Barbecueën met gas, houtskool of hout?

Met de zomer in het vooruitzicht is het tijd om de barbecue van onder het stof te halen. Niets is leuker dan op een warme zomeravond de barbecue aan te steken met daarop enkele verse gemarineerde braadworsten. Het idee alleen al maakt je instant gelukkig maar voor je begint te grillen kan je misschien al eens nadenken over de brandstof die je gaat gebruiken: gas, houtskool of hout?

De gedachte aan barbecueën, doet ons niet meteen stilstaan bij de brandstof die we hiervoor nodig hebben. Toch kunnen we er niet aan onderuit om hier rekening mee te houden want het is de enige manier om ons vlees een gegrild kleurtje te geven.

Brandstof

Houtskool, hout of gas zijn de drie meest voorkomende methoden om je barbecue in gang te houden met elk zijn voor- en nadelen. Houtskool zorgt bijvoorbeeld voor meer smaak dan gas maar tegelijkertijd stoot het ook een vuilere lucht uit. Gas brandt iets sneller en valt ook beter te controleren dan houtskool. Maar dan is er ook nog hout als brandstof. Deze wint aan populariteit en de smaak is opvallend verschillend met grillen op houtskool. Je smaakt zelfs verschil in je stukje vlees of vis afhankelijk van de houtsoort waar je op grilt. Maar hout brandend houden dat is soms een ander verhaal want een klein windje kan al direct roet in het eten gooien en je vuurtje doen doven.

Barbecueën is allesbehalve ecologisch: dit Nederlandse bedrijf heeft de milieuvriendelijke oplossing.

Houtskool

Genevieve Taylor, voedingsstylist en auteur, vertelt dat hoe natuurlijker de aard van je houtskool is, hoe minder vuile lucht hieruit voortkomt. De auteur raadt aan om voornamelijk loofhoutsoorten te gebruiken zoals beuk, berk en eik. Wanneer je houdt van een sterke smaak en je veel marinades en kruiden gebruikt dan is houtskool de meest geschikte keuze.

Veggie-BBQ is in opmars: 7 tips om veggie te barbecueën.

Om de gerookte smaak te verkrijgen, is het aan te raden houtsnippers bij je houtskool toe te voegen. Mesquiteboom is bijvoorbeeld de houtsoort bij uitstek voor een goed stukje gebakken rood vlees, hickory hout is eerder geschikt voor varkensvlees en hout van de esdoorn doet het uitstekend bij een stukje kip. Haal die BBQ maar boven!

Lees meer