Code oranje in West- en Oost-Vlaanderen en Antwerpen vanaf middag: rukwinden tot 120 per uur

Vandaag krijgen we extreem weer met lokaal rukwinden tot 120 kilometer per uur. In West- en Oost-Vlaanderen en Antwerpen geldt code oranje vanaf de middag. In heel het land is code geel van kracht.

De afgelopen dagen was het al somber en winderig weer, maar vandaag belooft het nog extremer te worden. Er worden felle rukwinden verwacht met plaatselijk pieken tot 120 kilometer per uur. In heel België worden parken gesloten voor het publiek. Vooral tussen 12 en 18 uur zullen de rukwinden fel zijn. Binnenlandse Zaken heeft het noodnummer 1722 geactiveerd waarop je stormschade kan melden of niet-dringende hulp kan inschakelen.

(Olijven en olijfolie dreigen nu al schaars goed te worden door de klimaatverandering.)

Code geel en oranje

In heel het land is code geel van kracht. In West- en Oost-Vlaanderen en Antwerpen geldt code oranje vanaf de middag. Het KMI roept code geel in voor rukwinden die een bepaalde waarde overschrijden. Het is dan bijvooreeld moeilijk om met een paraplu rond te lopen. Bovendien kunnen kleinere bomen omwaaien.

(Nieuw game over-scenario: te veel CO2 in de atmosfeer zal de wolken doen verdwijnen en zorgen voor extra opwarming met 8 graden.)

Bij code oranje verwacht men erg felle rukwinden met een uitzonderlijk hoge snelheid. Grotere bomen kunnen omwaaien en er kan schade komen aan woningen.

(Methaangassen zijn immens gestegen in de laatste jaren.)

Lees meer