10 wondermooie natuurfenomenen die je wellicht nog niet kent

Drakenbloedbomen. Een meer dat kauwgomroos is. Spectaculaire dingen die je verwacht op andere planeten, maar ze bestaan allemaal hier, op onze Aarde.

1. Deze drakenbloedbomen.

Die alleen groeien op Socotra, een eiland voor de kust van Jemen, waar je je op een planeet uit een sci-fi-film waant.

2. Dit bubbelmeer:

De Waiotapu Champagne Pool in Nieuw-Zeeland. Het water zit vol met CO2 zodat het, met de kleur die het heeft, net champagne is. Je wil het wel niet drinken.

3. Dit meer, waarvan niemand weet waarom het die kleur heeft.

Lake Hillier in Australië. Wetenschappers denken dat de kleur komt van bacteriën in het zout, maar ze zijn er niet zeker van.

4. Deze grot in Mexico.

De Cave of Crystals in Naica. De kristallen zijn gigantisch. Werden pas in 2000 per toeval ontdekt door mijnwerkers, 300 meter diep.

5. Dit immense stenen woud.

300 vierkante kilometer groot dit bizarre natuurlijke labyrint, het Stenen Woud van Shilin Yi in China. Veel van de rotsen zijn zo hoog als een gebouw met tien verdiepingen!

6. Deze rivier, een vloeibare regenboog.

De Cano Cristales, La Macarena, in Colombia. Heeft te maken met ondermeer een speciale rooie plant die daar groeit, goudkleurig zand, speciale mossen.

7. Een pikzwart zandstrand.

Zoals One’uli Beach, Wailea-Makena op Maui in Hawaii. Het zand hier zijn eigenlijk hele kleine lavakorrels.

8. Dit, dat niet door mensen is gemaakt.

Hoewel Eaglehawk Neck Tessellated Pavement in Tasmanië zo geometrisch is dat je dat moeilijk kan geloven. Maar het is wel degelijk een kwestie van wind en zeewatererosie in een samenspel met zout in dat water.

9. Deze golven van steen.

The Wave, Coyote Buttes, in Arizona en Utah. Sommige zijn negen meter hoog.

10. Dit, euh, meer:

Spotted Lake in Canada lijkt op een kunstwerk. Het ziet er alleen zo uit in de zomer overigens, wanneer het meer evaporeert en er kleurrijke mineraaldeposito’s achterblijven.

Meer
Lees meer...