Brexit pas in 2021? EU-onderhandelaars zien dat wel zitten en May overweegt alvast uitstel

Normaal moet het Verenigd Koninkrijk de EU verlaten op 29 maart. Maar de Britse premier May overweegt de brexit nu alvast twee maanden uit te stellen. De EU ziet niets in een uitstel van twee maanden, omdat er in dat geval al snel nieuwe deadlinestress dreigt. Als er uitstel wordt aangevraagd door de Britten, zouden de EU-onderhandelaars veel liever de brexitdatum verschuiven naar 2021. Onder meer Martin Selmayr, de hoogste ambtenaar van de Europese Commissie, dat plan ziet zitten.

Gisteren werd bekend dat May de tweede stemming voor haar brexitdeal in het parlement heeft uitgesteld. Een nieuwe deal met de Europese Unie werd woensdag verwacht, maar is nu uitgesteld tot uiterlijk 12 maart, 17 dagen voor de oorspronkelijke brexitdatum. Als die deal niet wordt geaccepteerd door het parlement woensdag, dient May volgens de krant The Telegraph een uitstelverzoek voor twee maanden in bij de EU.

Volgens The Guardian ziet de EU niets in een uitstel van twee maanden, omdat er in dat geval al snel nieuwe deadlinestress dreigt. Als er uitstel wordt aangevraagd door de Britten, zouden de EU-onderhandelaars veel liever de brexitdatum verschuiven naar 2021, melden bronnen aan de krant. Een diplomaat zegt dat onder anderen Martin Selmayr, de hoogste ambtenaar van de Europese Commissie, dat plan ziet zitten.

21 maanden om na te denken

Met een uitstel van 21 maanden zou er beter nagedacht kunnen worden over de toekomstige relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Ook kan de omstreden backstop zo overbodig worden gemaakt. Dat is het onderdeel van het oorspronkelijke akkoord waarmee de grens tussen Ierland en Noord-Ierland na de brexit open wordt gehouden. Veel parlementsleden zijn tegen die tijdelijke oplossing.

Irritatie

Bronnen zeggen tegen The Guardian dat de EU steeds ongeduldiger wordt met de houding van de Britten en de aanpak van May. Ingewijden schatten de kans op een no-dealbrexit nu op meer dan 50%.

Er zou vooral veel irritatie zijn over dat recente ontmoetingen tussen May en EU-functionarissen worden afgeschilderd als onderhandelingen, terwijl dat volgens bronnen van de krant niet het geval is. Diplomaten zeggen dat May nog steeds geen alternatief voor de backstop heeft geboden.

In het weekend hebben drie ministers in de Britse krant The Daily Mail gezegd, dat ze hoe dan ook een no-dealbrexit willen verhinderen. De drie, Greg Clark, David Gauke en Amber Rudd, eisen dat May de Brexit uitstelt wanneer er niet snel een doorbraak komt over de Brexitdeal.

Lees meer