Paddo's gedecriminaliseerd in Amerikaanse stad Denver: heeft de drug ook gezondheidsvoordelen?

analyseInwoners van Denver, de hoofdstad van de Amerikaanse staat Colorado, hebben via een stemming beslist dat hallucinogene paddenstoelen, beter bekend als 'shrooms', 'magic mushrooms', truffels of paddo's, niet langer gecriminaliseerd worden. Een primeur in de VS! Dat wil zeggen dat de politie je in Denver niet zal vervolgen voor het bezit van paddo's voor persoonlijk gebruik. Dat men in Dever zal 'spacen' als de beesten, staat in de sterren geschreven, maar kunnen paddo's ook voor medische doeleinden ingeschakeld worden?

Denver legaliseerde cannabis al in 2005, de rest van Colorado volgde pas in 2014. De stad staat erom bekend een uiterst liberaal beleid te voeren als het op drugs aankomt.

50,6 procent van de stemmen ging naar het kamp dat voor de decriminalisering van paddo's is. Dat is een kleine meerderheid, maar toch zet het stadsbestuur de resultaten van die stemming om in beleid.

176.000 stadsinwoners trokken vrijwillig naar de stembus. Iedereen ouder dan 21 jaar mocht gaan stemmen, maar niemand was verplicht. Wie zijn of haar stem wou uitbrengen, kreeg de vraag of het bezit van paddo's de "laagste ordehandhavingsprioriteit" moet zijn van de stad.

(Lobbygroep eist legalisering van medicinale cannabis, maar vangt bot bij De Block (Open Vld): eerst onschadelijkheid bewijzen.)

Technisch illegaal

Wie voortaan in Denver met hallucinogene paddenstoelen op zak gepakt wordt, krijgt geen straf. Dat meldt onder andere het Amerikaanse tijdschrift Time. Meer nog: de politie zal de paddo's zelfs niet afpakken. Juridisch gezien blijft het gebruik en het bezit van paddo's echter illegaal. Ook blijft de handel in paddo's met commerciële doeleinden verboden.

(Deze Belgische ex-AB InBev-topman wil dat cannabis legaal wordt in België en dit is zijn plan.)

Niet iedereen in Denver is tevreden met het resultaat van deze stemming. Burgemeester Michael Hancock (Democratische Partij) en lokaal procureur Beth McCann lieten bijvoorbeeld publiekelijk weten dat ze tegen een decriminalisering zijn. McCann stelt wel dat ze apprecieert dat de initiatiefnemers van het referendum wetenschappelijke argumenten aanhaalden voor de decriminalisering.

Amper elf van de dikke 9.000 drugszaken, die McCann tussen 2016 en 2018 in Colorado behandelde, hadden te maken met paddo's. Enkel de processen, waarbij overtreders shrooms wilden telen of verkopen in grote aantallen, werden niet geseponeerd. Het ging om slechts drie strafzaken.

(Eerste legale cannabisplantage in Limburg: jaarlijks 5 ton kweek.)

Andere staten?

In de Amerikaanse staat Californië, waar men van oudsher erg progressief is en waar het gebruik van paddo's erg populair was eind jaren '60, werd in 2018 ook een referendum georganiseerd voor de decriminalisering van het gebruik, het bezit, de teelt, de verkoop en het transport van paddo's. Er kon echter geen voldoende breed draagvlak gevonden worden in The Golden State.

In de staat Oregon zal een gelijkaardig referendum gehouden worden in 2020. Zowel in Colorado als in Californië en Oregon is het medisch en recreatief gebruik van cannabis legaal.

(Cannabis wordt misschien gelegaliseerd in Luxemburg door nieuwe regering.)

(Lees verder onder het filmpje.)
 

War on Drugs is over

Eind jaren '60 werden alle wetenschappelijke onderzoeken naar de positieve effecten van drugs stopgezet door de War on Drugs van toenmalig Amerikaans president Nixon.

Legendarische groepen uit die tijd, waaronder De Grateful Dead en The Allman Brothers Band, verwerkten om te provoceren maar al te graag afbeeldingen van paddo's in hun logo's, T-shirts en andere merchandise.

Voortaan kregen mensen, die met de drug op zak opgepakt werden, jarenlange gevangenisstraffen. Europa volgde al gauw het Amerikaans voorbeeld.

(AB Inbev gaat cannabisdrankjes produceren in Canada.)

Weinig onderzoek

Destijds hield het druggebruik voor heel wat hippies ego-dodende trips, visuele hallucinaties en lachkicks in.

Wie paddo's eet, ziet na enkele uren of minuten - afhankelijk van de dosis - ook felle kleuren en geometrische patronen. Bovendien voelen mensen zich onder invloed van paddo's vaak erg emotioneel en worden ervaringen onder invloed van shrooms weleens vergeleken met spirituele openbaringen.

Er zijn echter bijzonder weinig testen en wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de effecten van hallucinogene middelen zoals LSD, ketamine en paddo's. Toch zijn de Amerikaanse autoriteiten de jongste jaren minder streng voor wetenschappelijke testen met paddo's.

(Vrouwen sneller verslaafd aan cannabis: het ligt aan de hormonen.)

Dokter Michael P. Bogenschutz van Addiction Psychiatry and Clinical Research aan de University of New Mexico voert onderzoek naar paddo’s in een medische context. Psilocybine, de werkzame stof in shrooms, heeft effecten die vergelijkbaar zijn met die van LSD. Sara, één van zijn paddopatiënten getuigt op Southern California Public Radio: "De therapie was pijnlijk. Zo’n diepe pijn had ik nog nooit gevoeld, maar tegelijkertijd was ik ook ontzettend vrolijk. Het (paddo's, red.) bracht vrede in mijn hoofd en maakte van mij een begripvol mens."

(Wetenschappelijk bewezen: cannabis veroorzaakt psychoses.)

Feel good-effect

In zijn overkoepelende meta-analyse vond Bogenschutz een consistent, verbeterend effect bij zijn patiënten op vlak van psychologisch welzijn. De oorzaak: het therapeutisch gebruik van hallucinogenen over zes verschillende studies heen.

Andere medische onderzoekers kwamen er al achter dat paddo's kunnen helpen om angsten en depressies te bestrijden bij kankerpatiënten. Dat laten ook onderzoekers van de Johns Hopkins University weten aan de Amerikaanse krant The New York Times. Op basis van de resultaten van hun onderzoek pleiten de Amerikaanse wetenschappers ervoor om paddo's niet langer te categoriseren als Schedule I drug, waarmee het op hetzelfde niveau staat als bijvoorbeeld heroïne en cannabis, maar als Schedule IV drug, waarmee het op hetzelfde niveau zou komen te staan als slaappillen.

(Zo kunnen stimulerende middelen ook op nuttige manieren gebruikt worden.)

Nederland

In Nederland is het gebruik en bezit van paddo's sinds 2008 illegaal. In de praktijk vind je - vooral in Amsterdam - nog paddo's terug in de talrijke smartshops, waar je ook synthetische drugs kan scoren.

Wie een doosje shrooms koopt, wordt door de verkoper goed ingelicht over de effecten van de stof en krijgt een uitgebreide brochure mee. In België zijn paddo's strikt verboden.

Gaan spieken bij Portugal?

Volgens heel wat opiniemakers hebben de organisatoren van het referendum in Denver cijfers over Portugal voorgelegd bij de beleidsmakers van de stad. Het Zuid-Europese land decriminaliseerde alle drugs met als resultaat dat er minder drugs-gerelateerde sterfgevallen waren.

Dat was te lezen in een rapport uit 2014 van de Transform Drug Policy Foundation. Een bijkomend effect was dat de Portugezen meer drugs gingen gebruiken, maar daarvoor compenseerde de overheid door verslaafden sneller de gepaste behandelingen en verzorging te verschaffen.

Uit een studie van de libertarische denktank Cato Institute blijkt dat decriminalisering ervoor zorgde dat mensen geen angst meer hebben om opgepakt te worden wanneer ze ergens aankloppen voor behandeling. Die laatste studie dient wel met enige korrels zout genomen te worden, want het gaat om een denktank die enorm pro-legalisering en -decriminalisering van drugs is.

Wat de resultaten van deze decriminalisering zullen zijn voor Colorado is nog koffiedik kijken. Vorig jaar bleek alleszins nog dat 63 procent van de werknemers uit de cannabisindustrie regelmatig high op de werkvloer verschijnt.

Om je een idee te geven hoe het voelt om onder invloed te zijn van paddo's:

 

Voor meer info kan je altijd bij de Druglijn terecht. Als iemand buiten bewustzijn raakt, bel je uiteraard het noodnummer 112.

Lees meer