Schietpartij in school vlakbij Columbine, 20 jaar na een van de dodelijkste school shootings ooit daar

In Colorado, op amper 13 kilometer van Columbine High School, heeft een schietpartij plaatsgevonden. Daarbij kwam één leerling om het leven en raakten zeven anderen gewond. Het gaat om een school waar zowel kleuters als lagere en middelbare schoolkinderen les volgen.

Twee studenten van de STEM School in Highlands Ranch openden iets na de middag het vuur op hun klasgenoten. Ze gingen binnen in de school en schoten daar op de leerlingen. Daarbij raakten acht leerlingen gewond waarvan er één om het leven kwam.

Verdachten opgepakt

De twee verdachten, één minderjarige en één meerderjarige, werden meteen opgepakt. Het gaat om studenten van de school. Ze hadden het duidelijk gemunt op de oudere leerlingen. Alle slachtoffers zijn leerlingen van boven de 15 jaar. De persoon die overleed was 18 jaar oud. Er werden geen leerkrachten geraakt. Van de gewonden verkeren er twee in kritieke toestand.

In de STEM School zitten in totaal zo'n 1.800 leerlingen, van kleuters tot middelbare schoolkinderen. Die allemaal geëvacueerd werden tijdens de shooting. Er is nog geen motief bekend van de daders.

Aangekondigd?

Het schietincident werd enkele weken geleden al aangekondigd door een vrouw die dreigde met een nieuwe shooting twintig jaar na die in de Columbine High School. Na die dreiging halverwege april werden honderden scholen in de omgeving gesloten.

Volgend op deze dreiging startte de school met een nieuw anti-zelfmoordprogramma om de kansen op zelfdoding en school shootings te vermijden. Op die aankondiging op Wikipedia, kwam op 29 april een anonieme reactie die zei: "Werken deze programma's? Dat zullen we zien". Het IP-adres verwees naar Littleton, Colorado, nabij de school.

20 jaar na Columbine

Het is opvallend dat het incident plaatsvindt 20 jaar na de school shooting in Colombine amper 13 kilometer verderop. Bij die schietpartij op 20 april 1999 kwamen in totaal 15 mensen om het leven, 12 leerlingen, een leerkracht en de twee schutters, die zelfmoord pleegden.

Tot de schietpartij op Stoneman Douglas High School in 2018 was de shooting in Columbine de dodelijkste uit de geschiedenis van de Verenigde Staten. Het is nog steeds niet duidelijk wat het precieze motief van de twee daders was. Er gaan stemmen op dat de twee buitenbeentjes waren die regelmatig gepest werden, maar er zijn ook aanwijzingen dat ze geïnspireerd werden door het nazi-regime.

Twintig jaar later vinden er nog steeds met enige regelmaat schietpartijen plaats in Amerikaanse scholen. Waarbij de daders vaak de Columbine-shooting gebruiken als inspiratie. Of dat ook nu het geval is, is nog onduidelijk.

Lees meer