11 dingen in Antwerpen die je gratis en voor niks kan doen

Een citytrip naar de coolste stad van het land – Antwerpen, uiteraard – is altijd leuk. Maar zo’n weekendje weg kost je ook vaak een smak geld. Ik zet voor jou enkele gratis Antwerpse toppers op ’n rijtje. Kwestie van na enkele dagen naar huis te keren met een hangover van de Bollekes of de shotjes Elixir d’Anvers en niet met een financiële kater.

1. Mijn favoriet! Ga naar de Sint-Annatunnel (de Voetgangerstunnel in de volksmond) en loop (of fiets) via de houten roltrappen van de rechter naar de linkeroever van ’t Stad. Vanaf Linkeroever kan je de prachtige skyline van Antwerpen bewonderen.
Vetexbart.be

2. Wandel door Den Botanieken Hof (of Plantentuin) aan de Leopoldstraat! Tijdens een drukke shopnamiddag is dit een leuk rustpunt om even uit te blazen.

3. Ga naar het gratis openlucht Middelheimmuseum dat zo’n 400 kunstwerken telt. Ontdek beelden van grote namen zoals Panamarenko of Auguste Rodin. Je kan het museum bereiken via één van de negen ingangen.

Vetexbart.be

4. In Antwerpen vind je ook een klein stukje Chinatown terug in de Van Wesenbekestraat. Buiten de Chinese, Thaise en Filipijnse winkels en restaurants heb je er sinds 2010 ook een mooie Chinese toegangspoort.

5. In diezelfde Vanwezebekestraat kan je op het nummer 61 iedere dag (behalve op vrijdag) de boeddhistische Fo Guang Shantempel met zijn kaarsen, beelden en bloemen bezoeken.

6. De meeste musea in Antwerpen zijn betalend, maar inwoners van de stad Antwerpen en districten met een A-kaart krijgen elke eerste dinsdag van de maand gratis toegang tot het MAS.

7. Liefhebber van architectuur? Wandel dan langs enkele prachtige art nouveau gebouwen in de Cogels-Osylei en enkele zijstraten in de Antwerpse wijk Zurenborg.

Vetexbart.be

8. Ga zeker langs bij het gloednieuwe beeld van Nello & Patrasche op de Handschoenmarkt, vlakbij de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Nello en zijn hond zijn de hoofdpersonages uit de roman A Dog of Flanders uit 1872. Het duo moet heel wat buitenlandse toeristen naar Antwerpen lokken. Vooral in Japen zijn ze helemaal weg van het verhaal.

9. Zet je op een terrasje met een Antwerps Bolleke Koninck (oké, da’s niet echt gratis) of op een bankje (100% free) en geniet van de gebouwen en monumenten op de Grote Markt van Antwerpen. Je hebt er het Stadhuis, de Brabofontein en verschillenden prachtige gildehuizen.

Vetexbart.be

10. Ikzelf vind het één van de mooiste stations ter wereld: Antwerpen Centraal Station. De huidige Midden-Statie werd sinds 1905 in gebruik genomen. Deze plek kan zeker niet ontbreken tijdens een bezoek aan ’t Stad. Hou je camera alvast in de aanslag!

11. Haal je fototoestel boven en wandel door het pittoreske en schilderachtige steegje De Vlaaikesgang (sinds 1591) te midden van de drukke stad. De gang kan je makkelijk betreden via de ingang aan de Oude Koornmarkt 16.

Meer?

Op mijn travel blog Vetexbart.be geef ik nog 16 extra helemaal gratis tips prijs en vind je ook een massa leuke blogposts over Antwerpen!

Meer
Lees meer...