'Liefde voor Muziek' aflevering 4 draait om Jan Leyers: over hoe zijn dochters hem verplichtten en 'guilty pleasures'

De derde aflevering van 'Liefde voor Muziek' wordt vanavond uitgezonden om 20 uur 35 op VTM en centraal staat deze week Jan Leyers. Ongetwijfeld is hij ook één van de meest veelzijdige muzikanten van Vlaanderen, of "kameleon", zoals Bart Kaëll het zegt. Die laatste gaat aan de slag met 'Only Your Love Will Do', Laura Tesoro met 'Changes' en Milow met 'Dat Ze De Mooiste Is', een Clouseau-klassieker van de hand van Leyers. Wij spraken met de Soulsister-zanger over 'Liefde voor Muziek'.

De deelnemers van het vijfde seizoen van Liefde voor Muziek 2019 zijn Laura Tesoro, Ilse DeLange, Stef Kamil Carlens, Kommil Foo, Bart Kaëll en Jan Leyers.

Die laatste is het centraal figuur van deze vierde aflevering. De andere deelnemers zullen nummers uit zijn repertoire coveren. Wij voelden hem aan de tand.

Hoe is het om jezelf te zien in Liefde voor Muziek?

"Alles is heel waarheidsgetrouw weergegeven. We hebben ginder veel gelachen. Je voelt ook de wederzijdse appreciatie. Die was ook totaal gemeend."

Was het niet heel veel werk om al die songs van je collega's op voorhand in een nieuw jasje te steken?

"Dat heb ik totaal onderschat. Ik heb het heel consciëntieus aangepakt en heb op Spotify ieders repertoire helemaal beluisterd. Bij sommigen wist ik het meteen, bij anderen was er veel meer twijfel. En dan moet je nog beginnen arrangeren en in sommige gevallen de tekst aanpassen of vertalen. Je hebt er wel je werk aan."

(Lees hier ons interview met Ilse DeLange, de centrale figuur in de derde aflevering van Liefde voor Muziek.)

Verplicht door dochters

Hoe heeft de omgeving, een afgelegen villa nabij het Spaanse Sevilla, de dynamiek van het programma beïnvloed?

"Of het nu Spanje, Italië of Frankrijk is, dat maakt niet veel uit, maar het feit dat je ergens apart zit en 's avonds niet terug naar huis moet rijden, geeft het een beetje het gevoel van samen op kamp te zijn. Er zijn natuurlijk ook de technici, cameramensen, maar verder breng je die hele week echt alleen met elkaar door. Je leert elkaar kennen op een manier waarop je dat anders nooit zou doen. Het lot bracht ons samen, en het was bijzonder fijn."

Wat was je reactie toen ze je vroegen om mee te doen? Heb je lang moeten twijfelen?

"Ik mocht geen 'neen' zeggen van mijn dochters. Elk seizoen vragen die 'vragen ze jou daar nooit voor?'. Er was eerder al gepolst, maar toen kwam het niet uit qua agenda. Maar they wouldn't take no for an answer dit keer."

(Lees hier ons interview met Bart Kaëll, de centrale figuur in de eerste aflevering van Liefde voor Muziek.)

Eerbetoon aan oerproducer van de Vlaamse showbizz

Van welke artiest vond je het het leukst om een cover te brengen?

"Bij Bart Kaëll wist ik meteen dat ik De Marie Louise wilde doen. Dat nummer heeft ook een bijzondere lading. Het werd geschreven door Roland Verlooven (die overleed in 2017, red.), de producer van Bart en veel andere Vlaamse zangers. Zeven Anjers, Zeven Rozen van Willy Sommers heeft hij ook geproducet."

"Ik heb Roland goed gekend, want hij was ook altijd in studio Impuls in Herent aan het werk, toen wij daar met Soulsister onze eerste plaat opnamen. Die studio bestaat ondertussen niet meer. Ik had Roland in gedachten toen ik De Marie Louise bracht. Het was een soort eerbetoon aan Roland Verlooven."

Wie heeft je dit seizoen het meest verrast door een nummer van jou te coveren?

"Dat is moeilijk om te zeggen, maar ik was echt heel gelukkig en vereerd. Ik heb dingen zien gebeuren waarvan ik dacht: 'Dit heb ik nog geen drie keer in mijn leven meegemaakt', om van zo dichtbij zoiets wonderbaarlijk te zien gebeuren."

(Liefde voor Muziek aflevering 2 draaide om Milow: 6 eigenzinnige covers.)

Toekomstplannen

Heb je een guilty pleasure in de muziek?

"Ik heb een heel brede smaak. Er zijn weinig genres waarvoor ik de radio afzet. Als guilty pleasure zou ik de soundtrack van The Sound of Music noemen. Dat is zo perfect gemaakt, daar is geen speld tussen te krijgen. Ik heb die film gezien als kind en dan besef je nog niet waar muziek vandaan komt."

"Maar als ik dat nu terug hoor, dan denk ik: 'Die twee mannen, Rodgers en Hammerstein, die kregen gewoon de opdracht om over een setting in de Alpen wat muziek te maken en dan kwamen die met acht instant klassiekers af'. Dat is zo goed gedaan, zowel qua tekst als qua muziek."

Liefde voor Muziek is voor veel artiesten een boost. Wat zijn jouw toekomstplannen?

"Ik ben momenteel bezig met het opnemen van nieuwe Nederlandstalige nummers, maar op de release wil ik nog geen datum plakken. Als het af is, is het af."

(Silvy De Bie over Liefde voor Muziek, een soloplaat en het leven als artiest.)

Lees meer