11 Harry Potter-theorieën zo absurd of toevallig dat ze waar zouden kunnen zijn

11 Harry Potter-theorieën zo absurd of toevallig dat ze waar zouden kunnen zijn

Als je de films en boeken al meerdere keren hebt herbekeken en gelezen, zou je denken dat je ondertussen toch wel alles weet over de toverwereld van Harry Potter. Maar er zijn veel mysteries nog niet ontrafeld, veel theorieën die de ronde doen. Sommige klinken best logisch, maar andere zijn dan weer enorm vergezocht. Maak zelf de keuze: zijn ze te vergezocht of zouden ze nog wel eens waar kunnen zijn?

Laten we beginnen met de meest gekke theorieën:

1. Harry is onsterfelijk!

Warner Bros

We starten al onmiddellijk met een echte knaller! Is Harry onsterfelijk?! Niet de Twilight-versie van onsterfelijkheid: Harry glinstert niet in het zonlicht. Maar er is wel degelijk een theorie die puur draait om een interpretatie-verschil van de profetie die Zwamdrift (Trelawney) gemaakt had toen ze solliciteerde voor professor Waarzeggerij.

“Either must die at the hand of the other for neither can live while the other survives.” Iedereen gaat er vanuit dat dit betekent dat de ene de andere moet vermoorden. Maar wat als je er anders naar kijkt? Op Imgur heeft een gebruikster haar visie op de bekende woorden even uitgeschreven. Zij stelt de vraag: wat als dit betekent dat de enige manier waarop één van hen kon doodgaan was dat de ander de moordenaar moest zijn. Voldemort kon dan enkel vermoord worden door Harry. En Harry kon dan enkel vermoord worden door Voldemort. See what I mean? Als de ene dood, kan niemand de andere nog doden. Aka Harry kan niet meer dood.

Dat zou het ultieme offer voor Harry zijn. Hij geeft zijn dood op zodat Voldemort voorgoed van de kaart kan worden geveegd. Er wordt meer dan eens verteld dat de enige manier om je overleden familie en vrienden terug te zien, betekent dat je zelf moet sterven. De Steen van Wederkeer (Resurrection Stone) kon zelfs geen doden terug tot leven wekken, het is onmogelijk. Alleen doodgaan herenigt je met je geliefden. Dit wilt dus zeggen dat Harry nooit met zijn familie en vrienden herenigd zal worden. Voor eeuwig. Altijd dus. Alsof hij nog niet genoeg meegemaakt had.

2. Hoe maak je concreet een Gruzielement? – Kannibalisme natuurlijk.

Warner Bros

Ja, je leest het goed. Kan je het al inbeelden? Voldemort die knauwend zijn zeven Gruzielementen (Horcrux) gemaakt heeft. We weten allemaal al dat je iemand moet vermoorden om je ziel te splitsen maar hoe dat eigenlijk in zijn werk gaat, wordt door schrijfster J.K. Rowling nooit vermeld. Deze lezer op Reddit stelt dat het wel eens het eten van het vlees en het drinken van het bloed van het slachtoffer kan zijn. Njammie.

We weten dat J.K. Rowlings editor moest overgeven toen ze vertelde hoe het in zijn werk ging, dus kannibalisme kan best wel de manier zijn. Erg smakelijk is dat niet. Er is moord, een spreuk en een “afgrijselijke daad”. Moord, spreuk: dat kunnen we zelf invullen. Maar die daad, dat houdt Rowling voor zichzelf.

En voor je zegt: “Ja, maar Harry dan? Die was toch ook een Gruzielement?” Het antwoord daarop is ja en nee. Ja, in de zin dat hij ook een deel van Voldemorts ziel met zich meedraagt. Maar Harry is anders. Rowling sprak zich ook al uit over het feit dat Harry niet echt een Gruzielement is omdat Voldemort hem geen stuk van zijn ziel wilde geven. Dat gebeurde per ongeluk – arm schaap – en het proces was niet volledig uitgevoerd.

Hoe komt die Reddit-gebruiker dan bij kannibalisme? Ze begon met te bedenken wat bij mensen zo’n aversie opwekt dat ze zouden moeten overgeven, zoals Rowlings editor. Massamoord, verkrachtingen, … En toen kwam ze erop: zij heeft het over het feit dat kannibalisme in het verleden altijd geassocieerd is geweest met het verkrijgen van macht, gezondheid etc. door het gebruiken van de doden. Ook necromancy, magie waarmee je de doden terug tot leven wekt en controleert, linkt ze hierbij en zegt dat Gruzielementen in essentie om hetzelfde draaien: moord om macht.

Ze heeft zelfs een antwoord op de mensen die het zouden hebben over de doden die Voldemort niet zelf veroorzaakt heeft, zoals Jammerende Jenny (Moaning Myrtle). Dat lijkt een plothole te zijn in het maken van een Gruzielement: je moet iemand zelf vermoorden maar hier deed een basilisk het. Haar theorie past hier perfect in, want het eten van Jenny zou dan een soort fysieke link kunnen leggen tussen hem en zijn slachtoffer. Ze heeft er goed over nagedacht. Dus wie weet? Misschien heeft Voldemort een Hannibal Lector-fase achter de rug in zijn zoektocht naar het eeuwige leven.

3. Remus Lupos is eigenlijk James Potter.

Warner Bros

Remus Lupos (Lupin) is bij uitstek de favoriete Verweer tegen de Zwarte Kunsten-professor op Zweinstein. Hij heeft ook altijd een speciaal plekje gehad voor Harry. Is dat enkel omdat hij de zoon is van zijn beste vriend James? Of zit er meer achter? In deze theorie is de essentie dit: James Potter zit in het lichaam van Remus Lupos.

Toen de Potters doorhadden dat Voldemort hen dood wilde, doken ze onder. Tot nu toe is iedereen mee. Maar deze theorie stelt dat als een extra manier van beveiliging, om de Potter-lijn te laten voortbestaan, James en Remus van lichaam wisselden. Waarom Voldemort de lijn van de Potters zo graag wilt uitmoorden, wordt niet uitgelegd. Yolo? Omdat het kan? Anyway, niemand, behalve Lily misschien, wist ervan en toen Voldemort op die bewuste avond Harry’s ouders vermoordde, doodde hij zonder het te weten Remus. James, nog in het lichaam van Remus, kon niet meer terugkeren naar zijn eigen lichaam en moest dus voortleven als Remus.

Hoe komt iemand daar in godsnaam op? Het lijkt toch wel heel vergezocht. Wel, het is gebaseerd op kleine hints die Rowling zou hebben achtergelaten in de boeken. Het begint met het feit dat Remus Harry’s litteken nooit aanstaart of hem nooit opmerkingen geeft dat hij op zijn vader lijkt. Of bijvoorbeeld dat Remus heel bleek wordt en “een plotse beweging maakte met zijn arm, alsof hij een hand op Harry’s schouder wilde leggen, maar zich dan bedacht” als Harry hem vertelt dat hij zijn moeder vermoord hoort worden als er een Dementor in de buurt is. Als vader wilde hij zijn zoon troosten, maar hij kon de waarheid niet naar boven laten komen dus moest hij zijn emoties in bedwang houden en in zijn rol blijven.

Wel, als dit waar zou zijn, is James niet echt slim omgesprongen met zijn tweede kans op het leven. Hij doet weer exact hetzelfde: hij trouwt met een knappe slimme jongedame, krijgt een zoon en wordt met vrouwlief vermoord in een gevecht tegen Voldemort voor hij zijn jongste zoon kan zien opgroeien. Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen, James. Just saying.

4. Draco Malfidus is geen Dooddoener, maar een weerwolf.

Warner Bros

Vergezocht? Misschien niet. Draco Malfidus (Malfoy) is altijd een slechterik geweest in het verhaal, maar in boeken 6 en 7 merken we dat hij toch een beetje rustiger is in het dagdagelijks beledigen van Harry en zijn groepje. Hij lijkt wat ziek te zijn, wat gloomier dan anders en in gedachten verzonken. Hij had de opdracht Perkamentus (Dumbledore) te vermoorden, wat geen lachtertje is, en zijn vader is het enorm aan het verpesten voor zijn familie. Allemaal redenen om wat onder druk te staan. Maar sommigen denken dat er nog een reden is voor zijn gedrag: hij is een weerwolf.

Eerst en vooral stelt de theorie dat Draco nooit een Dooddoener (Death Eater) geweest is. Het ‘teken’ op zijn arm dat hij aan Odius (Borgin) laat zien, boezemde Odius (Borgin) angst in. Het kan het Duistere Teken geweest zijn, maar Draco vermeldde toen ook dat hij goed bevriend was met Fenrir Vaalhaar (Greyback), de weerwolf die Remus gebeten heeft. Deze zeer aangename man staat erom bekend kinderen van mensen te straffen die hem lastigvallen en als Voldemort het vraagt, kinderen van falende Dooddoeners te straffen. En welke vader was net dan in diskrediet aan het komen bij Hij-Die-Niet-Genoemd-Mag-Worden? (Bedenk ook: Lucius lijkt nooit echt gestraft te zijn door Voldemort. Ligt niet in de aard van de Duistere Heer om zoiets te laten gaan …)

Draco’s relatie met Sneep (Snape) wordt dan nog specialer. Niet alleen moet Sneep hem beschermen – Unbreakable Vow enzo – maar Draco zou hem dan ook nodig hebben gehad voor toverdrank om zijn weerwolfkant onder controle te houden bij een volle maan. We weten allemaal hoe ziek Remus wordt als het volle maan is.

Jammer genoeg heeft J.K. Rowling zelf de theorie ontkracht, maar het blijft leuk om over na te denken.

5. Perkamentus is in feite tijdreizende Ron!

Warner Bros

Het klinkt als een Doctor Who-aflevering, maar hoor ons even uit. Jammer genoeg is ook deze theorie ontkracht door de schrijfster, maar WACHT! Hij is het zeker waard om te bekijken! Iemand heeft heel veel tijd gehad om hierover na te denken.

Eerst en vooral hebben beide heren een gelijkaardig uiterlijk: ze hebben allebei een lange neus, zijn lang en slank en hebben ros haar. Het duurde ook heel lang voor Harry de oogkleur van zijn beste vriend beschreef, die uiteindelijk dezelfde bleek te zijn als die van Perkamentus, blauw. Ook hebben ze beiden een zware verwonding opgelopen aan hun linkerbeen. Beetje te toevallig, denk je ook niet?

Ook een grappig detail: Perkamentus vertelde Harry in het eerste boek dat hij vroeger hield van Smekkies in Alle Smaken, maar die werden niet gemaakt tot Perkamentus zo’n honderd jaar was. Ron heeft er echter heel zijn jeugd van kunnen genieten …

De bedenker van deze toch wel ambitieuze theorie gaat ver in zijn observaties. Zo bespreekt hij bijvoorbeeld een heel interessant thema: sokken. Als je erover nadenkt, komen sokken inderdaad wel vaak terug in de serie. Denk maar aan Dobby die bevrijd werd met een sok. Ron heeft ze echter altijd links laten liggen, terwijl zijn moeder er altijd mee bezig is. Ze opruimen, inpakken, naaien, … Maar Ron? Hij geeft ze liever aan Dobby met Kerstmis. Perkamentus daarentegen zag zichzelf met een paar wollen sokken in zijn handen in de Spiegel van Neregeb. Hij had alles: macht, wijsheid, rijkdom, … Maar toch die sokken. Apprecieerde Ron de wonderlijke wereld van sokken wanneer hij oud en wijzer werd?

We weten het: het was vergezocht, maar je kan niet ontkennen dat het geweldig is om te bekijken! En hoe cool zou het zijn moest Ron Perkamentus geworden zijn op latere leeftijd? Kom op. Wees eerlijk!

6. Ginny heeft Harry gestrikt met een liefdesdrankje.

Warner Bros

Als jij ook iemand bent die zich – ENORM – stoorde aan de geforceerde romance tussen Harry en Ginny, dan is er nu een mogelijke reden voor die absurditeit. En hij is eigenlijk heel simpel: liefdesdrankjes. We hadden er eigenlijk allemaal op kunnen komen! Ron ging bijna dood aan één van die brouwsels. Maar Ginny is snugger – sneaky – dus zij komt er mee weg.

Ginny heeft altijd een boontje gehad voor onze Chosen One. Maar Harry heeft eigenlijk nooit interesse gehad voor Ginny tot plots uit het niets hij halsoverkop verliefd werd op de roodharige dame. Veel mensen viel het op, maar niet iedereen dacht er verder bij na. Harry is nu eenmaal een goofball. Er zijn echter mensen die veel tijd gestoken hebben in het uitleggen waarom deze theorie echt kan, een goed voorbeeld daarvan kan je hier vinden.

De manier waarop Harry plots zo jaloers is op Ginny’s vriendjes voelt niet helemaal juist en natuurlijk aan. It’s almost like magic. De effecten van liefdesdrankjes wekken obsessie en lust op en Harry’s reacties lijken eerder daarop dan op een puberale fling. Om nog maar te zwijgen van het feit dat haar broers Fred en George liefdesdrankjes verkochten die volgens hen ook echt werkten. Er zijn natuurlijk ook argumenten tegen, maar ze had alleszins haar moeder mee achter zich, die naar eigen zeggen toen ze jong was iemand een liefdesdrankje had toegediend. Zoals in Amerikaanse crime series vaak gezegd wordt: “We’ve got motive, means and opportunity.

Ook het boek waar dit verhaal in voorkomt, is een mogelijke hint dat dit waar kan zijn. In het boek Harry Potter en de Halfbloed Prins zijn toverdranken een thema dat steeds terugkomt. Het boek van de Halfbloed Prins is een boek van toverdranken, de professor waarbij Harry een herinnering moet halen is die van Toverdranken, Ron gaat bijna dood aan een toverdrank, Harry gebruikt een toverdrank om professor Slakhoorn (Slughorn) de herinnering te geven, … Het lijkt niet op te houden. En net dan is Harry zo verliefd op Ginny. Toeval?

7. Rita Pulpers = J.K. Rowling!

Warner Bros

De magische wereld bestaat! Hoewel dat dit ons allemaal doet beseffen dat we Dreuzels zijn – waar blijft mijn brief, Zweinstein?! – zou het wel ZALIG zijn moest dit echt kloppen. Het verhaal gaat dat Rita Pulpers (Skeeter) ondanks haar populariteit verbannen werd uit de magische wereld omdat veel van haar verhalen verzonnen of uitvergroot waren. Hierdoor kwam ze in de gewone Dreuzelwereld terechtkwam en moest ze overleven als een Dreuzel. Dat was niet gemakkelijk en ze kwam in geldproblemen, dus begon ze te schrijven. Niemand geloofde haar verhalen over magie en instanties voor tovenaars en heksen, dus zag het Ministerie geen reden om in te grijpen.

Klinkt bekend, niet? Het is niet moeilijk om hierin te geloven als je wat inlevingsvermogen hebt. Dus als je weigerde te geloven dat Zweinstein maar een verzinsel is, nu heb je een groep mensen gevonden die het met je eens zijn. Een andere theorie dat er al een oorlog zou geweest zijn tussen de tovenaars en de Dreuzels klinkt plots ook een pak geloofwaardiger. Maar die is voor een andere keer.

Alle gekheid op een stokje, laten we eens kijken naar deze toch wel toevallige toevalligheden:

8. Professor Zwamdrift kon toch goed voorspellen!

Warner Bros

We weten wat je denkt: één of twee keer een juiste voorspelling doen, maakt je nog geen goede waarzegster. Maar wat als één van haar voorspellingen die wij als fout aanzien, eigenlijk wel klopt? Herinner je je nog in Harry Potter en de Vuurbeker dat ze dagelijks Harry’s dood voorspelde? Nee, wacht, die voorspellingen bedoelen we niet. Professor Sybilla Zwamdrift (Trelawney) probeert een keer Harry’s verjaardag te voorspellen. Zij was ervan overtuigd dat hij geboren was in de winter, maar Harry is geboren in juli, wat allesbehalve de winter is.

Maar had je er al bij stilgestaan dat Voldemort, of beter Marten Asmodom Vilijn (Tom Marvolo Riddle), geboren is op 31 december? Dat is duidelijk de winter. Harry was een Gruzielement, wat wilt zeggen dat een deel van Voldemorts ziel in hem voortleefde. Wat als professor Zwamdrift zijn aanwezigheid aanvoelde en daarom de verkeerde datum zei? Dat maakt haar plots bekwamer in haar vak, niet? Of is het gewoon toeval en had ze evengoed de lente kunnen zeggen?

9. Zelfs Harry en Ron kunnen de toekomst voorspellen!

Warner Bros

Harry en Ron zijn nooit fan geweest van huiswerk, zeker niet als het voor Waarzeggerij was. Als zelfs Hermelien het vak nutteloos en belachelijk vindt, wil dat wel iets zeggen. Maar als je goed hebt opgelet, heb je misschien opgemerkt dat hun toevallige verzinsels toch zijn uitgekomen! Deze Tumblr-gebruiker heeft het ook gezien!

In het vierde boek, Harry Potter en de Vuurbeker, doet Harry mee aan het Toverschool Toernooi en komt daar een hoop gevaren tegen. Serieus. Dat ze kinderen dat soort dingen laten doen. Maar hij moest ook huiswerk maken en voor het vak Waarzeggerij hadden hij en Ron er allesbehalve zin in. Hoe zou je zelf zijn? Dus verzonnen ze het volgende: Harry ging in gevaar komen met vuur, iets belangrijks verliezen, het mes in de rug krijgen van iemand die hij als een vriend zag en als laatste ging hij er slechter vanaf komen na een gevecht. Ron voorspelde ook nog dat hij mogelijk zou verdrinken. Nogal specifieke voorspellingen, vind je ook niet?

Het vreemde is dat die voorspellingen eigenlijk toch wel zijn uitgekomen. In zijn eerste proef moest Harry het opnemen tegen een vuurspuwende draak: daar kan je wel wat brandwonden aan overhouden. In de tweede proef verloor hij Ron – één van de belangrijkste mensen voor Harry – en moest hij hem terugvinden in het meer bij de meerminnen. En Ron was een hele tijd onder water: dat kan wel tellen als bijna verdrinken.

Daarna bleek professor Dolleman (Mad-Eye Moody) helemaal niet Harry’s vriend te zijn, maar een vermomde Barto Krenck Junior (Barty Crouch Junior) en het was duidelijk dat hij Harry niet echt veel goeds wenste. En dan als laatste, Harry kwam samen met Karlo Kannewasser (Cedric Diggory) oog in oog te staan met de herboren Voldemort, maar keerde alleen, gewond en gebroken terug. Harry en Ron hadden betere punten moeten krijgen voor Waarzeggerij!

10. Geheugenstenen zijn toch nuttig!

Warner Bros

Marcel Lubbermans (Neville Longbottom). From zero to hero. Zijn Geheugensteen uit de eerste film zijn we misschien al vergeten, maar hij is belangrijker geweest dan je denkt. We herinneren ons allemaal de scène waarin hij de steen uitpakt en ernaar kijkt, zich afvragend wat ermee te doen. Het liet hem weten dat hij iets vergeten was, maar wat? Niet echt nuttig.

In de eetzaal had hij zijn gewaad niet aan, maar later die dag bij de les Vliegen had hij er wel aan gedacht om ze aan te trekken. En het zijn net die kleren die Marcel het leven hebben gered. Of ben je al vergeten dat hij bij zijn vliegles aan de dood ontsnapt is toen zijn bezemsteel haywire ging? Jep, die Geheugensteen was toch een goed cadeautje van zijn overbeschermende grootmoeder.

11. Is het gevecht in The Deathly Hallows symbolisch voor de hele reeks?

Deze toevalligheid werd opgemerkt door een fan op Tumblr die bij het bekijken van de befaamde Slag om Zweinstein (Battle of Hogwarts) plots een ingeving kreeg. Een element uit ieder boek komt terug in de volledige sequence van het gevecht. Herbekijk het maar eens terug: eerst worden ze aangevallen door een gigant met een groot wapen.

Flashback naar de trol in de meisjestoiletten in het eerste boek. Dan worden ze achtervolgd door een hoop spinnen – Aragog, iemand? – waarna ze oog in oog komen te staan met een weerwolf. Dat zijn boeken twee en drie. Het enige boek dat lijkt te missen is boek vier. In de plaats daarvan wordt er afgerekend met een hoop dementors – boek 3 – door Dumbledore’s Army – boek vijf – en dan komen ze voor de allerlaatste keer de Halfbloed Prins tegen.

RIP Sneep, dat was boek zes. De film werd misschien wel opgedeeld in twee delen, maar dat was het laatste boek voor Harry Potter en de Relieken van de Dood. Dus het lijstje is zo goed als af. Toeval? (We think not.)

Te absurd? Niet meer dan toeval? Of zouden ze toch kunnen kloppen?

Warner Bros
Bronnen: Buzzfeed, Dorkly.com, Indy100 (Indepedent), harrypotterfantheories.tumblr.com

Gesponsorde artikelen