0,7% verschil: Vlaams Belang nipt niet de grootste in Turnhout

0,7% verschil: Vlaams Belang nipt niet de grootste in Turnhout

Eén peiling zat er twee weken geleden, ondanks veel ongeloof over de uitkomst, toch blijkbaar pal op: het Vlaams Belang haalt een monsterscore in Turnhout. 

Vlaams Belang eindigt met 17,5% van de stemmen en is daarmee tweede in de hoofdstad van de Kempen. Alleen N-VA doet het met 18,2% beter. Een verschil dus van amper 0,7%. De peiling had het Vlaams Belang op 17,6% gezet overigens.

Het Vlaams Belang van lijsttrekker Reccino Van Lommel stijgt 7,4% ten opzichte van de vorige gemeenteraadsverkiezingen. N-VA met als kopman Paul Van Miert doet het beter dan verwacht, het verliest “maar” 7,4% in plaats van de gepeilde 10%.

Coalitie houdt stand

De huidige bestuursmeerderheid, van de partijen TIM, CD&V, SP.A en Groen, doet het ook niet goed. De Groenen winnen een beetje (van 10,7 naar 12%) en de SP.A stijgt 2,4%, terwijl CD&V 3,1% verliest. TIM, de partij van burgemeester Eric Vos, verliest 2,9% en strandt op 13,4%.

De coalitie heeft nog wel genoeg zetes om stand te houden. En voor N-VA lijkt het quasi onmogelijk er eentje te vormen

De resultaten tonen hoe de perikelen van de laatste zes jaar – er was onder meer een politieke soap die in 2013 de stad onbestuurbaar maakte – z’n sporen nalaat. De N-VA won in 2012 de verkiezingen en vormde samen met CD&V en sp.a een coalitie. Erwin Brentjens werd burgemeester, maar een jaar later werd de stad onbestuurbaar verklaard en geraakte N-VA verdeeld. N-VA vloog naar de oppositie, T.I.M. verhuisde naar de coalitie en leverde met Eric Vos de burgemeester af.

Gesponsorde artikelen