Onderzocht: onze hersenen bepalen of we koffie lusten of niet, niet onze smaakpapillen 

Onderzoek toont aan dat onze genen bepalen of we koffie of bier lusten. Volgens de wetenschappers van de Northwestern Universiteit van Chicago, heeft het vooral te maken met welk effect de drank op ons heeft, niet echt met de smaak. Dit zou kunnen verklaren waarom sommige mensen heerlijk kunnen slapen na een kopje koffie en anderen niet. De doorbraak kan leiden tot een nieuwe aanpak in de strijd tegen overgewicht en alcoholmisbruik.

Blijkbaar is het effect van de drank de enige reden of we verzot zijn op koffie of niet. Sommige mensen hebben koffie nodig om deftig te kunnen functioneren s'ochtends, maar dit heeft niets te maken met de smaak ervan. Ook onze genen spelen hierin een rol, zij bepalen welk effect we van koffie hebben.

Hoe alcohol en koffie ons doen voelen

Dr. Cornelis, assistent-professor in de preventieve geneeskunde aan de Northwestern University, Chicago, onderzocht dit en zei: "De genetica die ten grondslag ligt aan onze voorkeuren zijn gerelateerd aan de psychoactieve componenten van deze dranken. Mensen houden van de manier waarop koffie en alcohol hen doen voelen, daarom drinken ze het, het heeft niets te maken met de smaak ervan." Mutaties die verschillende reacties op de stimulerende dranken veroorzaken, zijn voor het eerst geïdentificeerd. De studie toonde de voorkeuren aan, die verband hielden met hun effecten op de hersenen in plaats van de smaakpapillen. Het toont meteen ook aan waarom sommigen van ons gemakkelijk een kopje koffie kunnen drinken voor het slapengaan en anderen niet.

Psychoactieve eigenschappen

Dr. Marilyn Cornelis en collega's onderzochten het volledige DNA van 336.000 personen uit de UK Biobank, een grote enquête naar de gezondheid van ongeveer een half miljoen Britten. Tot hun verbazing was een grotere voorkeur voor koffie, alcohol of zoete dranken niet gebaseerd op varianten van de smaakgenen, maar op die van de 'psychoactieve' eigenschappen. Dat zijn de chemicaliën, zoals bijvoorbeeld cafeïne in koffie en koolzuurhoudende dranken, die werken op het centrale zenuwstelsel. Dit verandert de hersenfunctie, zo zagen ze dat door het drinken van die dranken er een tijdelijke verandering is in perceptie, stemming, bewustzijn en je gedrag. Het legt uit waarom je liever bier drinkt of een glas wijn, terwijl iemand anders snakt naar een warme drank of een blikje cola.

Genoombrede associatiestudie

In de grootschalige studie werden de dranken ingedeeld in bittere- en zoetsmakende groepen. De eerste groep bestond uit koffie, thee, pompelmoessap, bier, rode wijn en sterke drank. De tweede groep bestond uit suiker en kunstmatig gezoete dranken zoals energiedranken, koolzuurhoudende dranken en andere vruchtensappen. De proefpersonen moesten dan vragenlijsten invullen na zo een drankje te hebben gedronken en werden 24 uur lang op een aangepast dranken dieet gezet. Hierna deden de onderzoekers een genoombrede associatiestudie (GWAS), een studie waarmee men verbanden probeert te leggen tussen genen en bepaalde voorkeuren of ziektes.

Victor Zhong, een postdoctorale onderzoeker in het laboratorium van dr. Cornelis, voegde hieraan toe: "Volgens mijn weten, is dit de eerste genoombrede associatiestudie van drankconsumptie op basis van smaakperspectief. Het is ook de meest uitgebreide genoombrede associatiestudie van drankconsumptie tot nu toe."

Obesitas en alcoholmisbruik

"Het begrijpen van het fenomeen biedt hoop op het kunnen ingrijpen in de voeding van mensen", zegt dr. Cornelis. Suikerhoudende drankjes zijn gekoppeld aan een groot aantal ziektes en gezondheidsproblemen. Anderzijds is er bewezen dat koffie dementie, hartaandoeningen en andere ziektes zou kunnen voorkomen. Dr. Cornelis zei: "FTO is altijd een mysterieus gen geweest en we weten niet precies hoe het verbonden is aan obesitas. Het heeft te maken met je gedrag, dus hoe je op bepaalde smaken reageert, doordat we dit weten zou het kunnen helpen in oplossingen te zoeken voor een beter gewichtscontrole."

Lees meer