Geen drukkere ochtendspits ondanks versmalling van E40 in Brussel

In Brussel vond vanochtend de eerste ochtendspits plaats, waarbij de E40 omgevormd is tot een stadsboulevard met twee rijstroken minder en een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur. Ondanks vele voorspellingen van ellenlange files, was het - zowel op Vlaams als op Brussels grondgebied - niet langer aanschuiven om Brussel vanuit de richting van Leuven binnen te rijden.

De Brusselse minister van Mobiliteit Pascal Smet (sp.a) besloot dat hij geen autosnelweg op het grondgebied van de hoofdstad wil en vormde de E40 om tot een stadsboulevard. De toegelaten snelheid daalt plots van 120km per uur naar nog 50km per uur. Ook de capaciteit is verminderd. Bij het binnenrijden van Brussel is er één rijstrook minder, verder gaat het zelfs naar vier rijstroken. Voor vandaag waren dat er nog zes.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) reageerde bijzonder boos: "Wat een vorm van samenwerking is dit? We zijn bij herhaling overeengekomen dat we eerst een proefproject zouden opstarten, gelet op het sluipverkeer op het onderliggende wegennet. Als het de bedoeling van Brussel is om de files aan Vlaanderen cadeau te doen, dan bedanken we feestelijk."

(Inferno van Brusselse tunnels wordt alleen maar erger: straks ook invalsweg vanuit Gent helemaal dicht.)

Rustige ochtendspits in Brussel

Inge Paemen, woordvoerder van de Dienst Mobiliteit van Brussel, laat aan newsmonkey weten dat de ochtendspits in het Hoofdstedelijk Gewest niet drukker was dan gewoonlijk: "Tegelijkertijd met die versmalling van de rijstroken, is de tunnel van E40 naar Montgomery heropend."

"Het verlies aan capaciteit werd daardoor dus opgevangen. We hebben een bijzonder rustige ochtendspits achter de rug. Daar zijn drie redenen voor: de heropening van die tunnel, het mooie weer, dan gaat het sowieso vlotter op de baan, en het feit dat het maandag is, dan is het steeds kalmer."

(Pascal Smet (sp.a) krijgt het maar niet opgelost: Brusselse taxi's leggen morgen Ring en luchthaven lam.)

"Niks abnormaal" op Vlaamse snelwegen

Peter Bruyninckx, woordvoerder van het Vlaams Verkeerscentrum, laat aan newsmonkey weten dat de files op Vlaams grondgebied van vanochtend "absoluut niet" te wijten waren aan de vermindering van de rijstroken in Brussel: "Op Vlaams grondgebied merken we niks van die versmalling van de E40 in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. We hebben niks abnormaal gezien. We kunnen natuurlijk niet meten op de plek waar die versmalling uitgevoerd is, omdat dat op het grondgebied ligt van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest."

"Die versmalling was ook enkel een beslissing van de Brusselse regering. Maar op Vlaams grondgebied hebben wij vanochtend niets speciaal gezien naar aanleiding van die versmalling. Dat was door sommigen nochtans aangekondigd de voorbije dagen, maar voorlopig is dat nog niet het geval."

Bruyninckx geeft mee dat Vlaanderen vanochtend te maken had met vrij normale filewaarden met een piek rond kwart over acht. Dan zaten we aan "200 kilometer file op alle Vlaamse snelwegen samen, wat hoog is maar zeker geen record".

Lees meer