10 vooroordelen over hostels die je niet moet geloven

Je vertelt je vrienden dat je op reis gaat, ze vragen waar je logeert: een hostel. “Oh nee” is hun antwoord en er volgen meteen een hoop redenen waarom je die hostelreservatie best zo snel mogelijk annuleert. Maar die vooroordelen zijn vaak overdreven en niet waar.

“Je slaap in een mega slaapzaal met 20 vreemde mensen!”

Wanneer je een hostel boekt, kan je kiezen in wat voor zaal je wilt slapen: een met 4 bedden, 6 bedden, 10 of 12. Groter dan dat wordt het vaak niet. Eens ter plaatse zal je merken dat die slaapzalen vaak niet eens volledig geboekt zijn. Wil je liever met twee of alleen op een kamer liggen? Dat kan in de meeste hostels ook. Zo’n ‘private room‘ kost wat meer dan een gemeenschappelijke slaapzaal maar biedt ook vaak wat extra luxe.

“Hostels zijn smerig, want je deelt je badkamer met een heel hotel.”

Badkamers zijn inderdaad gemeenschappelijk in een hostel. Je deelt ze met een halve of hele verdieping. Maar net daarom worden ze ook dubbel zo vaak gekuist dan die in een hotel. De gemeenschappelijke ruimtes zoals de keuken en de ontbijtzaal worden ook gekuist maar net zoals in de slaapzaal geldt hier de algemene hosteletiquette: laat alles netjes achter voor de volgende.

iStock

“In een hostel kan je toch niet rustig slapen? Er is teveel nachtlawaai!”

De grootste slaapzalen in hostels tellen maximum 12 bedden. En als die allemaal bezet zijn met snurkers kan het ’s nachts soms luid worden. Maar dat is zelden het geval. Je neemt uit voorzorg best oordopjes mee voor moest het ongeluk toch aan jouw kant staan. Ander lawaai is er niet. De meeste hostels vragen aan hun gasten de stilte te bewaren in de gangen en slaapzalen, voor een babbeltje kan je terecht in de gemeenschappelijke ruimtes of de bar die meestal goed zit ondergedoken in de kelder.

“Hostels zijn niet veilig, zeker niet als je een meisje bent!”

Je deelt je kamer met mensen die je niet kent en of dat nu mannen of vrouwen zijn, je zal die vreemden moeten vertrouwen. En meestal hebben die hetzelfde doel als jij: slapen. Maar merk je van bij het begin iets verdacht aan je kamergenoten, meld het aan de receptie. Zij kunnen je dan nog in een andere slaapzaal leggen. Reis je als vrouw alleen, dan zal je nooit in een slaapzaal met alleen maar mannen worden gelegd. De receptie heeft namelijk een zicht op wie waar slaapt en houdt daar rekening mee. Wil je het risico niet nemen? Boek dan een ‘female only‘ slaapzaal of zelfs een ‘female only‘ hostel.

“Mensen komen alleen maar naar hostels om te feesten.”

In hostels kan je beter feesten dan in hotels, dat feit staat vast. Maar niet elk hostel is een partyhostel. Lees op voorhand de reviews, zodat je weet wat je te wachten staat. Hostels die een bar hebben, verstoppen die meestal in de kelder om het geluid te beperken. Zo’n bar is de ideale manier om andere reizigers te leren kennen en het geeft niet veel overlast. Wil je feestgangers liever vermijden? Zoek dan naar jeugdherbergen of andere hostels die zich omschrijven als ‘familiehostel’.

“Al je waardevolle spullen worden gestolen terwijl je slaapt!”

In hostelslaapzalen staan altijd kluisjes. Daarin kan je al je kostbare voorwerpen bewaren. Maar net zoals bij een gewoon hotel, neem je die best mee wanneer je voor een lange dag op stap gaat. Potentiële dieven zijn niet enkel je kamergenoten, maar net als in hotels, ook het kuispersoneel. En die kamergenoten kan je nog min of meer leren kennen voor je een dag op stap gaat, de kuisploeg niet. De belangrijkste raad is gezond verstand. Laat je gsm niet rondslingeren en zit je geld niet te tellen wanneer iedereen het kan zien. Zoiets doe je tenslotte ook niet in een station, waar je meer kans hebt om beroofd te worden.

“In hostels logeren alleen maar jonge mensen.”

Vroeger werden in Europese jeugdherbergen enkel jongeren onder de 35 jaar toegelaten. Maar die tijden zijn voorbij. Tegenwoordig is iedereen welkom in hostels. Toch zal je meer jonge reizigers tegenkomen in partyhostels en zijn jeugdherbergen meer geschikt voor families en oudere reizigers. Vaak kan je uit de reviews online al afleiden wat voor publiek een hostel aantrekt. Sommige hostels, zoals dit in Londen, vermelden expliciet dat ze een ouder publiek hebben.

“Dat hostel ligt waarschijnlijk in een gevaarlijke buurt.”

Hostels liggen vaker in het centrum van een stad dan hotels. Net omdat ze maar enkele slaapzalen nodig hebben, nemen ze minder plek in. Hostels zitten verstopt achter gevels van gewone huizen of gerenoveerde gerechtsgebouwen. Omdat het publiek dat in hostels verblijft vaak rondtrekkers zijn, liggen hostels op een snelle verbinding naar de luchthaven en het stadscentrum. Sommige hostellocaties zijn bovendien zo bijzonder dat je ze nooit zou vinden bij doorsnee hotels: in een oud vliegtuig in Stockholm, in een ondergrondse wijnkelder in Griekenland of in een houten constructie in Turkije.

“De eigenaars zijn hippies die niet kunnen zwijgen over hun eigen reizen.”

Er zijn nog steeds een handvol hostels die worden uitgebaat door hippies, maar er zijn ook meer en meer commerciële hostels die deel uitmaken van een keten. De beroemdste in Europa zijn Generator Hostels en A&O Hostels. Zo’n keten maakt een hostelervaring meteen minder persoonlijk en geeft een hostel een onpersoonlijke hotelsfeer. Een voordeel van zo’n keten, is dat je na een verblijf in één hostel uit de keten, korting krijgt op je verblijf in een ander hostel van dezelfde keten.

“Hostels zijn voor mensen die een deftig hotel niet kunnen betalen.”

Hostels zijn goedkoper dan een hotel maar met de komst van airbnb is het niet langer de goedkoopste optie. Hostelgangers kiezen voor een hostel, niet omdat een ‘deftig’ hotel onbetaalbaar is, wel omdat ze bewust hun kamer en leefruimte willen delen. In een hotel zit je maar alleen op je kamer, in een hostel zijn er steeds mensen om je heen. En dure hostels, die bestaan zeker ook!

Meer
Lees meer...