10 redenen waarom we volgens den Erik naar The Loft moeten kijken

10 redenen waarom we volgens den Erik naar The Loft moeten kijken

James Marsden, Wentworth Miller, Matthias Schoenaerts… MATTHIAS SCHOENAERTS! Nope, meer redenen hebben wij niet nodig om ons ticketje voor The Loft te kopen. Beetje oppervlakkig? Goh ja, misschien wel… En dus stelden we de vraag aan de regisseur himself: lieve Erik Van Looy, waarom moeten we volgens jou na de Vlaamse Loft nu ook de Amerikaanse remake per se bekijken?

1. “De vorige is te lang geleden”

“Het is zo lang geleden dat het bijna een reboot is”, legt een lachende Erik uit. “Maar als je de eerste goed vindt, dan is het volgens mij lang genoeg geleden om nu de tweede keer van het verhaal te genieten, om te zien waar de kleine verschillen en gelijkenissen zitten.”

2. “Het verhaal blijft fantastisch”

“Het is zoals een mop van Philippe Geubels”, maakt Erik de vergelijking. “Soms vraag ik hem 5 jaar later: ‘Philippe, kan je mij die mop nog eens vertellen?’ Gewoon omdat ik die zo graag hoor. En dat is met dit verhaal ook: ik wil dat nog eens horen, omdat het gewoon fantastisch is.”

Euh… Krijgt Erik Van Looy plots een dikke nek? Nee gij. “Ik mag dat zeggen, want het verhaal is helemaal van Bart De Pauw. Ik heb daar niks mee te maken. Ik lees natuurlijk niet alle scenario’s ter wereld, maar ik vind zijn scenario gewoon nog altijd het beste dat ik ooit gelezen heb.”

Schattig toch, die bromance? <3

3. “De Amerikaanse film is beter dan het origineel”

“Ik heb echt het gevoel, als je beide films objectief naast elkaar legt, dat The Loft de betere film is. Hij is nog meer af, een upgrade van het origineel”, legt een supertrotse Van Looy uit. “De reden is heel eenvoudig: als je een tweede keer fietst, dat fiets je al iets comfortabeler en makkelijker dan de eerste keer.” 

4. “De film komt nóg beter tot zijn recht in een Amerikaanse context”

“Om één of andere reden heb je het gevoel dat dit verhaal nóg beter werkt in een Amerikaanse context. We zijn het nu eenmaal gewend om een thriller in een Hollywood-context te zien. Van mensen die de twee versies al gezien hebben krijg ik vaak te horen dat dit verhaal in het Engels nog beter tot zijn recht komt en dat gevoel heb ik ook.”

5. “Na 10 minuten zit je weer hélemaal in het verhaal”

“Ik heb de film nu 200 keer gezien om te checken of bijvoorbeeld technisch alles in orde is. Maar na 10 minuten leef je echt weer helemaal mee”, aldus Erik. “Alé, dat zal wel aan mij liggen waarschijnlijk, ‘k zal autistisch zijn.” (lacht)

6. “Matthias is ouder en nóg knapper geworden”

“En hij is nóg dreigender in deze film,” maakt Erik ons lekker nieuwsgierig. “Matthias heeft natuurlijk twee troefkaarten: hij is een geweldig acteur én hij had de rol al eerder gespeeld.” 

“Hij zat er vanaf de eerste draaidag boenk op, waardoor de andere acteurs het gevoel hadden: ‘Fuck man, we zullen uit ons pijp moeten komen!'”

7. “James Marsden is volwassen geworden”

“James Marsden (die psychiater Chris Vanowen speelt, nvdr.) was vroeger dé held van de tienermeisjes. Hij brak door in een aantal Disney-films, heeft dan in X-Men gespeeld. En ja, dat is nu echt een volwassen acteur geworden. Heel tof om naar te kijken.”

Wel, dat laatste kunnen we onmogelijk ontkennen…

Right?

8. “De decors zijn nóg mooier”

“Het decor is helemaal geüpdatet. Vreemd eigenlijk, aangezien het toch alweer 3 jaar geleden is gedraaid. Je zou juist denken dat het interieur, de architectuur, de beelden,… allemaal een beetje verouderd zijn. Maar zo voelt het helemaal niet.” 

De Amerikaanse Loft is trouwens zo goed als volledig opgenomen in New Orleans, “omdat zij de beste financiële voordelen boden”, verklaart een doodeerlijke Van Looy. “Na de desastreuze doortocht van orkaan Katrina hebben ze met alle mogelijke middelen geprobeerd om de economie aan te zwengelen.” De scènes in de loft, evenals de gang naar de loft zijn wel in België opgenomen. 

9. “De acteurs passen nóg beter bij elkaar”

“Aangezien de acteurs in The Loft ongeveer dezelfde leeftijd hebben, gelooft het publiek meer in de coherentie van de vriendengroep. In de eerste Loft was Filip Peeters 46, terwijl Matthias Schoenaerts maar 32 was. Dat leeftijdsverschil is nu veel kleiner en dat maakt het alleen maar geloofwaardiger.”

10. “The Loft blíjft een verrassende film, zelfs na 2 of 3 keer”

“Wie de originele versie zag, zal bij The Loft misschien wel nog weten wie het gedaan heeft”, geeft Erik toe. “Maar zelfs dán gebeuren er nog zoveel andere dingen in de film. Er zitten zoveel verrassingen in het verhaal dat je die niet allemaal kan onthouden. Het scenario zit dermate complex in elkaar dat dit het soort film is dat je twee kan zien, of zelfs drie keer.”

The Loft speelt vanaf vandaag in de Belgische zalen. Op 23 januari 2015 volgt de brede release in de Verenigde Staten.

Gesponsorde artikelen