Britten doen dan toch mee aan Europese verkiezingen, maar hopen dat ze nooit moeten zetelen in Europees Parlement

Het Verenigd Koninkrijk neemt op 23 mei dan toch deel aan de Europese verkiezingen. Dat maakt David Lidington, de plaatsvervanger van premier Theresa May (Conservatieve Partij), bekend. Volgens hem lukt het niet om voor die datum een brexitakkoord door het Lagerhuis, het Brits parlement, te krijgen. Onlangs kwam Londen met de EU overeen dat 31 oktober 2019 de nieuwe brexit-datum is.

"Gelet op de korte tijdspanne, is het helaas onmogelijk om dat proces af te ronden voor de wettelijke datum van de verkiezingen voor het Europees Parlement", zegt Lidington aan de Britse omroep BBC. "We hoopten dat we ons vertrek op orde zouden hebben en het scheidingsakkoord zouden hebben afgerond, zodat die verkiezingen niet hoefden door te gaan."

Europese parlementszittingen vermijden

De plaatsvervanger van Brits premier Theresa May benadrukte ook dat de Britse regering na 23 mei alles op alles zal zetten om zo snel mogelijk de nodige maatregelen te nemen om de brexit te laten doorgaan: "In een ideale wereld hopen we te verhinderen dat de Britse parlementsleden hun zetel in het Europees Parlement moeten innemen."

Toenadering tot Labour

Het Britse Lagerhuis gaf al drie keer rood licht aan verschillende incarnaties van het brexitakkoord, dat May onderhandelde met de EU. Daarom besloot May om bij de oppositiepartij Labour draagvlak te zoeken en tot een compromis te komen, waar zowel de conservatieven als de sociaaldemocraten zich in kunnen vinden. Ondanks onderhandelingen met Labour-leider Jeremy Corbyn is er nog geen akkoord uit de bus gekomen.

Nieuwe brexit-datum

Het VK en de EU bereikten in april na een top in Brussel een akkoord over een nieuwe brexit-datum, 31 oktober. Dat is een uitstel van zes maanden. Voor die deadline moet alles geregeld zijn voor het vertrek van de Britten uit de EU.

In het akkoord werd ook afgesproken dat het VK meedoet aan de Europese verkiezingen als het brexitakkoord voor 21 mei 2019 niet goedgekeurd is door het Brits parlement voor. Daarom kiest May nu al voor deelname aan de Europese verkiezingen.

Als de Britten zonder dat groen licht van hun parlement niet zouden deelnemen aan de Europese verkiezingen, zouden ze op 1 juni de EU al moeten verlaten zonder akkoord of concrete afspraken met de lidstaten. Het Brits parlement stemde tegen zo'n no deal-scenario.

Juncker trekt boetekleed aan

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker haalde vandaag nog eens uit naar de brexiteers, de voorstanders van een harde brexit zonder wederzijds akkoord tussen het VK en de EU. Dat meldt de Britse krant The Independent. Hij stelde dat die brexiteers in hun campagne in de aanloop naar het brexitreferendum in 2016 "leugens" hebben verspreid. Volgens Juncker had de Europese Commissie zich daar destijds duidelijk tegen moeten uitspreken.

Juncker zijn termijn als commissievoorzitter eindigt in oktober na vijf jaar. De Luxemburger noemt het zwijgen over de campagne van de brexiteers, op vraag van de toenmalige Britse premier Cameron, zijn "grootste fout als commissievoorzitter": "Het was een fout om ons er niet mee te bemoeien, want we waren de enigen die de verspreide leugens konden tenietdoen. Ik heb een fout gemaakt door stil te blijven op een belangrijk moment."

Ook Frans Timmermans, vicevoorzitter van de commissie, zei dit jaar nog dat hij spijt heeft dat hij niet tussenkwam in de aanloop naar het referendum.

(De brexit doet meteen al zeker 1.000 miljard wegstromen.)

Lees meer