Wet T-shirts of vroege Halloween: zo viert de rest van de wereld Pasen

De paashaas en de paasklokken zijn weer langs gekomen en hebben onze tuinen weer vol lekkere eitjes gestrooid. Vreemde traditie eigenlijk als je erover nadenkt, maar wacht tot je hoort op wat voor gekke manieren ze in de rest van de wereld het paasfeest beleven.

1. Wet T-shirts en spanky spanky

In Slovakije en Tsjechië gaan ze bij Pasen de kinky toer op. Vrouwen worden er door mannen in traditionele klederdracht eerst met ijskoud water overgoten, om daarna een flinke portie billenkoek te krijgen met zweepjes van wilgentakken. Volgens de traditie worden de vrouwen daar gezonder en mooier van. Interessant, misschien ook eens in België proberen?

2. Moshpit!!

Zatte Britten en Pasen, dat komt niet goed. In de Britse stadjes Hallaton en Medbourne hebben ze een jaarlijkse traditie op paasmaandag: 'bottle-kicking'. Het komt er op neer dat de mannen van de stadjes tegen elkaar 'vechten' om drie vaatjes bier, wat de Britten eigenlijk het hele jaar doen. Het slagveld waarop het 'spel' wordt gespeeld, beslaat ongeveer 1,6 kilometer en wordt begrensd door twee stroompjes. De bedoeling is dat de ploegen de vaatjes bier over hun stroompje krijgen. Alles is toegestaan, behalve wurgen, wapengebruik en het uitsteken van ogen. Geen probleem dus als je de 'eitjes' van je tegenstander wil pletten. Hieronder kan je een partijtje bottle-kicking zien.

 

3. Pasen voor hardcore liefhebbers

Op de Filipijnen houden ze zich niet bezig met onnozele zweepjes of biertonnetjes. Integendeel, Pasen is er zelfs serious business. In de paasweek laten zondaars zichzelf aan het kruis nagelen tijdens re-enactments van de laatste uren van Jezus. Compleet geflipt dus, die Filipijnen.

4. Want paaseieren zijn mainstream

"Paaseieren, who cares? Wij hebben hier lekkere leguanen, schildpadden en capibara's om van te smullen", zeggen ze in Colombia. "Capiwatte?" Capibara's dus, 's werelds grootste knaagdier. De Colombianen vinden al die chocolade maar niets en bereiden dus heuse feestmalen met de vreemdste ingrediënten. Omeletten van schildpadeieren, leguanensoep, stoofpotjes van kaaiman,... het zijn maar enkele van de lekkernijen die ze met Pasen klaarmaken. Iemand zin in een stukje capibara?

5. Pasen = Halloween

In Finland zijn ze nog niet helemaal mee met de betekenis van Pasen. Kinderen verkleden zich als heksen en trekken met geïmproviseerde bezems van deur naar deur om snoep te vragen. 's Avonds worden grote vreugdevuren gebouwd om de kwade geesten weg te jagen. Pasen en Halloween, vreemde combinatie als je het ons vraagt.

6. Mega-omelet

Geen exotische dieren op het menu in Frankrijk, de Fransen houden het liever wat traditioneel. Dat wil echter niet zeggen dat ze het niet groots aanpakken. Wat dacht je van een omelet van ongeveer 5.200 eieren die zo'n 1.200 mensen van eten voorziet? In Haux doen ze het al meer dan dertig jaar. Wel dikke pech voor de mensen die liever een spiegelei willen.