Belgian Pride verwacht meer dan 100.000 aanwezigen

Meer dan 100.000 mensen worden verwacht voor de vierentwintigste versie van het Belgische Pride Festival in Brussel. Dit keer draagt het festival voor de LGBTI+-gemeenschap als thema 'All for One'. Daarmee wordt bedoeld dat je jezelf moet leren zijn. Het Belgian Pride Festival vindt plaats van 3 mei tot en met 19 mei, met als hoogtepunt 18 mei, wanneer de Pride Parade door de stad trekt. 

The Belgian Pride, is al even bezig, en deze zaterdag is er eindelijk de Belgian Pride Parade, vol kleurrijke praalwagens, zotte acts en vooral veel ambiance. Of je nu hetero, transgender of nog niet uit de kast gekomen bent, iedereen is er welkom!

All for One

Dit jaar draait het Belgian Pride Festival helemaal rond jezelf zijn, met als thema All for One. Cyrille Prestianni, voorzitter van The Belgian Pride legt dit verder uit: "Jezelf zijn. Dit is voor een heleboel LGBTI+ personen nog altijd niet vanzelfsprekend." Hij gaat verder: "De Stonewall-rellen in New York vijftig jaar geleden waren de symbolische start van de dappere strijd die de LGBTI+-gemeenschap nog steeds voert. Aan de frontlinie van deze manifestatie stond een diverse en intersectionele groep die voornamelijk bestond uit transpersonen, gediscrimineerde personen en sekswerksters. Met hun eisenplatform voor gelijk(waardig)e rechten van de mens hebben ze samen de eerste stenen gelegd voor de Pride- beweging."

Het verhaal van De Eigenaardige Prinses

De posters van het festival dat voor de vierentwintigste keer plaatsvindt, hadden al iets sprookjesachtig, maar nu lanceerden ze ook een video die ons toch een traantje laat wegpinken. Het vertelt het verhaal van De Eigenaardige Prinses in een wereld waar ze niet door iedereen wordt geaccepteerd. De prinses werd namelijk geboren als prins met een gitzwarte huid en een klompvoet. Nadat het volk haar op allerlei manieren probeerde te veranderen zodat ze beter in het plaatje past, schakelt ze zelf de hulp in van de toverfee. De toverfee gewapend met baard en Madonna-korset zegt dat iedereen van haar moet houden zoals ze is. Of het sprookje goed afloopt verklappen we nog niet, kijk daarvoor maar naar de video.

Hier kan je het filmpje zien:

 

Belgian Pride Festival

De aftrap van het Belgian Pride Festival werd gehouden op 3 mei met een speech van de Brusselse burgemeester Phillipe Close (ps) en Brussels minister Pascale Smet (sp.a). Ook werden er toen overal regenboogvlaggen verspreid en kreeg Manneken Pis een speciaal pakje voor de de gelegenheid aangetrokken van de Franse ontwerper Jean-Paul Gaultier. Op zaterdag 18 mei zullen er meer dan 45 organisaties op de Pride Village om twaalf uur aanwezig zijn op de Kunstberg. De Pride Parade Kick-Off vindt daar ook plaats en vanaf kwart voor twee 's middags, zal er ook live muziek worden gespeeld door César Sampson, die Oostenrijk vertegenwoordigde op het Eurovisiesongfestival 2018 in Lissabon met het nummer Nobody but You. Een ideale opwarmer dus voor de finale van het Eurovisiesongfestival, dat 's avonds in Israël plaatsvindt.

Hier kan je het nummer beluisteren:

 

Lees meer