'De Mol' start zonder mol, in Nederland hebben ze dat al een keertje gedaan en toen ging dat zo

'De Mol' keert terug op zondag 10 maart, maar het zal er anders uitzien dan de vorige seizoenen. Het nieuwe seizoen zal namelijk starten zonder mol. Het lijkt onmogelijk, maar het gebeurde al een keertje bij onze noorderburen. 

"Voor het eerst in de geschiedenis van De Mol begint het avontuur zonder mol". Met die woorden choqueerde Gilles De Coster de fans van De Mol in de eerste trailer voor het nieuwe seizoen. We weten niet precies hoe dat juist in z'n werk zal gaan, maar de Nederlandse editie van De Mol deed deze truc al eens voor. Dus mogelijk gebeurt de verkiezing van de mol bij ons op dezelfde manier.

De Mol zonder mol

De eerste trailer voor het nieuwe seizoen van De Mol zorgde meteen voor een verrassing vanjewelste. Gilles De Coster liet namelijk weten dat het nieuwe seizoen van start gaat zonder mol.

Een seizoen van De Mol zonder mol? Dat kan toch niet, zou je kunnen denken. Maar het is al een keertje gebeurd. In Nederland, waar het programma Wie Is De Mol? heet, begon het negende seizoen in 2009 zonder mol. En dat ging toen als volgt in z'n werk.

'Mollicitatie'

In het negende seizoen van het Nederlandse Wie Is De Mol? was er aanvankelijk ook geen mol. Die werd gekozen bij de aankomst van de kandidaten. Presentator Pieter Jan Hagens stelde de kandidaten meteen voor de vraag: "Wil jij de mol zijn?". Kandidaten die "Ja" antwoordden, kostten 500 euro die meteen uit de pot ging. Wie paste voor het aanbod, zorgde er dan weer voor dat er 500 euro in de pot kwam.

Uiteindelijk waren er in Nederland acht van de tien deelnemers die de mol wilden zijn. Deze kandidaten gingen dan verder naar de 'mollicitatie', een sollicitatiegesprek met vier oud-mollen. Deze oudgedienden mochten dan beslissen wie van de liefhebbers uiteindelijk de mol mocht zijn. Na deliberatie werd beslist wie de beste kandidaat was voor de positie van de mol. En dan was het tijd om bekend te maken wie de mol dan uiteindelijk was.

Hiervoor moesten de kandidaten één voor één plaatsnemen achter een laptop en hun naam intypen. De kandidaten kregen daarna een scherm te zien. Een rood scherm betekende dat je een kandidaat was, een groen scherm betekende dat je de mol was. Dit alles gebeurde toen voor de ogen van de andere kandidaten. Een geweldige oefening voor je pokerface dus. Vanaf dat moment was er dus een mol en kon Wie Is De Mol? pas echt beginnen. Het spel zorgde er uiteindelijk dus wel voor dat de groep met een pot van -2.000 euro begon aan het spel.

Bekijk hier de eerste aflevering van het negende seizoen van het Nederlandse Wie Is De Mol? zonder mol:

 

Lees meer