De pil is het meest gebruikte anticonceptiemiddel in het westen. Toch stellen steeds meer vrouwen zich vragen bij de dagelijkse pil: efficiënt is ze wel, maar over neveneffecten komen we slechts mondjesmaat iets te weten. Er zijn dan ook veel misverstanden rond anticonceptiepillen: wij bekijken er tien en geven je alle info die je nodig hebt.
1. Je moet een stopweek inlassen bij de pil, anders is ze niet efficiënt of zelfs gevaarlijk
Vorige maand maakte de WHO bekend dat een verplichte stopweek officieel tot het rijk der fabelen mag gaan behoren. Nochtans zijn veel vrouwen bang dat als ze die stopweek inlassen, de pil aan efficiëntie inboet of ze misschien zelfs ziek worden. Maar niets is minder waar: aangezien je niet echt een cyclus hebt als je de pil slikt, kan je die ook niet forceren.
Hoe komen we dan aan die stopweek? Het antwoord op die vraag is tweeledig: enerzijds dachten vrouwen, toen de pil net nieuw was, dat ze toch zwanger waren als er geen maandelijkse bloeding was. Anderzijds kon de pil als concept ook iets makkelijker verkocht worden aan katholieke vrouwen. Een ‘natuurlijke cyclus’ onderbreken, was not done, maar zo’n maandelijks intermezzo zorgde al meteen voor minder problemen. Maar kort gesteld: nee, je hoeft absoluut je pil niet stop te zetten.
2. De pil gaat mijn cyclus reguleren
Veel jonge tienermeisjes gaan aan de pil omdat die je cyclus regelmatiger zou maken. Da’s handig: weten wanneer je regels beginnen en wanneer ze gedaan zijn, is inderdaad een fijne meevaller. Maar, opnieuw: eigenlijk heeft die bloeding niets met je maandstonden te maken. Die worden door de hormonen in de pil volledig onderdrukt. De bloeding die je krijgt, is gelinkt aan de afbouw van die hormonen in de pil. Je bloedt dus omdat je stopt met de pil, niet omdat je cyclus opnieuw op gang komt.
3. Van de pil verdik je sowieso
Helaas voor de fans van de pil, is dit een mythe die we niet kunnen ontkrachten. Er zijn een aantal studies die bij hormonale anticonceptie aantonen dat er wat gewicht bijkomt. Over de pil zijn die studies wat ambigu, maar er zijn dan wel weer onderzoeken die claimen dat huisartsen gepusht worden om toch maar de pil voor te schrijven, zelfs als er veel ongewenste gewichtstoename is. Er is ook, zie hieronder, een link tussen depressie en de pil nemen. En tussen depressie en gewichtstoename zijn er dan ook weer rechte lijnen te trekken.4. De pil is goed tegen acné
Hier is geen eenduidig antwoord op. Er zijn grof gesteld twee soorten pillen: die met enkel progesteron en de combinatiepil, waar ook oestrogeen in zit. Die eerste soort zorgt net voor een stimulatie van de talgklieren, daar gaan je puistjes eerder van in overdrive. Dat hoeft natuurlijk niet het geval te zijn: elk lijf is anders. Maar het is wel zo dat de combinatiepil, die met oestrogeen dus, voor minder acné kan zorgen, want die stopt de werking van je talgkliertjes.
Voor je naar je huisarts sprint met deze kennis: helaas zijn combinatiepillen een klein beetje gevaarlijker, omdat ze ook sneller tot bloedklonters leiden. Bij voorkeur worden dus de eenvoudige pillen voorgeschreven, enkel als er goede redenen zijn, zal een huisarts overschakelen op de combinatiepil.
5. Er is een link tussen pilgebruik en depressie
Hier is het slechte nieuws: ja, er is een link tussen depressie en de pil, en ’t is geen kleintje. Twee grote onderzoeken toonden aan dat de kans op een depressie met twintig procent stijgt voor vrouwen die de combinatiepil nemen. Die toename in depressie is al zichtbaar na een jaar. Verontrustender is dat vrouwen die tout court een vorm van hormonale contraceptie gebruiken, drie keer meer kans hebben om zelfmoord te plegen. Wie uit z’n omgeving dus feedback krijgt dat je moods heel erg alle kanten opgaan, keert best terug naar de huisarts.6. Van de pil krijg je minder zin in seks
Er zijn, dat is duidelijk, nog geen studies die zeker stellen dat je seksdrive en pilgebruik gekoppeld zijn. Een klein onderzoek, dat nog niet herhaald is en niet representatief is, heeft wel al zo’n link gelegd. Wat we wel weten, is dat vrouwen aan de pil minder testosteron aanmaken en dat dat kan resulteren in minder goesting in de slaapkamer. Opnieuw: merk je bij jezelf dat je minder zin hebt in seks (en vind je dat het doel de middelen niet heiligt) dan passeer je best even bij de huisarts.
Enkele studies merken wel op dat sommige pillen een langdurige effect hebben op een aantal proteïnen die testosteron ‘opzuigen’. Die vermeerderen als we de pil nemen, maar ook als we ermee stoppen, blijven ze in grote getale aanwezig. Als ze dus een invloed hebben op onze seksualiteitsbeleving, is het in sommige gevallen een werk van lange adem om dat proces om te draaien.
7. De pil veroorzaakt bloedklonters en is gevaarlijk
Nieuwere, combinatiepillen, of hormonale anticontraceptiva zoals de ring, worden geassocieerd met een hoger risico op bloedklonters. We moeten er geen tekeningetje bij maken: die kunnen gevaarlijke gevolgen hebben. Eerstegeneratie combinatiepillen hebben een lager risico op dat soort complicaties. Als je ouder dan 35 bent, rookt of overgewicht hebt, heb je sowieso goede redenen om de juiste pil te nemen, want dan verhoogt het risico. Maar ook als je Factor V Leiden-hebt (laat het even bekijken door je huisarts), val je in een risicogroep. In het Verenigd Koninkrijk sterven er elk jaar evenveel vrouwen aan pilgerelateerde bloedklonters dan er wereldwijd aan selfies sterven. Het blijft dus een uitzondering, maar over dat eerste zie je bijster weinig krantenkoppen.
8. De pil verhoogt de kans op kanker
Er zijn een aantal studies die erop wijzen dat mensen die de pil nemen, een verhoogd risico zouden lopen op borst-, baarmoederhals-, lever-, en hersenkanker. Maar er is ook goed nieuws: baarmoeder-, eierstok-, en darmkankers worden minder aangetroffen bij vrouwen die de pil nemen. Er zijn natuurlijk sowieso beter manieren om kanker te vermijden dan de pil te nemen, maar wie een familiegeschiedenis van één van de twee heeft, kan ook uitkijken naar een andere vorm van contraceptie. Volgens het boek van Jolene Brighton, Beyond the Pill, verdubbelt het aantal gevallen met baarmoederhalskanker en verhoogt het aantal gevallen van borstkanker met 38% bij langdurig pilgebruik.
9. Na de pil is het moeilijker om zwanger te geraken
Kort gesteld: nee. De pil is een hormoon dat ervoor zorgt dat je cyclus tijdelijk wordt stilgelegd, er zijn talloze verhalen van vrouwen bij wie die snel terug op gang komt. Dat gezegd zijnde: sommige reproductieve problemen worden onderdrukt door de pil. Wie al lang de pil neemt, weet misschien niet dat ze aan bijvoorbeeld endometriose lijdt. Ook voor wie geen problemen heeft, kan het even duren voor je natuurlijke cyclus opnieuw op gang komt: ’t is dus zeker niet zo omdat je met de pil stopt, dat je snel zwanger bent. Anderzijds: met de pil stoppen is géén anticonceptie meer.10. De pil zorgt ervoor dat ik mijn partner anders zie
Hier nog nooit van gehoord? Wij ook niet, maar blijkbaar zijn er een pak vrouwen die zich anders opstellen tegenover hun partner zodra ze van de pil gaan. In haar boek Moody Bitches zegt Dr. Julie Holland dat ze aan haar cliënten aanraadt om zes maanden voor hun huwelijk met de pil te stoppen. Het gaat wel maar om een beperkte studie, die om herhaling vraagt. Maar vreemd is het niet: uiteindelijk gaat het om een verandering in je hormonen, en die beïnvloeden hoe je je voelt, in je relatie of erbuiten.