(Anti-)NSV-betoging in Leuven: amper honderden aanwezigen, maar wel politie op elke straathoek

Leuven was donderdagavond in de ban van de 'Remigratiemars' van de extreemrechtse studentenvereniging NSV en de linkse tegenbetoging onder de naam 'Undivided Against Racism'. Door het slechte weer kwamen er amper 150 rechtse en 400 linkse sympathisanten opdagen. Toch was de politie op elke straathoek in het toeristische gedeelte van het stadscentrum massaal aanwezig met knuppels, politiehonden, politieschilden en gepantserde voertuigen om rellen en confrontaties te vermijden. Een aantal straten werden afgesloten en er vloog een helikopter boven de stad.

NSV, de extreemrechtse studentenvereniging die de politieke carrière van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken lanceerde, eiste met zijn jaarlijkse betoging in Leuven de uitzetting van "onintegreerbare en antisociale migranten". Er werden slogans gescandeerd zoals "we zijn het moe" en "Europa revolutie". Ook de extreemrechtse beweging Voorpost liep traditiegetrouw mee. Dat meldt de VRT.

Ook traditiegetrouw was er op hetzelfde moment een linkse tegenbetoging op de been onder de naam 'Undivided Against Racism'. Dat gebeurde op initiatief van de linkse organisaties ALS (Actief Linkse Studenten), Comac (de jongerenvleugel van PVDA) en Blokbuster.

"We protesteren tegen deze racistische betoging van het NSV om te tonen dat er veel meer mensen zijn die zich kanten tegen hun pleidooi van haat en verdeling en integendeel opkomen voor oplossingen die tegemoet komen aan de noden van iedereen", klonk het bij de organisatoren van de tegenbetoging.

(Extreemrechts in opmars: helft van Vlaamse gemeenten heeft problemen met radicalisering.)

Gewonde agent

Door de slechte weersomstandigheden kwamen er slechts 150 rechtse en 400 linkse betogers opdagen. Er werd nochtans verwacht dat er in totaal 1.600 betogers aanwezig zouden zijn.

Toch was de hele stad in de ban van de manifestaties. Straten werden afgezet, op elke straathoek waren agenten en politiehonden aanwezig, er werden massaal gepantserde voertuigen naar de studentenstad gevoerd en sommige agenten droegen zelfs knuppels en politieschilden. Ook vloog er een helikopter boven Leuven.

Volgens de Leuvense politie vond er slechts één incident plaats, waarbij een linkse betoger werd opgepakt wegens uitdagend gedrag na afloop van de betoging op de Oude Markt. Bij de arrestatie raakte één agent verwond. Die moest met lichte verwondingen naar het ziekenhuis worden afgevoerd.

(Er is sprake van een toename van rechts-extremistisch geweld in West-Europa.)

Lees meer