10 Britse kandidaat-premiers bekend: EU en Open Vld niet tevreden

epa

Alle kandidaturen om Theresa May op te volgen als leider van de Britse Conservatieve Partij zijn binnen. Tien politici werden genomineerd, onder wie de bekende Boris Johnson, Michael Gove en Dominic Raab. Wie de functie uiteindelijk krijgt, zal ook de positie van Britse premier krijgen, want de leider van de regerende partij is steeds ook de regeringsleider bij de Britten. 

Over een dikke maand weten we wie Theresa May opvolgt als voorzitter van de Conservatieve Partij en als Brits premier. May neemt ontslag, omdat ze haar brexitdeal maar niet door het Brits parlement krijgt.

Stemming door Conservatieve parlementsleden

Kandidaten moesten door minstens acht Conservatieve parlementsleden gesteund worden om genomineerd te worden. Enkel Sam Gyimah, die voor een tweede brexit-referendum pleit, kreeg die steun niet en viel af. Dat meldt de Britse krant The Guardian.

Er volgen een aantal nieuwe stemmingsrondes, waarbij de Conservatieve parlementsleden hun zeg moeten doen, tot er twee kandidaten overblijven. De eerstvolgende ronde gaat door op 13 juni. Het laatste woord is aan de 125.000 leden van de Britse Conservatieve Partij. 

epa

Kritiek vanuit EU

De Britse krant The Guardian meldt op basis van bronnen binnen de EU dat heel wat EU-insiders zich niet kunnen vinden in de Britse kandidaten die naar voor geschoven worden. “Boris Johnson is erg bekend in buitenlandse kringen, maar hij wordt niet gerespecteerd”, klink het bij een anonieme bron. “Hij wordt beschouwd als een onderdeel van de Trump-wereld en niemand wil daarvan weten.” De Duitse Europese Commissie-veteraan Martin Selmayr zei ooit dat Johnson als premier “een horrorscenario” is.

epa

Ook kandidaat-premier Dominic Raab kan op weinig steun rekenen binnen Europese kringen. Tijdens zijn ambt als minister van brexit verloor hij de steun van de EU. “We hebben gezien hoe hij tegen zijn eigen premier werkte en hoe hij dingen verzon”, zegt een anonieme bron binnen de EU.

De Europese Commissie beschuldigde Raab er onlangs van “frauduleuze” beweringen gedaan te hebben en “pure desinformatie” verspreid te hebben in een campagnefilmpje over de toekomst van Ierland na de brexit.

epa

Boris Johnson

Voormalig Londens burgemeester Boris Johnson wordt door heel wat analisten als topfavoriet beschouwd. Die deed pas echter nog een controversiële uitspraak. Hij dreigde ermee om de 39 miljard pond of zo’n 44 miljard euro, die het Verenigd Koninkrijk aan de EU verschuldigd is, niet te betalen als de Britten geen betere brexitdeal krijgen.

“Onze vrienden en partners moeten begrijpen dat het geld hier zal blijven tot er grotere duidelijkheid is over de toekomst”, klonk het. Geld, zo stelde hij, is “een uitstekend smeermiddel” om tot een goede deal te komen.

Johnson zei ook dat hij de enige is die de brexitpartij van Nigel Farage en het Labour van Jeremy Corbyn zou kunnen verslaan. Hij vergeleek hen zelfs met monsters uit de Griekse mythologie.

epa

Kritiek vanuit België

Open Vld-Europarlementslid Hilde Vautmans vindt het onaanvaardbaar dat de Britse kandidaat-premier Boris Johnson overweegt om de brexit-factuur niet te betalen. Dat zei ze op Radio 1. Vautmans vindt dat de betaling afgedwongen moet worden, als Johnson het been stijf zou houden. 

Het afgelopen weekend raakte ook bekend dat Britse bedrijven geen steun zullen krijgen van de Europese Unie als het tot een brexit zonder akkoord tussen het VK en de EU zou komen. Volgens Vautmans werd het document daaromtrent met opzet uitgerekend nu uitgelekt aan de Britse media: “De Britten hopen dat de EU toegeeflijker zal worden voor hun eisen.”

Europees Parlementslid Philippe Lamberts (Ecolo) had ook geen goede woorden voor Johnson over: “Voor mij is het duidelijk dat de kans op een harde brexit meer dan dubbel zo groot wordt, als Boris Johnson premier wordt.”

twitter

Dit zijn de tien kandidaat-premiers van het VK:

  • Boris Johnson, voormalig minister van Buitenlandse Zaken
  • Jeremy Hunt, minister van Buitenlandse Zaken
  • Michael Gove, minister van Milieu
  • Dominic Raab, de vroegere Brexit-minister
  • Sajid Javid, minister van Binnenlandse Zaken
  • Matt Hancock, minister van Volksgezondheid
  • Rory Stewart, minister van Ontwikkelingshulp
  • Andrea Leadsom, voormalig leider van het Huis
  • Esther McVey, ex-minister van Werk
  • Mark Harper, voormalige Chief Whip

Gesponsorde artikelen