10 ongelooflijk succesvolle crowdfundingcampagnes

10 ongelooflijk succesvolle crowdfundingcampagnes

De afgelopen drie jaar is crowdfunding enorm populair geworden. Zonder de hulp van gewone mensen en hun kleine investeringen zouden gigantisch veel projecten nooit van de grond gekomen zijn. Nog niet overtuigd? Kijk dan maar eens wat al die kleine investeringen al mogelijk gemaakt hebben.

1. Pebble

De Pebble smartwatch was misschien wel de grote doorbraak van de online crowdfundingplatforms. In het voorjaar van 2012 gingen enkele uitvinders uit Silicon Valley op zoek naar minstens 100.000 dollar om hun slimme horloge op de markt te brengen, lang voor er sprake was van de Apple Watch of verschillende Android-horloges. Bijna 70.000 mensen waren volledig mee met het verhaal, en er werd meer dan 10 miljoen dollar opgehaald. De Pebble bleef lange tijd op de eerste plaats staan qua opgehaald geld, en staat ook nu nog in de top 5.

2. Ouya

Enkele maanden na de actie van Pebble volgde er al een nieuwe enorm succesvolle crowdfundingactie in de technologiesector. De Amerikaanse Julie Uhrman zocht bijna een miljoen dollar om haar goedkope spelconsole op basis van Android op de markt de brengen, en vond maar liefst 8,5 miljoen. 

3. Divinity: Original Sin

Het Belgische Larian Studios hield vorig jaar een erg succesvolle crowdfundingactie. Het doel op Kickstarter stond op 400.000 dollar, maar in totaal kwam er ongeveer een miljoen binnen, waardoor ze met Divinity: Original Sin misschien wel de beste Belgische game ooit wisten af te leveren. 

4. Star Citizen

Het crowdfundingproject dat tot nu toe het meeste geld opgebracht heeft, is dat voor de game Star Citizen: nu al zo’n 50 miljoen dollar. In tegenstelling tot de meeste andere projecten gebeurde dat wel niet binnen een periode van één of twee maanden, de actie loopt nu al bijna twee jaar. Na de periode op Kickstarter werd iets meer dan 2 miljoen opgehaald, maar daarna werd besloten om de actie tijdens het ontwikkelingsproces gewoon door te zetten. En met wat een gigantisch succes! De game moet volgend jaar op de markt komen, en belooft één van dé releases van het jaar te worden.

5. Aardappelsalade

Het begon allemaal als grap: ene Zack Brown zocht tien dollar om een aardappelsalade te maken. “Wie wil daar nu in investeren?”, zou je denken. 6.911 mensen, blijkbaar, goed voor in totaal 55.492 dollar. Brown hield er een gigantisch aardappelsaladefestijn mee, en schonk de rest aan liefdadigheidsinstellingen.

6. Coolest Cooler

Coolest Cooler is één van de grootste acties van het jaar. Om zijn koelbox voor de 21ste eeuw de ontwikkelen, zocht Ryan Grepper zo’n 50.000 dollar. Het project haalde deze zomer maar liefst 13,3 miljoen op, waarmee het één van de grootste crowdfundingacties ooit werd. Wat maakt de koelbox zo speciaal? Misschien de combinatie van ingebouwde ijscrusher voor je cocktails, de bluetooth-speakers en de ingebouwde batterijen waarmee je bijvoorbeeld je smartphone kan opladen.

7. KV Mechelen

Hoewel er in 2002 nog niet de sexy naam crowdsourcing opgeplakt werd, was het eigenlijk ook dat wat de supporters van KV Mechelen hebben gedaan. Toen de schuldenberg van de voetbalclub zo groot werd dat het einde nabij was, hebben ze onder leiding van Mark Uytterhoeven, Fi Vanhoof en Piet den Boer genoeg geld ingezameld om de schuld van 2,5 miljoen euro af te lossen. De club degradeerde wel naar derde klasse, maar bleef bestaan en speelt nu al opnieuw enkele jaren in onze hoogste voetbaldivisie.

8. Veronica Mars

Na drie seizoenen kwam er een einde aan de tv-serie Veronica Mars. Jarenlang was er sprake van een film, maar rechtenhouder Warner wilde nooit het risico nemen om er de kosten te dekken. Omdat hoofdrolspeelster Kristen Bell zich mee achter het project schaarde om minstens 2 miljoen dollar op te halen, wisten ze maar liefst 5,7 miljoen binnen te rijven. 

9. Oculus Rift

Na het succes van onder andere Pebble en Ouya slaagde ook Oculus erin miljoenen op te halen voor hun nieuwe snufje. De virtualrealitybril zcht 250.000 dollar maar kreeg tien keer zoveel. En anderhalf jaar later kwam Facebook op de proppen om het hele bedrijf over te nemen voor zo’n 2 miljard dollar.

10. newsmonkey

Yep, ook newsmonkey is deels gefinancierd door het grote publiek. Van de 1,1 miljoen euro die vorig jaar bij Belgische websites werd opgehaald aan crowdfunding, ging er 315.050 via MyMicroInvest naar deze website. Daarmee was newsmonkey het grootste project met enkel Belgische ondersteuning. Larian haalde voor Divinity: Original Sin in totaal wel meer op, maar dat was een wereldwijde crowdfundingactie die ongeveer een miljoen opbracht.

En jij?

Ook overtuigd? Kijk dan eens op de website van MyMicroInvest of er Belgische projecten op jouw lijf geschreven zijn.

Gesponsorde artikelen