11 zinnen die iemand met migraine echt niet meer wil horen

Wie last heeft van migraine, weet dat die ondraaglijke, kloppende pijn niet hetzelfde is als gewone hoofdpijn. Toch lijken de meeste niet-lijders dat niet te begrijpen. Vandaar, voor eens en altijd: deze 11 opmerkingen willen migrainepatiënten echt niet meer horen.

1. Ik weet hoe het voelt: ik heb ook hoofdpijn

Giphy
Ja, migraine is een soort hoofdpijn, maar geloof ons maar: ’t is helemaal anders. Een aanval kan drie tot vier dagen duren én je hebt ook last van overgevoeligheid voor licht en geluid, misselijkheid en zelfs braken. ’t Is echt niet zomaar een hoofdpijntje.

2. Neem dan toch een pijnstiller!

Tumblr
Euh, dat proberen we wel, maar die werken niet altijd. Het probleem is dat migraine ook de maag treft, waardoor de pijnstillers niet goed opgenomen kunnen worden.

3. Er zijn daar toch wel medicijnen voor?

Tumblr
Yup, ze bestaan, maar ze werken helaas niet voor iedereen. Het kan een tijdje duren voor je het juiste medicijn vindt. En dan nog ben je er – driewerf helaas – niet helemaal van af.

4. Je ziet er nochtans niet ziek uit

Tumblr
Geloof het of niet: migraine is een onzichtbare ziekte. We kunnen vaak goed verstoppen wat we voelen. Enfin, in het begin van de aanval dan toch, want iets later liggen we vaak te kronkelen in de zetel.

5. Je zou beter geen chocolade meer eten

Tumblr
Ja, chocolade kan een aanval uitlokken … bij sommige patiënten dan toch. Iedereen heeft zijn eigen triggers, en die lokken niet eens altijd een aanval uit. Als wij chocolade eten, weten we dat het kan.

6. Je moet gewoon meer water drinken

Tumblr
Het is waar dat dehydratie een migraineaanval kan uitlokken, maar water drinken helpt niet eens de aanval begonnen is. Plus: de kans is groot dat we te misselijk zijn om te drinken. Driewerf helaas.

7. Je kan gewoon niet goed tegen de stress

Giphy
Stress – én het wegvallen van stress – kan inderdaad een aanval uitlokken, maar dat heeft niets te maken met ons vermogen om daarmee om te gaan. Het is een trigger, geen oorzaak van de aandoening.

8. Slaap een beetje, het zal wel overgaan

Tumblr

Allemaal goed en wel, maar vaak zijn we gewoon te misselijk om neer te liggen bij een migraineaanval. Ook de pijn is vaak zodanig erg dat we met ons lichaam geen blijf weten, laat staan dat we kunnen slapen.

9. Je moet gewoon iets doen om je gedachten af te leiden van de pijn

Giphy
Naar buiten gaan en sporten, zeg je? Of tv-kijken? Nogal moeilijk, als elke activiteit waarbij we onze ogen moeten openhouden onmogelijk is …

10. Je gaat onze plannen voor straks toch niet afzeggen hé?

Tumblr
Hoe erg we het ook vinden: vaak moet dat wel. Met migraine kan je gewoon niks doen, behalve in de zetel hangen. En aan het schuldgevoel dat je ons bezorgt, hebben we ook niks …

11. Het zal wel overgaan …

Tumblr

Migraine is een chronische aandoening die decennialang – of bij wie pech heeft zelfs levenslang – blijft aanslepen. Het gaat dus niet zomaar ‘over’. Hoe hard we dat ook wensen.

Bronnen: Buzzfeed, Health Central, Huffington Post, Migraine

Gesponsorde artikelen