10 vragen die iedereen zich stelt tijdens het maken van een cv

Je gaat voor het eerst een cv schrijven of je oude is dringend aan een update toe? Wij hebben dé 10 vragen die iedereen zich stelt tijdens het maken van een cv even op een rijtje gezet. En jawel, we geven ook al direct de antwoorden mee :-). 

1. Is het vermelden van een studentenjob wel relevant genoeg?

Als je op zoek bent naar een eerste job, kan je dit best opgeven. Een korte beschrijving van een studentenjob kan je ook proberen te linken aan de vacature. Werkte je bijvoorbeeld in de horeca? Dan mag je zeker vermelden dat je stressbestendig bent, vlot kunt omgaan met klanten en ervaring hebt met het opstellen van een werkplanning.

2. Ik heb al heel lang niet meer gewerkt. Hoe vermeld ik dit?

Het kan zijn dat je al een hele tijd op zoekt bent naar werk en in tussentijd geen job meer hebt uitgeoefend. Natuurlijk heb je iets nuttigs gedaan met die tijd en ook dat kan je best op je cv zetten. Je hebt bijvoorbeeld een cursus gevolgd, voor kinderen gezorgd of vrijwilligerswerk gedaan. Allemaal zeker het vermelden waard! Als je tijdens die werkloze periode ziek was, kan je zeggen dat je werkloos was om privéredenen.

3. Of het omgekeerde: ik heb véél verschillende jobs gedaan. Hoe geef ik dit aan?

Verschillende jobs betekent veel ervaring. Maar je cv moet geen boeltje worden en het mag niet lijken alsof je wispelturig bent. Heb je op verschillende plaatsen ongeveer dezelfde functie uitgevoerd, dan kan je een aantal jobs groeperen. Dan noteer je eerst de functie, gevolgd door de verschillende bedrijven waar je die hebt uitgevoerd en daarna som je de belangrijkste taken op.

4. Hoe zou ik mijn Frans, Engels en Duits omschrijven?

Wel, als je goed Frans kan, schrijf dan ‘goed’. Kan je eigenlijk alleen maar de basis en is je woordenschat beperkt, vertel dan zeker niet dat je het vloeiend spreekt, maar schrijf ‘matig’. Je moet jezelf niet té hard willen verkopen, anders loop je vroeg of laat toch tegen de lamp.

5. Zou ik mijn hobby’s vermelden?

Hobby’s vertellen wie jij bent, naast je werk. Het is daarom ook niet noodzakelijk dat ze op je cv staan. Toch is het niet altijd overbodig. Je weet maar nooit of je toekomstige baas dezelfde hobby heeft ;-).

6. Zou ik vaardigheden opgeven?

Dit hangt af van de job waarvoor je solliciteert. De relevantie mag nooit ver te zoeken zijn in een cv. Probeer vaardigheden zoals ‘enthousiast, sociaal, gedreven, stressbestendig, …’ enkel te vermelden als ze echt steek houden. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor het vlot overweg kunnen met Word, PowerPoint, Photoshop, InDesign, …

7. En wat met een foto?

Ja. Ja, ja, ja. Een cv is altijd aantrekkelijker als jouw foto erop staat. Je toekomstige collega’s weten beter wie ze voor zich hebben. Het geeft je cv een gezicht. En het is mooier qua lay-out. Dus: win-win!

8. In welke mate mag mijn cv cool zijn?

Dit hangt natuurlijk heel hard af van de functie waarvoor je solliciteert. In de grafische wereld, de media-of evenementensector kan een creatieve cv zeker. Maar niet iedereen zal het appreciëren. Vaak kan je uit de vacature al afleiden wat ze van jouw cv verwachten.

9. Welke informatie moet het meest opvallen?

Het is zeer belangrijk dat je het overzicht niet verliest. Een cv moet leesbaar zijn in vijf seconden. Nu ja, het gaat er gewoon om dat de lezer niet moet zoeken naar informatie. Het spreekt voor zich dat je geboortedatum en -plaats erop moeten, maar dit kan allemaal in het klein. Werkgevers zijn het meest geïnteresseerd in je werkverleden. Studies komen pas op de tweede plaats.

10. Is het oké om referenties te vermelden?

Referenties zijn voor je toekomstige werkgever zeer interessant. Als je er zeker van bent dat ze op je vorige job tevreden over je waren, dan mag je hen zeker als referentie opgeven. Vraag wel even of je hen mag vermelden op je cv en vergeet ook zeker niet hun functie, telefoonnummer en het bedrijf waar ze werken te vermelden.

Zo! Nu ben je helemaal voorbereid om die cv volledig in orde te brengen! Zit je nog met vragen? Check dan de site van VDAB voor meer tips & tricks om jouw droomjob in handen te krijgen!