11 geniale antwoorden op de meest typische sollicitatievragen 

11 geniale antwoorden op de meest typische sollicitatievragen 

Solliciteren, je kán het leren. Zeker met die clichévragen die ze altijd stellen. Dus, waarom geen superorigineel antwoord klaarhebben als je de helft van de vragen toch al op voorhand kent? VDAB heeft alvast enkele nuttige tips, maar wil je echt goed voorbereid zijn op je sollicitatiegesprek, check dan zeker deze 11 clichévragen en de geniale antwoorden erop. 

1. Vertel eens iets over jezelf

Giphy
First impression, zéér belangrijk. Laat dus zien wie je bent, maar wees vooral to the point. Praat gerust over je hobby’s, zolang die maar werkgerelateerd zijn. Gebruik je cv als leidraad, maar geef wat meer details. Mensen willen weten wie je bent en wat je kan, op persoonlijk én op professioneel vlak. Nog wat stress? VDAB heeft handige tips om een relaxte indruk te geven.

2. Wat zijn je beste eigenschappen?

Giphy

Op deze vraag kan je je perfect voorbereiden. Overloop gewoon nog eens de vacature en kijk welke kwaliteiten belangrijk zijn voor de job. Maar begin niet met alles op te lijsten. Vertel een verhaal, toon met voorbeelden dat je ‘een teambuilder’ of een ‘multitasker’ bent. Als je ‘flexibel’ bent, leg dan uit waarom. Illustreer!

3. Geef eens een slechte eigenschap van jezelf

Giphy

Natúúrlijk ben je niet perfect. Maar je wil ook niet té negatief zijn, want dan kan je wel naar de job fluiten. Perfectionistisch of workaholic? Even grote clichés als de vraag zelf. Vertel over een echt zwak puntje, maar laat vooral merken dat je wil werken aan jezelf. Wil je testen of het lukt, oefen dan eens een videogesprek met een coach van VDAB.

4. Waar zie je jezelf in vijf jaar?

Giphy
Toon vooral dat je vooruit wil, zonder dat je aangeeft dat je niet wil vastroesten. Want waarom zouden ze je dan aannemen? Zeg dat je wil groeien, héél veel wil leren en meer verantwoordelijkheid wil naar de toekomst toe. Je wil zelf ontdekken wat je kan en dat ook laten zien.

5. Waarom moeten we jou aannemen en niet iemand anders?

Youtube
Niet te bescheiden zijn, toon dat je zeker bent van je stuk! This is your chance to shine. Je moet natuurlijk ook geen dikke nek krijgen, maar een beetje overdrijven mag. Laat je gesprekspartner voelen dat je écht voor de job wil gaan en dat je supergemotiveerd bent. Herhaal gerust nog eens je goede eigenschappen én maak er iets persoonlijks van.

6. Ben je niet te jong/oud voor deze job?

Youtube
Probeer van jouw leeftijd een positief punt te maken. Als je iets ouder bent, heb je ervaring en zal je dus snel mee zijn met de gang van zaken. Ben je nog jong? Dan ben je flexibel, energiek en dynamisch. Verwijs naar je opleiding, stages en je bereidwilligheid om te leren. Hier kan je alvast je vaardigheden testen.

7. Waarom wil je per se voor ons werken?

VRT/Woestijnvis
Ga op zoek naar een persoonlijke link tussen jou en het bedrijf. Jullie hebben vast en zeker wel iets gemeen met elkaar en dát moet je gebruiken. Als je geen verhaal hebt zoals Alain ‘de vijs’ Vandam, is dat geen ramp. Toon dat je op de hoogte bent van het bedrijf en waar het mee bezig is en dat je daar graag deel van wil uitmaken.

8. Waarom ben je weggegaan bij je vorige werknemer …

Youtube
Als je ontslagen bent, zeg dat gewoon. Honesty is the best policy. Maar boor je vorige werkgever niet de grond in. Blijf positief. Ben je zelf opgestapt? Zeg dan dat je klaar was voor meer verantwoordelijkheid of dat het gewoon je droomjob niet was. Daarmee toon je aan dat je deze job wél ziet als de ideale werkplek.

9. … en wat heb je er geleerd?

Youtube
Vertel over specifieke situaties waarin je een probleem hebt kunnen voorkomen of oplossen. Ook al was die vorige job een complete ramp, je hebt er toch iets geleerd over jezelf en je capaciteiten. Gebruik die ervaring.

10. Hypothetisch gezien, hoe zou je dit of dat probleem oplossen?

Youtube
Toon dat je creatief bent, focus niet per se op het probleem dat zij aangeven. Maar reik zelf een probleem aan dat je in het verleden succesvol hebt opgelost en probeer het te linken aan hun vraag. Probeer het gesprek een beetje te sturen, zonder te veel rond de pot te draaien. Toon dat je van aanpakken weet.

11. Heb je zelf nog vragen voor ons?

Giphy
JAAAA! Hou altijd een paar vragen klaar, zo toon je interesse. Probeer tijdens het interview zelf ook al wat vragen te stellen. Zo ben je echt actief betrokken en voelt het gesprek iets minder aan als een ondervraging. Stel inhoudelijke vragen en blijf (nog even) weg van het financiële aspect. Tenzij ze daar zelf over beginnen.

Meer clichévragen en tips? Surf zeker eens naar de website van VDAB.

Giphy
Be prepared. Maar vooral … be yourself! Veel succes. :)Bron: Buzzfeed, Fox Business, VDAB

Gesponsorde artikelen