het nauwelijks zijn.  De EU-leiders, met EU-Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker op kop, hebben de klimaatspijbelaars ontvangen, maar maakten er meteen een show voor eigen gebruik van. Het was pijnlijk om het gebrek aan antwoorden op de prangende vragen van de jongeren op te merken. 

Een massa mediabelangstelling, zoals ze het zelden krijgen in de Brussels bubble, dat bracht de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg. Het zestienjarige meisje was met de trein gearriveerd, om naar de Europese Commissie te komen, maar ook om met de Belgische klimaatbetogingen van Anuna De Wever mee te lopen.

In Brussel, bij die Commissie kreeg ze in feite een heel lauwe ontvangst. Haar oproep om de inspanningen van de EU in verband met klimaat te verdubbelen, viel op een koude steen. Niemand ging er echt op in, maar de EU-bobo's hielden wel elk lange speeches om zichzelf te feliciteren.

Thunberg was scherp in haar speech voor de EU-leiders. "Wij weten dat veel politici niet naar ons willen luisteren. Dat is okay. Wij willen naar hen ook niet luisteren. Maar wij vragen wel dat ze luisteren naar de wetenschappers, die waarschuwen voor wat er te gebeuren staat. (...) Als u wil dat we op school zijn, neem dan onze plaats in De boodschap die we de hele tijd krijgen, dat 'het allemaal wel goed komt', biedt ons geen hoop, benadrukte ze. 'Hoop moet je verdienen."

'Glansrol' voor Juncker

EU-Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker was speciaal naar het Economisch en Sociaal Comité in Brussel afgezakt, om daar een deel van de media-aandacht te krijgen. Hij mocht meteen handjes gaan schudden met Thunberg. Maar die spaarde hem dus niet in de speech, en had ook meteen een duidelijke eis klaar: een verdubbeling van de Europese klimaatspanningen tegen 2030. Nu ligt die norm op 40 procent minder CO2-uitstoot tegen dan, Thunberg wil dat de EU tot 80 procent gaat.

En opvallend: niemand van de EU-politici die in het publiek zat ging in op die concrete eis van Thunberg. Van een verdubbeling was geen sprake, eigenlijk werd er helemaal niets concreet uitgesproken.

Integendeel EU-Commissievoorzitter Juncker had alleen maar lof over zichzelf en Europa. Dat het beleid best wel snor zat. Dat Europa toch juist de trekker was geweest van het Klimaatakkoord in Parijs. Dat een kwart van de volgende meerjarenbegroting toch wel bedoeld was om het klimaat te redden zeker.

En vervolgens begon Juncker helemaal af te dwalen, waarbij hij van het ene thema op het andere sprong. Zo verdronk de eis van Thunberg helemaal in de wolk van EU-zelfgenoegzaamheid. Het moet een hard lesje geweest zijn voor de jongeren: de harde, cynische realiteit van Europese politiek. Het zal Juncker worst wezen: hij was alweer bezig met interne EVP-politiek, waarbij het gedrag van zijn "vriend" Viktor Orban, die hem via online beledigingscampagnes had aangevallen, ruim interessanter is dan jonge klimaatactivistes.

Lees meer