10.000 extra mensen komen vanaf augustus in aanmerking voor terugbetaling brilglazen

Frank Vandenbroucke (Vooruit), minister van Volksgezondheid, heeft de voorwaarden waaraan een brildrager moet voldoen om een (gedeeltelijke) terugbetaling van de brilglazen te krijgen, gewijzigd. Daardoor komen vanaf volgende maand zo’n 10.000 extra mensen in aanmerking voor een terugbetaling.

Waarom is dit belangrijk?

In sommige gevallen komt de overheid tussen als je een bril koopt. Dat is zo wanneer je een dioptrie - een maatstaf om de oogafwijking te bepalen - hebt van minstens 7,75. Die grens wordt nu verlaagd. De drempel voor terugbetaling zakte eind 2021 ook al eens.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn wekelijkse nieuwsbrief.


In het nieuws: De grens om te bepalen wanneer iemand in aanmerking komt voor een terugbetaling van de brilglazen wordt op 1 augustus verlaagd. Vanaf dan komen brildragers met een dioptrie van 7 daarvoor in aanmerking. Vandaag is die grens vastgesteld op 7,75.

 • Je mag één keer om de vijf jaar een terugbetaling vragen.
  • Het kan ook sneller dan vijf jaar als je zicht met meer dan een halve dioptrie is veranderd.
  • Wie jonger is dan 18 jaar komt om de twee jaar in aanmerking voor een terugbetaling.
  • Voor minderjarigen en 65-plussers geldt de terugbetaling zelfs al vanaf 6,75.
 • Die regeling geldt enkel voor de brilglazen. De monteur moet je zelf bekostigen.
 • Hoeveel je terugkrijgt, is afhankelijk van je leeftijd en de afwijking, lezen we op de site van het RIZIV (Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering).
  • Volwassenen die bijvoorbeeld unifocale brilglazen nodig hebben, hebben recht op een tegemoetkoming van minstens 79 euro per glas. Dat bedrag loopt tot 153 euro voor bifocale glazen en tot 209 euro voor progressieve glazen. Als de glazen niet meer kosten, kun je dus een volledige terugbetaling krijgen.
  • De ziekenfondsen kunnen die bedragen optrekken. Controleer daarom zeker de voorwaarden van het contract dat je met je ziekenfonds hebt afgesloten. Het gaat meestal slechts over enkel tientallen euro’s.
 • Opgelet: De terugbetaling bedraagt maximaal 100 procent bij geconventioneerde en maximaal 75 procent bij niet-geconventioneerde opticiens.

Opmerkelijk: De aangepaste regeling geldt enkel voor brilglazen. Voor wie contactlenzen draagt, verandert er niets. Zij moeten nog altijd een dioptrie hebben van minstens 7,75 om in aanmerking te komen voor een terugbetaling.

(nd)

Meer
Lees meer...