1.250 liter regen per vierkante meter: orkaan Harvey was recordbreker. En opvolger Irma komt eraan

1.250 liter regen per vierkante meter: orkaan Harvey was recordbreker. En opvolger Irma komt eraan

De enorme omvang van de watersnood in Texas door orkaan Harvey begint nu pas duidelijk te worden. Op veel plaatsen is 1.250 liter regen per vierkante meter gevallen, een record voor de VS. De volgende dreiging voor Noord- en Midden-Amerika dient zich al weer aan: het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) in Miami maakte bekend dat Irma zozeer in kracht is toegenomen dat er nu officieel sprake is van de vierde orkaan van het seizoen 2017.

De verwachting is dat Irma de komende dagen uitgroeit tot een zeer gevaarlijk exemplaar van categorie drie of zelfs hoger. Het centrum ligt nu zo’n 1.200 kilometer ten westen van de Kaapverdische Eilanden en koerst aan op het Caribisch gebied. Daar kan de orkaan midden volgende week aankomen. De windsnelheden zijn toegenomen tot 185 km per uur. Volgens simulaties gaat de orkaan de VS treffen. Deze keer zouden vooral Florida en de Oostkust de volle laag krijgen.

De zware tropische storm Harvey heeft sinds hij vorige week vrijdag in Texas boven land kwam honderdduizend huizen beschadigd of verwoest. De hoeveelheid regen die valt, is nog altijd enorm.

Volgens de Universiteit van Wisconsin gaat het om een natuurramp die maar eens in de duizend jaar voorkomt. Een gebied in het zuidoosten van Texas (22.608 km²) – bijna twee keer groter dan heel Vlaanderen – is overstroomd. Sinds vorige week zijn er zeker 44 mensen om het leven gekomen en meer dan 100.000 huizen zijn verwoest. Zo’n 779.000 Texanen zijn gedwongen geëvacueerd en 980.000 anderen verlieten vrijwillig hun huizen.

De windsnelheden van Irma zijn toegenomen tot 185 km per uur. Volgens simulaties gaat de orkaan de VS treffen. Deze keer zouden vooral Florida en de Oostkust de volle laag krijgen.

Trump geeft een miljoen

Witte Huis-woordvoerster Sara Sanders liet weten dat president Trump een miljoen dollar uit zijn privévermogen heeft toegezegd. De president is van plan zaterdag opnieuw naar de getroffen regio te gaan, naar Houston en Lake Charles in Louisiana.

De tropische storm richtte vooral in Texas een ravage aan, voornamelijk door de aanhoudende regen. Inmiddels is de storm naar Louisiana afgebogen en afgezwakt naar een tropische depressie.

De zware regen houdt echter aan. Voor de komende drie dagen valt er nog veel regen in de staten Louisiana en Kentucky, wat gevaar voor overstromingen met zich meebrengt.

Een gebied in het zuidoosten van Texas (22.608 km²) – bijna twee keer groter dan heel Vlaanderen – is overstroomd. 

Rond het zwaar getroffen Houston zijn de reddingsacties nog altijd volop bezig. Brandweermannen gaan huizen af op zoek naar overlevenden of lichamen van slachtoffers. Dat kan nog tot twee weken duren.

Ziekenhuizen in Houston en omgeving maken zich op voor de komst van een stormvloed aan patiënten, nu steeds meer mensen hun huis uit kunnen. Ziekenhuisbestuurders vergaderen over de vraag hoe ze het beste om kunnen gaan met de komst van de hulpbehoeftigen, zeker nu de ziekenhuizen door Harvey krap in het personeel zitten.

De ziekenhuizen in de Texaanse stad staan qua faciliteiten doorgaans bekend als beste ter wereld. De meeste ziekenhuizen konden tijdens de orkaan openblijven, een aantal moest patiënten evacueren.

Meer dan 100 miljard nodig

Volgens de gouverneur van Texas Greg Abott heeft zijn staat mogelijk meer dan 105 miljard euro nodig voor de wederopbouw. Hij stelde dat Harvey een nog grotere impact heeft gehad dan orkaan Katrina, die in 2005 huishield in New Orleans.

De overheid kwam toen met 125 miljard over de brug voor de wederopbouw. Gezien de omvang van de schade in Houston en verre omstreken denkt Abbott dat er nu nog aanzienlijk meer nodig zal zijn.

Ziekenhuizen in Houston en omgeving maken zich op voor de komst van een stormvloed aan patiënten, nu steeds meer mensen hun huis uit kunnen.

Gesponsorde artikelen