Left Right
scrollTop top

10 redenen waarom The Hobbit op de goede weg is


10 redenen waarom The Hobbit op de goede weg is

We hebben allemaal wel eens gedacht dat J.R.R. Tolkien een overdreven rijke fantasie heeft. Peter Jackson heeft daar ook wel een beetje last van en de fantasie van het duo bereikt een absoluut hoogtepunt in The Hobbit: Desolation Of Smaug. De tweede verfilming in de trilogie doet alvast het beste hopen voor de finale eind 2014.

Fans van het eerste uur moeten bij het zien van de eerste film toch enigszins een gevoel van teleurstelling gehad hebben. De eerste Hobbit-film was een leuke avonturenfilm, maar de emotie van de trilogie rond The Lord Of The Rings van tien jaar geleden was ver te zoeken. In ruil kregen we een ontspannende film die dichter aansloot bij een gemiddelde Disney-film dan bij de eerste succesreeks van Peter Jackson. Wel, goed nieuws: The Hobbit: Desolation Of Smaug weet dat originele LOTR-gevoel toch iets meer te benaderen. Niet dat we deze film in één adem willen noemen met die drie voorgangers, maar de bijna drie uur in de bioscoopzaal waren een stuk aangenamer dan de vorige keer. Hieronder tien redenen waarom The Hobbit alsnog een toptrilogie kan worden.

1. Legolas is back

Een elf heeft een lang leven en dus duikt Legolas ook zo’n tachtig jaar voor de tijd van Frodo al eens op. Vooral het team rond de make-up van de acteurs zal een belangrijke taak gehad hebben om acteur Orlando Bloom zeker niet ouder te doen lijken dan tien jaar geleden. Niet vergeten dat hij ondertussen heel wat oorlogen heeft uitgevochten. Van een stoere piraat…

… tot de iets minder stoere Paris in Troy.

2. Itsy bitsy spider

Een gigantische spin zorgde voor een memorabele scène in The Lord Of The Rings: Return Of The King. In de tweede Hobbit-film keert ze terug en deze keer mag haar hele familie meespelen. Helaas oogt de spin wel iets minder indrukwekkend wanneer ze plots begint te praten. Ieder wezen lijkt in deze filmreeks over spraaktechnieken te beschikken. Blijkbaar zijn ze dat 80 jaar later in de originele trilogie verleerd. Pratende reuzenspinnen hebben we natuurlijk nog wel gezien. Denk maar aan deze exemplaren uit Harry Potter.

3. Nieuw-Zeeland op z’n mooist

Wat de eerste trilogie ook zo bijzonder maakte, was het prachtige decor in Nieuw-Zeeland. Iedereen is wel een beetje verliefd geworden op het land aan de andere kant van de wereld. Peter Jackson trakteert ons in zijn nieuwe film opnieuw op enkele indrukwekkende scènes: van de uitgestrekte landschappen in het dal tot op de hoogste bergtoppen.

4. Eindelijk weer een vrouw

De cast was toch heel erg mannelijk in de eerste Hobbit-film. Dat is natuurlijk wel eigen aan de boeken van J.R.R. Tolkien, maar destijds hadden we gelukkig nog Liv Tyler als de knappe elf Arwen. Nu zorgen de elven opnieuw voor een beetje vrouwelijkheid in de filmreeks. Voor de rol van Tauriel koos Peter Jackson Evangeline Lilly uit.

Hoewel ze bewijst dat ze net zoals Arwen een kei is in alternatieve geneeskunde, is Tauriel als boself toch vooral een krijger. Dan is Evangeline Lilly zeker de juiste keuze voor de rol, want zij overleefde immers maandenlang op een eiland in Lost.

Lilly heeft trouwens nog een band met The Lord Of The Rings, want ze had gedurende vijf jaar een relatie met deze man.

Dominic Monaghan speelde in de eerste trilogie de rol van Merry, een van de hobbitvrienden van Frodo. Nadien strandde ook hij op het eiland in Lost. Daar leerde hij Lilly kennen. Met haar rol in The Hobbit is de cirkel wat dat betreft dus rond. Tauriel lijkt overigens voor de charmes van een dwerg te vallen. We begrijpen nu waarom Legolas het aanvankelijk zo moeilijk heeft om Gimli in de originele films te aanvaarden.

5. Het Venetië van Middle-earth

Laketown zou een populaire toeristische bestemming zijn, indien we in Middle-earth zouden leven. Het is een stad op het water en wat ons betreft één van de leukste locaties tot nu toe in de Hobbit-reeks. Al zijn de hallen waarin de draak Smaug slaapt ook wel indrukwekkend, maar daarop komen we nog terug.

6. Dwerghumor

De film zou behoorlijk lang duren als er geen ruimte voor een grapje zou zijn. Vooral de dwergen zijn opvallend grappiger dan in de eerste film .Sommige figuren vallen pas nu echt op. De rosharige op de foto hieronder is er eentje om in de gaten te houden.

Het is ook een beeld uit de meest hilarische scène van de film: de vlucht van de dwergen uit het elvenbos. Bilbo besluit hen in tonnen via het water buiten te smokkelen, maar al snel bevinden ze zich in een soort wildwaterbaan. Wanneer er dan ook nog eens Orcs op het toneel verschijnen is het feestje helemaal begonnen.

De dwergen zorgen ook voor de meest memorabele quote uit The Hobbit tot hiertoe: “Dad, why are there dwarves coming out of the toilet.”

7. Waar zijn de vampieren?

Er duiken weer verschillende nieuwe en opvallende figuren op in de film. Wat dacht je van een shapeshifter? Klinkt misschien bekend in de oren, want zij komen ook voor in de vampierenserie True Blood. In de HBO-reeks wordt natuurlijk wel geen moeite gedaan om iets te bedekken wanneer shapeshifters vanuit een dier terug in een mens transformeren en bijgevolg het nodige textiel ontberen.

In The Hobbit hoef je niet bang te zijn om plots in een halve orgie te belanden.

8. Stephen Fry

Wie het nog niet op voorhand weet, zal aangenaam verrast zijn om de stem van Stephen Fry te horen. Je moet trouwens twee keer kijken voor je het gezicht van Fry herkent in de meester van Laketown.

De baas spelen gaat hem wel af, zolang het met een vleugje humor kan. Herinner je je zijn rol als generaal Melchett nog in Blackadder? Baaah!

9. Sherlock Holmes als draak

De hoofdrol van deze film, zoals de titel doet vermoeden, is weggelegd voor de draak Smaug. Bilbo maakt de draak wakker in zijn zoektocht naar een speciale edelsteen.

Ook de draak kan spreken en de stem wordt vertolkt door Sherlock Holmes, alias Julian Assange, ofwel gewoon Benedict Cumberbatch. Hij is momenteel zowat de populairste Britse acteur en is tegelijk met The Hobbit ook te zien in een geweldige vertolking van Assange in The Fifth Estate.

Cumberbatch gaat een traditie van bekende drakenstemmen achterna. Al is hij wel opvallend jong om zo’n oud en machtig wezen te spelen. Voor de draak in Dragonheart werd bijvoorbeeld gekozen voor Sean Connery.

En in de Britse reeks Merlin leende John Hurt zijn stem aan een draak.

Nu moeten we wel toegeven dat Smaug met de moderne filmtechnieken van Peter Jackson veel indrukwekkender overkomt dan zijn voorgangers. Ook een leuk detail: Cumberbatch komt in de films zijn collega Martin Freeman (Bilbo) uit de tv-serie Sherlock tegen. It’s a small world after all…

10. Goesting in derde film?

Natuurlijk gaan we het einde niet verklappen, maar je zal zeker zin hebben om naar de laatste film in de trilogie te gaan kijken. Niet zoals in The Lord Of The Rings, waar het telkens een kwelling was om een heel jaar te moeten wachten. Maar toch, slechts weinig bioscoopgangers die de tweede Hobbit-film gezien hebben, zullen over een jaar niet naar de apotheose gaan kijken. En dat is het geheim van een goede trilogie. Al misten we wel twee figuren in deze film (omdat ze in het boek nu eenmaal geen rol hadden). Zo was er voor het eerst geen spoor van Gollem te vinden.

En waar zat Saruman? Christopher Lee is tegenwoordig toch hipper dan ooit.

Maar het zit dus wel goed met The Hobbit. Op naar december met de grote ontknoping in The Hobbit: There and Back Again.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  62.721.553
 • Aantal
  doden
  1.459.224
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  576.599
 • Aantal
  doden
  16.547