100 vrouwen ondertekenen open brief tegen #MeToo-beweging: “Wij verdedigen de vrijheid om lastig gevallen te worden”

100 vrouwen ondertekenen open brief tegen #MeToo-beweging: “Wij verdedigen de vrijheid om lastig gevallen te worden”

In Frankrijk is veel ophef ontstaan over een open brief in de Franse krant Le Monde. Daarin reageren 100 vooraanstaande vrouwen tegen de #MeToo-beweging. Ze vinden dat in het debat rond seksueel grensoverschrijdend gedrag de slinger is doorgeslagen. “Verkrachten is een misdaad, maar stuntelig en aandringend geflirt niet”, schrijven ze.

Al drie maanden zijn de verhalen over seksueel overschrijdend gedrag niet meer weg te denken uit de media. Het begon met de vele getuigenissen tegen Hollywood-figuur Harvey Weinstein en daarna volgden nog tal van andere grote namen. Ook Vlaanderen kende zijn schandaal met de zaak-Bart De Pauw.

Door die onthullingen ontstond de zogenaamde #MeToo-beweging waarmee vrouwen (en mannen) willen aantonen dat ook zij het slachtoffer zijn geweest van grensoverschrijdend gedrag. Die beweging kende zijn hoogtepunt afgelopen zondag op de Golden Globes die volledig in het teken stonden van #MeToo.

“Flirten is geen misdaad”

Maar volgens een honderdtal vrouwen in de Franse krant Le Monde is de slinger naar de foute kant doorgeslagen. Zij schreven vandaag een open brief die onder andere is ondertekend door grote namen zoals actrices Catherine Deneuve en Ingrid Caven en schrijfster Catherine Millet.

“Verkrachten is een misdaad, maar stuntelig en aandringend geflirt niet”, schrijven ze. “Wij verdedigen de vrijheid om lastig gevallen te worden die essentieel is voor de seksuele vrijheid.”

Alle mannen als varkens afgeschilderd

De ondertekenaars van de brief richten zich naar eigen zeggen tegen een soort feminisme dat vooral bestaat uit mannenhaat. Volgens hen heeft de hele beweging ervoor gezorgd dat ook mannen die “enkel maar een knie aanraakten, een vrouw probeerden te kussen of intieme dingen bespraken tijdens een werkdiner” als varkens afgeschilderd worden.

“Wij zijn nu voldoende gewaarschuwd, maar we zijn ook slim genoeg om onhandig geflirt niet te verwarren met seksueel geweld”, schrijven de vrouwen.

“Belangen van tegenstanders van seksuele vrijheid”

In de brief wordt de aandacht voor echte gevallen van seksueel geweld geprezen. Maar het klimaat is volgens hen op dit moment zo erg dat “wie weigert hieraan te voldoen wordt beschouwd als een verraadster, een medeplichtige”.

Ze veroordelen dan ook het vernieuwde puritanisme. “Op die manier worden enkel de belangen gediend van de tegenstanders van seksuele vrijheid, van religieuze extremisten”, besluiten de honderd vrouwen.

Gesponsorde artikelen