Klimaatmars in Louvain-la-Neuve: 4.200 betogers tijdens krokusvakantie

Na verschillende klimaatmarsen in onder andere Brussel, Antwerpen, Gent en Leuven trekken de klimaatspijbelaars vandaag naar de Waalse universiteitsstad Louvain-la-Neuve. De organisatoren verwachtten dan er zo'n 3.000 mensen zouden komen opdagen, maar dat zijn er maar liefst 4.200 geworden. Ook in Mechelen en in Antwerpen vinden er vandaag acties plaats.

Heel wat medewerkers van de Université catholique de Louvain (UCLouvain) betuigden eerder al hun steun voor de klimaatacties en de spijbelende jongeren. Er liepen zowel studenten van de middelbare scholen als studenten uit het hoger onderwijs mee in de betoging. Dat meldt de RTBF. Er liep opnieuw een deel grootouders mee. De manifestatie is een initiatief van Youth for Climate, geleid door de 17-jarige Anuna De Wever en haar trawanten, en Students for Climate.

(Groen, CD&V en een meerderheid in de Nederlandse regering roepen op om vluchten tussen Brussel en Amsterdam af te gelasten met de trein als alternatief.)

Antwerpen en Mechelen

In Antwerpen wil Youth for Climate naar eigen zeggen een "human billboard" vormen. In Mechelen gaan Youth for Climate en hun sympathisanten dan weer "ploggen", joggen of wandelen langs de vaart en tegelijkertijd zwerfvuil oprapen.

De voorbije weken hebben studenten en scholieren al gespijbeld voor een beter klimaatbeleid in Antwerpen, Brussel, Gent en Leuven.

(Olijven en olijfolie dreigen nu al een schaars goed te worden door de klimaatverandering.)

Lees meer